Z Goranom Dragićem in Luko Dončićem ima Slovenija verjetno najboljši branilski par na prvenstvu. Foto: EPA
Z Goranom Dragićem in Luko Dončićem ima Slovenija verjetno najboljši branilski par na prvenstvu. Foto: EPA

Veseli nas, da je na tekmovanju spet v ospredje stopila hitrejša košarka, tudi atraktivna, s številnimi koši, brez neskončno dolgih napadov in davljenja igre. Še najbolj šahovsko so igrali Italijani in Grki. Slovenski košarkarji so navdušili s serijo zmag, ob branilcih naslova Špancih so edini neporaženi, žanjejo pohvale za hitro, sodobno košarko, dobro organizirano in taktično pripravljeno – z verjetno najboljšim branilskim parom na prvenstvu Dragić – Dončić.

Šteje pa le rezultat: z uvrstitvijo v četrtfinale so se slovenski košarkarji že izognili slabi oceni, prislužili so si prav dobro, za odlično pa bo treba priti v polfinale. V dosedanjih sedmih četrtfinalih na evropskih in svetovnih prvenstvih jim je le enkrat uspelo zmagati – z Zdovcem na srečanju proti Hrvatom leta 2009.

Četrtfinalni dvoboj z Latvijo bo poleg uvrstitve v polfinale tudi neposredno odločal o tem, katera reprezentanca je največje presenečenje prvenstva. Vseh preostalih šest četrtfinalistov že ima osvojeno kolajno v zadnjih dveh desetletjih. No, tudi Latvija že ima dve – priigrani pred drugo svetovno vojno, ko Slovenija še ni imela niti države niti košarkarske zveze.

Slovenski košarkarji so odigrali otvoritveno tekmo prvenstva, želijo si tudi zaključno. Veste, kaj to pomeni ...