Na 35. rojstni dan je kapetan Jure Balažić odigral verjetno zadnjo reprezentančno tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Na 35. rojstni dan je kapetan Jure Balažić odigral verjetno zadnjo reprezentančno tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
"Na eni tekmi smo vrgli stran dva meseca dela"
Zdovc: Najbolj sem pogrešal ekipni duh
Zadnja minuta tekme Slovenija - Latvija

Latvija, ki je slavila s 73:66, je šele tretjič premagala Slovenijo. Drugič ji je to uspelo letos, drugič pa je – tako kot v Turčiji leta 2001 – končala slovensko pot na evropskem prvenstvu. Prvič po letu 2003 je reprezentanca na Eurobasketu ostala brez četrtfinala.

Po tekmah v Zagrebu je izbrana vrsta lahko optimistično zrla v osmino finala, a v Lillu je že prvo tekmo odigrala v krču, ko enostavno ni našla pravega ritma. Slovenci so se na igrišču mučili in prevelik zalogaj bi bila verjetno tudi manj kakovostna reprezentanca od Latvije. Sprva so se zdeli Latvijci primeren nasprotnik, a Jure Zdovc je bil že dan pred tekmo zelo previden in je opozarjal na nevarnosti baltskih košarkarjev. Dejal je, da, če Slovenci ne bodo pravi in na njihove nevarnosti ne bodo pravilno odreagirali, bodo njegovi varovanci v velikih težavah. Besede so se uresničile.

Kapetan verjetno zadnjič za reprezentanco
"Razočaranje je veliko. To je verjetno moja zadnja tekma za reprezentanco in nisem želel, da se tako konča,"
je s solzami v očeh po tekmi dejal Jure Balažić, ki je prav na dan hudega poraza dopolnil 35 let, in dodal: "Nič nas ni moglo presenetiti, saj smo bili na vse dobro pripravljeni in so nas trenerji na vse opozorili. Ne vem, kaj nam je bilo. Na primer, osebno sem dobil nekajkrat hrbtno blokado, na kar smo bili pripravljeni. Tako se je ponavljalo tudi pri drugih stvareh. Tudi v napadu so izvajali stvari boljše."

Za kapetana se je po petih tekmah v Areni zdelo, da ima še precej rezerv, a se je tudi on na prvi tekmi v Lillu izgubil v sivem povprečju slovenske reprezentance: "Zagotovo te navijači dvignejo. V Zagrebu je bilo, kot bi bili doma, tudi tukaj jih je bilo nekaj. A to ni razlog. Ni treba, da te kdo motivira za osmino finala. To ni potrebno, morali bi leteti po igrišču. Nobenemu se ni zares odprlo, da bi lahko preobrnili izid. Ves čas smo bili korak za njimi. Bolj ko se je bližal konec tekme, bolj smo se zavedali, da bo težava."

"Ko ti ne gre, te vse moti"
Slovenci v prvem polčasu niso sploh izvajali prostih metov. Sodniki so dopustili trdo igro, ki bi po pravilu morala Zdovčevi vrsti ustrezati, a še enkrat, tokrat so bili košarkarji neprepoznavni. Tudi pritoževanje nad sodniškimi odločitvami med tekmo, pravi Balažić, je bilo bolj znak nemoči: "Pritoževanje nad sojenjem je po navadi povezano s tem, ko ti ne gre. Dokler gre, se s tem ne obremenjuješ, ko pa slabo igraš, te vse moti. Pustili so čvrsto igro. Tudi meni niso sodili nekaj osebnih napak, ki sem jih zagotovo naredil."

Zdovc je svaril, da so Latvijci odlični strelci z razdalje, že po nekaj sekundah pa je Slovenija dobila trojko, ko je bil natančen prvi latvijski strelec Dairis Bertans. Toda v prvem delu je Zoran Dragić, ki je tako kot Janis Strelnieks na drugi strani dosegel 17 točk, držal stik z Latvijo. Dolgo so Slovenci tudi v drugem polčasu, ki so ga odigrali zelo slabo, imeli priložnost, da bi ujeli nasprotnika, ki pa je bil vseeno vedno vsaj korak naprej. Latvija, ki sicer velja za strelsko nevarno ekipo, je v prvem polčasu zgrešila sedem zaporednih metov izza črte, a tudi tega Sloveniji ni uspelo izkoristiti. Skok je Slovenija dobila, imela tudi 13 ujetih odbitih žog v napadu, vendar je iz teh drugih priložnosti dala le devet točk.

Košarkarji težko našli prave besede
V odločilnih trenutkih ni bilo prave ideje v napadu, vse so Slovenci poskušali na silo in igrali brezglavo. Poskusi z meti iz razdalje so bili bolj kot ne iz obupa, v prodorih pa so bili premalo iznajdljivi in konkretni, saj jih je brez težav Kaspars Berzinš blokiral – podelil je kar pet blokad. Berzinšu, ki je sicer krilni center, slovenski visoki košarkarji tokrat niso bili kos. Ob Berzinšu je bil izvrsten tudi Strelnieks, ki je odlično vodil latvijsko igro in premočno dobil dvoboje s slovenskimi organizatorji igre.

"Igrali so svojo obrambo in uspeli so nas zaustaviti. Veliko mečejo za tri točke in ne igrajo veliko pod koš. Potegnejo se ven in potem tudi visoki igralci težko pomagamo preostalim v obrambi. Ko so povedli, smo jih ves čas lovili, a nam preobrata ni uspelo narediti. Vedno nam je nekaj zmanjkalo," je povedal Alen Omić. Edini pravi slovenski center je spodbudno začel tekmo, nato pa povsem popustil. Pod obročem izgubil boj z Berzinšem, zlahka so mimo njega prihajali Latvijci do točk, zbranost pa mu je padla tudi v napadu, kjer je – tako kot Miha Zupan – zgrešil nekaj 'zicerjev'. "Težko govorim, ker mi je res hudo. Žal mi je, da zapuščamo prvenstvo že tako zgodaj. Nismo izpolnili cilja," je dodal Omić, ki je sicer v Zagrebu pustil dober vtis.

"Premehko smo šli v tekmo"
Izgovorov za poraz ni želel iskati Klemen Prepelič, ki je poudaril, da so bili pogoji za vse enaki in kakršna koli utrujenost ne pride v poštev: "Zakaj smo izgubili? To ni težko vprašanje. Premehko smo šli v tekmo in v prvih minutah sploh nismo naredili osebne napake. V napadu žoga ni krožila, nismo kreirali in iskali prostega igralca, ves čas smo se mučili. Vseeno smo dali 40 točk, kar je bilo spodbudno. V drugem smo korektno odigrali v obrambi, a v napadu nam enostavno ni šlo. Nismo imeli razpoloženih igralcev. Zakaj jih ni bilo? To je drugo vprašanje."

"Že po nekaj sekundah smo dobili trojko Bertansa, dobili smo trojko v zadnji sekundi prve četrtine in ob koncu polčasa. To so malenkosti, a to je osem točk, ki smo jih dobili po svojih neumnostih. To odloča na tekmah izenačenih ekip. Razočarani smo, kot je verjetno vsa Slovenija. Ni se zgodilo prvič in tudi ne zadnjič," je pristavil Prepelič, ki se je na tem prvenstvu uveljavil kot eden izmed nosilcev reprezentance.

Iz Lilla

Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
"Na eni tekmi smo vrgli stran dva meseca dela"
Zdovc: Najbolj sem pogrešal ekipni duh
Zadnja minuta tekme Slovenija - Latvija