Pau Gasol se je po 20 letih vrnil v matični klub in zdaj naskakuje manjkajočo evroligaško krono. Foto: EPA
Pau Gasol se je po 20 letih vrnil v matični klub in zdaj naskakuje manjkajočo evroligaško krono. Foto: EPA

To je bil osmi naslov rdeče armade, ki je s tem za madridskim Realom drugi najuspešnejši klub. Po drugem mestu v rednem delu so varovanci nesojenega slovenskega selektorja Dimitrisa Itudisa najbolj suvereno opravili delo v četrtfinalu, ko so s 3:0 v zmagah odpravili Fenerbahče. Zdaj jih v Kölnu čaka obračun z Efesom, ki ima s CSKA-jem neporavnane račune, saj je ruski velikan osmo krono pred dvema letoma osvojil prav s finalno zmago nad turškimi pivovarji.

Final Four gosti Lanxess Arena v Kölnu, kjer bo slovenska košarkarska reprezentanca naslednje leto igrala skupinski del EuroBasketa, na katerem bo branila naslov iz leta 2017.

Efes je odlična ekipa, ki igra zelo dobro kot celota. Lahko rečete, da je to ponovitev finala 2019, saj je ogrodje ekipe ostalo isto, isti je trener in še vedno imajo enako filozofijo. Znajo zadevati z razdalje, žoga pri njih lepo teče in imajo veliko kreacije v igri, tako v prvi peterki kot s klopi. Simon je zelo pomemben ob Miciću in Larkinu, imajo pa še nekaj igralcev, ki lahko prevzamejo odgovornost. Večkrat smo že bili v vlogi favorita, potem pa so tri minute odločile tekmo. Ne polagam upov v srečo. Brez dvoma bodo odločale malenkosti. Skušali jih bomo omejiti, saj se jih zaustaviti ne da,“ je povedal grški strokovnjak na ruski klopi.

Glavno orožje Efesa je izjemna branilska naveza Shane Larkin-Vasilije Micić. Srbski branilec, ki je v zadnjih letih naredil neverjeten napredek, je bil izbran tudi za MVP-ja rednega dela sezone. Carigrajčani so sicer redni del začeli zadržano, potem pa so stopnjevali ritem in v pravem trenutku ujeli formo. V četrtfinalu so po petih tekmah izločili Real. “Vesel sem, da smo tu. Letošnji tekmi s CSKA-jem sta bili nenavadni. Na prvi so pokazali svojo kakovost, na drugi pa smo se odzvali in pokazali svojo moč, ko igramo osredotočeno, kot znamo. Po tisti tekmi v Moskvi smo imeli pomemben sestanek, na katerem smo govorili, da je ekipa ista in ne sme dvomiti o sebi. To nam je vlilo samozavest. Po tej strani sem vesel, da smo izgubili za 35, saj nam je poraz pomagal za nadaljevanje sezone,“ je dodal Micić.

Vasilije Micić – MVP rednega dela letošnje sezone. Foto: EPA
Vasilije Micić – MVP rednega dela letošnje sezone. Foto: EPA

Za drugo finalno vstopnico se bosta udarila Barcelona in Olimpia Milano. Katalonci so sestavili na papirju najboljšo ekipo v Evroligi in tudi dobili redni del, v četrtfinalu pa so se na petih tekmah pošteno namučili z Zenitom. Sicer so po sedmih letih znova na Final Fouru, lovijo pa tretji naslov, prvega po letu 2010. Daljša je milanska suša, saj je najuspešnejši italijanski klub nazadnje na zaključnem turnirju igral pred 29 leti, sicer pa naskakuje četrto lovoriko evropskega klubskega tekmovanja. Tudi varovanci Ettoreja Messine so se za preboj v Köln namučili. V najbolj izenačeni seriji so po petih tekmah ugnali Bayern edinega Slovenca v četrtfinalu Žana Marka Šiška.

Že tako zvezdniška zasedba Šarunasa Jasikevičiusa, ki je leta 2003 igral za Barco, ko je osvojila svoj prvi evroligaški naslov, se je tik pred koncem sezone okrepila še s Pauom Gasolom, enim najboljših evropskih igralcev vseh časov. 40-letni Katalonec z matičnim klubom lovi manjkajočo lovoriko, saj je v karieri dvakrat postal prvak NBA-ja, trikrat s Španijo evropski, enkrat svetovni, bil pa je tudi dvakrat olimpijski podprvak, Evroliga pa mu še manjka. "To je lovorika, ki je še nisem osvojil. Barcelona je moj dom. Klub meni, družini in mestu pomeni ogromno. Da bi z njim osvojil Evroligo, bi bil zame osebno to res poseben dosežek. Da sem se lahko vrnil in zaigral za to posebno ekipo, ki ima možnost osvojiti Evroligo in domače prvenstvo, mi predstavlja veliko motivacijo," je dejal Gasol.

Milanskemu klubu se je visok denarni vložek zadnjih let končno poplačal, toda vseeno je na stavnicah v prednosti Barca. “Uživam v vsakem trenutku tega Final Foura. Za nas uvrstitev sem predstavlja velik dosežek. Cenim, kar smo letos naredili kot ekipa in kot klub, da smo prišli sem. Iskreno v življenju nisem nikoli užival v tekmah, ne glede na to ali sem zmagal ali izgubil, toda, da smo v tej situaciji prišli sem, nas navdaja z velikim veseljem. Uživam vsako sekundo, saj je morda to moj zadnji zaključni turnir,“ je pristavil trener Olimpie Messina, ki je bil že štirikrat evropski klubski prvak, po dvakrat z bolonjskim Virtusom in CSKA-jem.


Polfinale, petek ob 18.00:
CSKA MOSKVA – ANADOLU EFES

Ob 21.00:
BARCELONA – OLIMPIA MILANO

Finale bo v nedeljo ob 20.30, tekma za tretje mesto pa ob 18.30.