Jordi Bertomeu je povedal, da je mogoč scenarij tudi odpoved letošnje sezone. Foto: EPA
Jordi Bertomeu je povedal, da je mogoč scenarij tudi odpoved letošnje sezone. Foto: EPA

Evroliga zaradi pandemije novega koronavirusa miruje od 12. marca. Med 22. in 24. majem bi moral Köln organizirati Final Four, a so ga že prestavili. Kot je dejal Bertomeu, se vodstvo Evrolige pogaja, da bi v isti dvorani odigrali turnir četverice v poznejšem terminu. Cilj vodstva tekmovanja ostaja, da se sezona izpelje do konca, razmišljajo tudi o tekmah pred praznimi tribunami, a le, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale.

Sorodna novica Šiško: Ponudb je bilo kar nekaj, a Bayernova je bila najprivlačnejša

"Zdravja ljudi ne bomo ogrožali. Zdaj je že jasno, da Final Foura maja ne bo. Pripravljamo rezervne scenarije. Enako velja tudi za Evropski pokal. Morda bomo sezono nadaljevali in končali le na enem prizorišču," je povedal Bertomeu. Do konca rednega dela je sicer še šest krogov, po sistemu tekmovanja nato sledi končnica s četrtfinalnimi pari, zmagovalci pa se bodo za naslov, kot veleva tradicija, pomerili na sklepnem turnirju četverice. Lani je v Vitorii slavil CSKA, ki ga vodi glavni kandidat za novega slovenskega selektorja Dimitris Itudis, na vrhu pa je nasledil madridski Real, ki je leto predtem v Beogradu zmagal na krilih Luke Dončića.

V skrajnem primeru odpoved

Na vprašanje, ali bi bila rešitev sprememba formata tekmovanja in bi se sezona končala s turnirjem najboljših osmih, je Bertomeu odgovoril, da morajo najprej končati redni del Evrolige, kajti v igri za končnico oziroma mesta med najboljšimi osmimi so ekipe, ki so trenutno uvrščene med šestim in 15. mestom. Tudi v Evropskem pokalu, kjer je na vrsti četrtfinale, iščejo rešitev v prvotnem formatu, vse drugo so po besedah Katalonca le špekulacije.

Za zdaj ni še nič jasnega, kdaj bi se sezona lahko nadaljevala. Če bo Evroliga vztrajala, da turnir izpelje v Kölnu, bo najverjetneje tekmovanje brez gledalcev ali pa bo morda na sporedu šele jeseni, saj so za zdaj v Nemčiji do 31. avgusta vse večje prireditve prepovedane. Če se sezona vendarle bo izpeljala, se tako najverjetnejši scenarij zdi prestavitev v drugo mesto, saj si vodstvo Evrolige želi tekmovanje izpeljati do konca julija, sicer se bo – tako kot nekatera druga tekmovanja – končalo brez prvaka: "Drugače bi lahko ogrozili prihodnjo sezono. V skrajnem primeru bomo letošnjo tudi odpovedali."

Od Evrolige odvisna usoda Lige ABA

Sorodna novica Zoran Dragić: Najtežje je, ko v takem položaju ne moreš biti ob družini

"Najpomembneje je, da iz te krize izstopimo boljši, močnejši in bolje pripravljeni. Kriza nam bo zagotovo pomagala rešiti strukturne težave, ki smo jih imeli dolga leta. Lige nismo začeli iz nič, nenehno se razvijamo. Določenih zadev v zadnjih letih nismo obravnavali. Porazdelitev lige bi morala biti bolj homogena na največjih trgih v Evropi. Toda trenutno se še ne ukvarjamo s prihodnjo sezono in wild cardi (posebna povabila, op. a.), ampak smo osredotočeni na konec aktualne," je dodal Bertomeu.

Od odločitve Evrolige je odvisna tudi usoda Lige ABA. Kot je pred kratkim dejal direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec, je težko kar končati sezono v regionalnem tekmovanju, saj se klub borijo za evroligaško vstopnico. V tej sezoni je iz Jadranske lige v Evroligi igrala Crvnea zvezda, ki je trenutno v Ligi ABA tretja, vrnitev v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje že s to sezono pa je cilj tudi vodilnega Partizana in Budućnosti. V Ligi ABA bi sicer moral biti na sporedu še en krog rednega dela, Cedevita Olimpija pa se še bori z Mornarjem za četrto mesto in polfinale, toda črnogorski klub ima boljši medsebojni izid, tako da zmaji na zadnji tekmi niso odvisni le od sebe.