Jure Zdovc pravi, da bo dovolj počitka pred tekmoz Gruzijo in da vejrame, da bo tokrat koncentracija njegovih varovancev prava. Foto: Reuters
Jure Zdovc pravi, da bo dovolj počitka pred tekmoz Gruzijo in da vejrame, da bo tokrat koncentracija njegovih varovancev prava. Foto: Reuters
Hrvati za uvod prvenstva boljši od Slovencev

začela s porazom proti Hrvaški (80:73). Po prvi tekmi bo ključno umiriti glave, saj je že v nedeljo ob 18.00 še pomembnejši dvoboj, ko se bodo Slovenci pomerili z Gruzijo.

"Igrali so bolje in si zaslužili zmago. Imeli smo možnosti, a vsakič, ko smo morali igrati pametno, smo naredili neumnost. V obrambi smo dobro začeli, a potem padli in ves čas popuščali. Zadeli so tudi nekaj težkih metov, mi pa zgrešili nekaj lahkih. To je tudi naredilo razliko. Pred nami je nov dan, nova tekmi, ki bo izjemno pomembna. Bo že ključna. Dobro moramo pripraviti ekipo na nedeljo," je dejal Jure Zdovc.

Po koncu dvoboja s Hrvaško je Sloveniji ostali manj kot 18 ur do novega dvoboja, a selektor verjame, da bo dovolj časa za počitek: "Mislim, da večina mojih igralcev ne bi smela imeti težave, saj imajo še preveč energije. Imamo pa nekaj starejših igralcev, kot so Slokar, Balažić in Zupan, ki bodo morda potrebovali nekaj več časa." V nedeljo ob 10.00 košarkarje čaka trening, nato počitek in po sestanku še nekaj časa za regeneracijo.

Igra bi morala biti bolj disciplinirana
Slovenci so se v napadu prevečkrat zanašali na met izza črte. Poskusili so 28-krat, zadeli pa desetkrat, odprte mete pa so zgrešili tudi najboljši slovenski strelci: "Prišli smo do metov, a jih žal nismo realizirali. Že nekajkrat sem rekel, da ne vem, kako se bodo odzvali, ko se bo prvenstvo začelo. Še vedno verjamem v njih, pokazali so tudi, da lahko. Morda nas je malce presekala tudi tretja osebna napaka Prepeliča, ki je bil v prvem polčasu v pravem ritmu."

Zdovc je po srečanju izpostavil disciplinirano obrambo. Preveč je bilo po neumnosti izgubljenih žog, ko so se na primer slovenski branilci zaganjali pod obroč in potem v dvokoraku podajali, a žoge tako "na pladnju" predajali Hrvatom: "Nič novega. Morali bi igrati bolj disciplinirano. Nekako tudi razumem svoje igralce, saj je bila dvorana polna, veliko je bilo dodatne energije in čustev. Na zadnjih pripravljalnih tekmah smo take napake že popravili, zdaj pa smo spet imeli težave. Za zmago nad Gruzijo bomo morali igrati pametneje."

Hrvaška prepričljiva v skoku
"Bilo je kar nekaj situacij. Ne bom po imenih obsojal igralcev, a naredili so kar nekaj neumnosti. Bila je na primer situacija na pick'n'rollu, ko je dal Simon trojko, pa smo šli dvakrat spodaj, da je ostal sam. To je bilo mimo dogovora in samo o tem sem govoril ob polčasu. Potem smo zdivjali v napadu … To je tisto, kar nekateri igralci še igrajo po instinktu. Tako nikoli ne veš, kaj bo. Tega smo že navajeni. Včasih se izide, včasih pa ne
," je dodal Zdovc.

Hrvaška je bila prepričljivo boljša tudi v skoku (43:25), gostitelji predtekmovalne skupine pa so v napadu ujeli kar 15 odbitih žog, Slovenci pa v obrambi le enega več! "Zapiranje je tudi stvar, ki bo odločala proti Gruziji. Oni igrajo veliko pod koš s Pačulijo, obenem veliko skače tudi Sanikidze. Bo pravi boj. Tokrat smo bili v precepu. Morda bi z Omićem dobili kakšen skok več, a ni bil pravi. Zupan se je dobro boril, Slokar tako tako, drugi pa se niso vključili. To je tudi naša težava, saj imamo nekaj košarkarjev, ki samo čakajo, da stečejo v napad, tudi ko še nimamo posesti. Ta skok je bil ena ključnih stvari. Skakali so nam 'v hrbet', povsem na moč."

Iz Zagreba

Hrvati za uvod prvenstva boljši od Slovencev