Proti Srbiji je Sasu Salin odigral najboljšo tekmo na prvenstvu, ko je nasul kar 26 točk, zadel pa je tudi štiri trojke. Foto: EPA
Proti Srbiji je Sasu Salin odigral najboljšo tekmo na prvenstvu, ko je nasul kar 26 točk, zadel pa je tudi štiri trojke. Foto: EPA
Sasu Salin
Pozimi je iz Olimpije odšel h Gran Canarii, s katero je junija podaljšal pogodbo še za eno sezono. Foto: EPA

24-letni branilec je bil izvrsten na zadnji tekmi finske reprezentance, ko je v osmini finala morala priznati premoč svetovnim podprvakom Srbom (94:81), ki so na EP-ju še brez poraza. Salin se je izkazal s 26 točkami: "Že pred tekmo smo vedeli, da bo težko, saj smo se pomerili z morda najboljšo ekipo na prvenstvu. Dobro smo se jim zoperstavili in lahko smo zadovoljni z igro v prvem polčasu. V nadaljevanju jih nismo mogli zaustaviti. Vsakič ko bi se morali braniti, so nam dali koš. So zares zelo močni."

"Verjeli smo, da bi nam lahko uspelo presenečenje, a se žal ni izšlo," je dodal simpatični Finec, ki je bil presenečen, da se je v isti fazi tekmovanja poslovila tudi Slovenija. "Bil sem presenečen. Govoril sem z Rupnikom. Niso bili pravi, odigrali so slabo tekmo. Proti nam so v Kopru odigrali zelo dobro, proti Latviji pa so bili neprepoznavni. Na turnirju odloča ena tekma in tako pač je, da je veliko odvisno od dnevne forme."

Izpolnili cilj, a lahko bi bilo bolje
Finska je tretjič zapored nastopila na evropskem prvenstvu – vmes lani po plačilu 'wild carda' tudi na svetovnem –, na zadnjih dveh je bila deveta, tudi letos pa ji je uspel preboj med 16 najboljših: "Uvrstili smo se v drugi del, kar je bil naš cilj, a v izločilnih bojih smo takoj naleteli na močno Srbijo. Želeli smo narediti boljši rezultat v prvem delu in si priboriti boljše izhodišče za nadaljevanje. Morali bi biti višje v skupini, da se ne bi pomerili s tako močno reprezentanco. Toda zdaj je lahko govoriti o tem. Vseeno smo odigrali korektno, a lahko bi bilo bolje."

Salin je bil z dobrimi 13 točkami na tekmo skupaj z Erikom Murphyjem prvi finski strelec na turnirju. Starejši izmed bratov Murphy, ki je bil tudi najboljši skakalec izbrane vrste, se je izkazal za veliko okrepitev volčjega tropa. Je potomec Američana in Finke, tako da ima finsko državljanstvo, gre pa za dodano vrednost reprezentance, saj je visok 208 centimetrov, košarkar Bešiktaša pa ima tudi izkušnje iz Lige NBA. Uspešnejša sta bila tudi od Petterija Koponena, prvega finskega zvezdnika, ki je bil doslej vedno najboljši reprezentančni strelec.

Na Gran Canarii znova z Omićem
Salin je skoraj pet le preživel v Ljubljani, ki jo pogreša, in je bil kar žalosten, ko je izvedel, da bo pripravljalni turnir v Kopru, in ne v prestolnici. Pravi, da bo skoraj zagotovo v Ljubljano prišel na počitnice prihodnje poletje. Pozimi se je iz Olimpije preselil v Las Palmas k španskemu prvoligašu Gran Canarii: "Otok je super. Vreme je lepo, pogoji so zares vrhunski, pravi profesionalizem. Ves čas pa potujemo, saj moramo povsod z letalom. Je malce naporno, a se navadiš. Sicer pa je vse izvrstno. Španska liga je zelo močna. Nekaj moštev je zares vrhunskih, lahko pa vsak premaga vsakogar. Mislim, da imamo za novo sezono zelo dobro moštvo in smo sposobni narediti vrhunski rezultat."

Letos bo na Kanarskih otokih dobil slovensko družbo, saj bo znova soigralec z Alenom Omićem. "Ne vem, ali je to dobro ali slabo. Ne, saj se šalim. Bo zabavno in se veselim, da prihaja. Morda se bova naučila kaj angleščine (smeh). Pomagal mu bom. Morda pa se bo prej naučil špansko ali pa celo finsko," se je na račun Alenovega znanja angleščine pošalil Salin. "Sem slišal, da bo z njim prišla pomoč, saj prihaja tudi fizioterapevt Gregor Zdolšek. Po njegovem odhodu pa bo verjetno postal moja odgovornost."

Iz Lilla