Po Phoenixu in OKK Beogradu bo Fenerbahče tretji klub, ki ga bo vodil Igor Kokoškov. Foto: AP
Po Phoenixu in OKK Beogradu bo Fenerbahče tretji klub, ki ga bo vodil Igor Kokoškov. Foto: AP

Kot poročajo turški in ameriški mediji, se je Fener dogovoril za triletno sodelovanje s Kokoškovom, ki je trenutno pomočnik pri Sacramentu, obenem pa je tudi selektor srbske izbrane vrste. Po odhodu najuspešnejšega evropskega trenerja vseh časov, ki je na klopi carigrajskega velikana sedel od leta 2013, je vodstvo kluba na vrh seznama želja uvrstilo Šarunasa Jasikevičiusa, toda Litovec je medtem prevzel Barcelono, pri Fenerju pa so hitro našli novega trenerskega velikana.

Evropski prvak s Slovenijo, do prstana z Detroitom

48-letni srbski strokovnjak je kot glavni trener največji uspeh doživel na klopi slovenske reprezentance, ki jo je leta 2017 na evropskem prvenstvu v Helsinkih in Carigradu brez poraza pripeljal do zlate medalje. V vlogi pomočnika člana Hiše slavnih Larryja Browna je z Detroit Pistonsi leta 2004 osvojil šampionski prstan. V karieri je sodeloval tudi z Obradovićem. Bil je njegov pomočnik pri Srbiji in Črni gori v letih 2004 in 2005. Pred slovensko reprezentanco je dolga leta vodil Gruzijo, lani novembra pa je prevzel vodenje izbrane vrste svoje domovine.

Prvi Evropejec kot glavni trener v NBA

Pred sezono 2018/19 je postal prvi Evropejec v vlogi glavnega trenerja NBA-moštva, ko je sedel na klop Phoenix. Sunse je vodil eno sezono, letošnjo pa je pomočnik Luka Waltona pri Sacramento Kingish. Pomočnik je bil tudi pri ekipah Los Angeles Clippers, Cleveland Cavaliers, Orlando Magic, Utah Jazz in pri Phenixu, kjer je sodeloval z Goranom Dragićem.

Zelo zgodaj je začel trenersko kariero, potem ko je moral športno pot prekiniti zaradi hude prometne nesreče. Star je bil 18 let, ko je kot zelo obetaven košarkar – ravno je podpisal prvo profesionalno pogodbo s Crveno zvezdo – 11 mesecev ležal v bolnišnici. Po številnih operacijah je moral končati pot in posvetil se je trenerstvu. Ko je bil star 24 let, je že vodil člansko ekipo OKK Beograda. Nato je odšel na izobraževanje v ZDA, kamor se je pozneje tudi preselil. Leta 1999 je začel delovati na univerzi v Misuriju, ko je postal prvi Evropejec na mestu pomočnika v zgodovini ameriške univerzitetne košarke.