Slovenci so v Zagrebu pripravljeni. Naj se prvenstvo začne. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so v Zagrebu pripravljeni. Naj se prvenstvo začne. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc
Selektorju Juretu Zdovcu optimizma ne manjka. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji na prvem treningu v Areni. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci
Po napornem treningu prija osvežitev. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci naveličani čakanja, naj se šov začne
Utemeljene kritike na račun organizatorjev

"Dvorana je lepa. Vse je v najlepšem redu. Komaj čakamo, da se začne," je na prvem treningu v Zagrebu dejal Jure Zdovc in dodal: "Mislim, da so fantje dobro razpoloženi. Imam dober občutek. Nekateri so kar v formi, nekateri pa se sicer še lovijo. Upam, da bodo tisti, ki so že ujeli formo, to tudi zadržali, drugi pa kmalu prišli do nje. Upam, da bo čim več igralcev razpoloženih, saj vemo, v kakšni skupini smo, in če bomo želeli zmagovati, bomo morali imeti več kot enega razpoloženega igralca."

Na prvi tekmi bo ključna koncentracija
V slovenskem moštvu zdravstvenih težav ni, tudi Uroš Slokar že popolnoma normalno funkcionira. Izkušeni krilni center je že v torek opravil treninge z izbrano vrsto. V soboto čaka Zdovčevo vrsto obračun s Hrvaško, ki z zadnjega prvenstva v Sloveniji brani četrto mesto. Letos so ambicije gostiteljev ene izmed skupin še večje. Hrvaška zasedba je na papirju izjemno močna, individualno kakovost pa je izpostavil tudi Zdovc: "Bolj kot taktika je glede Hrvaške pomembna individualna priprava. Veliko skačejo iz svojih akcij in rešujejo individualno. Imajo to kakovost in koncentracija bo zelo pomembna."

"Prva tekma je pomembna, ni pa odločilna. Daleč od tega. Pričakujem dobro vzdušje in dobro tekmo, da se prepričamo o tem, kar smo z zadnjimi tekmami začeli verjeti: da smo dobra ekipa – poudarek je na ekipa –, da smo kompaktni in čvrsti ter da lahko igramo z vsakim. To bo v soboto zelo pomembno. Moramo igrati v tem ritmu. Ne bo lahko, a moramo biti na pravi način samozavestni in to pokazati na igrišču," je pristavil slovenski selektor, ki z reprezentanco v tej vlogi začenja tretje evropsko prvenstvo, kot igralec pa jih je odigral šest.

Jaka Klobučar bo po evropskem prvenstvu odšel v Turčijo, saj bo v novi sezoni igral za ekipo Istanbul Buyuksehir Belediyesi, v kateri sta v prejšnji sezoni nastopala tudi Jure Balažič in Saša Vujačić.


"Zaustaviti hrvaški protinapad"

Kapetanski trak je Zdovc ob odsotnosti Gorana Dragića letos zaupal Juretu Balažiću, ki ga čaka tretje veliko tekmovanje: "Vsi komaj čakamo na začetek. Dovolj je priprav. Zdaj smo opravili še zadnji trening, ko smo igrali. V soboto bomo šli še čez akcije, nato pa bomo metali. Nestrpno že pričakujemo tekme."

"Vsaka tekma je za nas pomembna. To smo že večkrat dejali in tudi dokazali, da ne izbiramo tekem. Na Hrvaško smo se pripravili enako kot na vsako drugo ekipo. Šli smo čez njihove akcije in se pripravili na njihove glavne igralce. Moramo biti disciplinirani v napadu, da jim onemogočimo lahke protinapade, ki jih moramo zaustavljati z osebnimi napakami. Na splošno moramo biti agresivni, saj ko se Hrvaška razleti, jo je težko zaustaviti
," je o prvem tekmecu povedal Balažić.

Dragić ne beži od svoje vloge
Na pripravljalnih tekmah je vseh 12 košarkarjev dobilo kar precej priložnosti. Prava moč Slovenije bo ekipa, jasno pa je nekaj posameznikov nosilcev moštva. Veliko se letos pričakuje predvsem od Zorana Dragića, ki je bil za bratom Goranom drugi slovenski strelec na zadnjih dveh velikih tekmovanjih: "Zelo smo blizu Slovenije in je kar malce čudno. Dvorana je lepa, upam pa, da bodo v soboto koši čim večji za nas. Sem pripravljen. Morda imam letos nekoliko drugačno vlogo, od katere pa ne bežim. Dal bom vse od sebe, kot dam vedno. Vem, da sem eden izmed vodij ekipe, a le eden ne more dobiti tekme. Moramo igrati kot ekipa in vseh 12 mora dati svoj delež, da bomo lahko uspešni. Ključna je ekipa."

39. EVROPSKO PRVENSTVO
SPORED 1. DNE
SKUPINA C, Zagreb
Sobota ob 15.00:
GRUZIJA - NIZOZEMSKA
Ob 18.00:
MAKEDONIJA - GRČIJA
Ob 21.00:
HRVAŠKA - SLOVENIJA

SKUPINA A, Montpellier
Sobota ob 15.00:
POLJSKA - BiH
Ob 17.30:
IZRAEL - RUSIJA
Ob 21.00:
FRANCIJA - FINSKA
SKUPINA B, Berlin
Sobota ob 15.00:
NEMČIJA - ISLANDIJA
Ob 18.00:
ŠPANIJA - SRBIJA
Ob 21.00:
ITALIJA - TURČIJA

SKUPINA D, Riga
Sobota ob 15.30:
ČEŠKA - ESTONIJA
Ob 18.30:
BELGIJA - LATVIJA
Ob 21.30:
LITVA - UKRAJINA

Iz Zagreba

Slovenci naveličani čakanja, naj se šov začne
Utemeljene kritike na račun organizatorjev