Luka Dončić je moral v tretji četrtini zaradi poškodbe zapustiti parket. Foto: Reuters
Luka Dončić je moral v tretji četrtini zaradi poškodbe zapustiti parket. Foto: Reuters

Zlata medalja je popolnoma zaslužena in velika. Tudi tisti igralci, ki so med pripravami odpadli, in Zoran Dragić, ki zaradi poškodbe ni mogel igrati, so velik del tega uspeha. Na njih ne pozabljamo. Prvenstvo smo odigrali brez kalkulacij. Z zmagami smo pridobivali kemijo v ekipi in samozavest. Fantje morajo biti ponosni nase. Upam, da so tudi ljubitelji košarke ponosni na njih, kako so zastopali Slovenijo.

Selektor Igor Kokoškov
Vrhunci finala Slovenija - Srbija

Dejal je, da so ga v drugem polčasu mučili krči, in dodal: "Klanjam se navijačem, soigralcem in strokovnemu štabu, vsem, ki so bili del tega. Imeli smo fenomenalne priprave, od prvega do zadnjega dne."

Tudi Luka Dončić, ki je moral zaradi poškodbe gležnja v tretji četrtini zapustiti parket, je poudaril, da so slavili zaradi izjemne sloge v moštvu: "Nenormalno dobro se razumemo v ekipi, to je bil eden izmed ključev do zmage. Nisem mogel več pomagati soigralcem, a kaže, da me sploh niso več potrebovali (smeh). Super fantje so! Neverjeten občutek je, da sem tudi v prvi peterki prvenstva. Hvala navijačem in vsej Sloveniji, ki nas je podpirala do konca! Ponosen sem, da sem Slovenec."

Edo Murić je povedal: "Umrli smo na parketu. Ob vseh težavah ob koncu finala smo vsi stopili na sceno in pokazali, da smo najboljši v Evropi. Da ne bo izgovorov ... Srbi niso bili popolni, a v finišu tudi mi nismo igrali popolni! Igrali smo najlepšo košarko, kar nas je nagradilo. Navijači so nam dali tak veter v hrbet, da si je težko predstavljati."

"Za medaljo zaslužni tudi tisti, ki so nas kritizirali"
Klemen Prepelič
je medaljo takoj izročil dekletu, bratu in očetu, doma pa jo bo najbrž postavil nad televizijo v dnevni sobi: "Vsi smo se podredili ekipi, od prvega do zadnjega. Občutki so fenomenalni. Medalje so od vseh, tako od nas kot tudi od vseh navijačev, vseh dveh milijonov Slovencev in tudi tistih, ki so nas kritizirali na Facebooku in drugih družbenih omrežjih. To nas je delalo še močnejše. Gogija (Dragića, op. a.) sem prosil, naj pride na koncu spet v igro, a preprosto ni več mogel. Zdržali smo. Jaka (Blažič, op. a.) je odigral fenomenalno obrambo nad Bogdanovićem v zadnjih trenutkih, ni mu dovolil novih metov za tri. "
Pred radijski mikrofon je nato stopil tudi Jaka Blažič: "Pokazali smo veliko srce in veliko "jajc". Igralci s klopi smo v zadnjih treh, štirih minutah pokazali karakter, samozavest in pripeljali tekmo do konca. Vesel sem, da sem del te ekipe. Upam, da nismo rekli zadnje besede." Njegova sestra Pia je odbojkarica, članica reprezentance do 23 let, ki je nekaj ur prej v Stožicah izgubila finale SP-ja proti Turčiji (4:0): "Ima še veliko časa, da osvoji kakšno zlato medaljo. Upam, da je zadovoljna tudi s srebrom. Ko bom prišel domov, jo bom malo potolažil."
Anthony Randolph je prav tako pohvalil sijajne navijače: "Neverjetno. Moram se usesti in premisliti, kaj smo dosegli. Spomin na to me bo spremljal vse življenje. Navijaška podpora je bila ena izmed najboljših, kar sem jih kdaj videl. Slišal sem, da so navijači zasedli vsa letala za Carigrad in da je bilo še nekaterim družinskim članom soigralcev težko najti prostor na letalu, ker so bile vse vozovnice razprodane. Izjemno, kako so nas podpirali vso tekmo do te težke zmage."

Lakovič: Verjetno Slovenija gori
Vzhičen je bil tudi pomočnik trenerja Aleksander Sekulić: "Vzdušje je tako, kot da smo v Sloveniji. Fantastično, res hvala. Navijači so bili naš šesti igralec. Že zdaj se ščipam, da se prepričam, da ne sanjam. Kakovost naše ekipe je, da imamo 12 igralcev. Zasluženo smo osvojili naslov."
Presrečne trenutke je takoj po koncu finala doživljal še eden izmed pomočnikov Jaka Lakovič: "Trenutno sem brez besed, občutkov ne morem opisati. Verjetno bo vse prišlo še za nami. Ne zavedamo se še, kaj smo v teh 21 dneh naredili. Odigrali smo perfektno prvenstvo. Šli smo tekmo za tekmo, nikoli nismo preskakovali stopnic. V finalu smo uživali in odigrali še eno odlično srečanje. Ob koncu je tako kot proti Španiji v ospredje prišla naša klop in pripeljala tekmo do konca. Neverjetno, kaj so nam za finale pripravili navijači! Verjetno Slovenija gori (smeh). Hvala! Kot igralec nisem dosegel tega, bili smo zelo blizu medalje, a nam ni uspelo. Kot trener sem še bolj utrujen, predvsem psihično, a zdaj je vse poplačano s to lepotico v roki (smeh). Medaljo bom doma postavil na vrh vitrine, kjer se bo najbolj svetila."
Kokoškov: Ne pozabljamo na tiste, ki so med pripravami odpadli
Selektor Igor Kokoškov je povedal, da bo kolajno dal sinu Luki in hčerki Elini: "Zlata medalja je popolnoma zaslužena in velika. Tudi tisti igralci, ki so med pripravami odpadli, in Zoran Dragić, ki zaradi poškodbe ni mogel igrati, so velik del tega uspeha. Na njih ne pozabljamo. Prvenstvo smo odigrali brez kalkulacij. Z zmagami smo pridobivali kemijo v ekipi in samozavest. Fantje morajo biti ponosni nase. Upam, da so tudi ljubitelji košarke ponosni na njih, kako so zastopali Slovenijo."

Zlata medalja je popolnoma zaslužena in velika. Tudi tisti igralci, ki so med pripravami odpadli, in Zoran Dragić, ki zaradi poškodbe ni mogel igrati, so velik del tega uspeha. Na njih ne pozabljamo. Prvenstvo smo odigrali brez kalkulacij. Z zmagami smo pridobivali kemijo v ekipi in samozavest. Fantje morajo biti ponosni nase. Upam, da so tudi ljubitelji košarke ponosni na njih, kako so zastopali Slovenijo.

Selektor Igor Kokoškov
Vrhunci finala Slovenija - Srbija