"Mislim, da je Ljubljana dobro sprejela projekt Cedevite Olimpije. V tej sezoni smo lahko čutili podporo tako navijačev kot tudi sponzorjev. Na začetku so bili morda nekateri nekoliko skeptični, a kmalu so vsi uvideli, da smo pripravljeni resno delati in dvigniti ljubljansko košarko, s tem pa seveda tudi slovensko košarko, na višjo raven," je prepričan Davor Užbinec. Foto: www.alesfevzer.com

Medtem ko se je slovensko prvenstvo zaradi novega koronavirusa že končalo, pa v Ljubljani še čakajo na odločitev, kaj bo z Ligo ABA, saj je regionalno tekmovanje – krog pred koncem rednega dela – le prekinjeno. Medtem je tako kot v vseh slovenskih športnih kolektivih trenažni proces v zmajevem gnezdu prekinjen, tuji košarkarji pa so odšli v domovine. "Razumeti moramo, da je situacija v regionalni ligi nekoliko kompleksnejša. Klubi, ki imajo velika ambicije za igranje v Evroligi, so v sestavo svojih moštev vložili ogromno. Zato tudi tekmovanje še ni končano in v tem trenutku še ne vemo, kako se bo izteklo. Če obstaja možnost, da zmagovalca Lige ABA dobimo na parketu, potem je treba to opcijo izkoristiti. Mnenje in stališče našega kluba je, da klubi skupaj najdejo rešitev, kako dobiti zmagovalca Lige ABA, predloge, kako končati sezono, pa mora podati vodstvo tekmovanja. Moramo biti realni in vsi skupaj sprejeti višjo silo, ki vpliva na življenja vseh nas. V mislih moramo imeti predvsem zdravje vseh, na koncu pa bomo skupaj našli pravo odločitev in rešitev. Odločitev o nadaljevanju Lige ABA, kakršna koli že bo, zagotovo ne bo zadovoljila vseh klubov, zavedati pa se moramo, da lahko tisto pravo odločitev, kdo je prvak, poda zgolj in samo košarkarski parket," je za klubsko spletno stran povedal Užbinec.

Zaradi nastalega položaja se je slovensko državno prvenstvo končalo predčasno in menim, da je to pravilna in korektna odločitev. Ne nazadnje je bil prav naš klub ta, ki je bil pobudnik te končne odločitve, in edino pravilno je, da je Košarkarska zveza Slovenije skupaj z vsemi klubi, ki nastopajo v Ligi Nova KBM, zdravje postavila na prvo mesto. Tekmovanje se je z Ligo za prvaka praktično zares šele začelo, posledično pa ni bilo smiselno, da se določi prvaka po dveh odigranih tekmah.

Davor Užbinec

Lani so se z združitvijo ljubljanskega in zagrebškega kluba ambicije in cilji zmajev močno zvišali, kar so si rezultatsko začrtali pred sezono, pa jim za zdaj ni uspelo izpolniti: "Sezono smo dobro začeli, ob koncu prejšnjega in začetku letošnjega koledarskega leta pa je sledila rezultatska kriza, še posebej v Ligi ABA. Porazi na domačem parketu v regionalnem tekmovanju so bili na koncu krivi, da vprašanje o preboju v končnico ni odvisno zgolj od nas. V klubu smo sami sebi največji kritiki. Posledično smo nezadovoljni z razpletom, predvsem evropske sezone, in dejstvom, da je prišlo do situacije, ko nimamo vsega v svojih rokah v Ligi ABA, hkrati pa se zavedamo, da se dobri rezultati ne zgodijo čez noč. Na napakah se moramo učiti, jih popraviti in nadgraditi tisto, kar smo počeli dobro."

Pandemija, ki je ustavila športna tekmovanja, bo imela posledice v gospodarstvu, kar bo posredno vplivalo tudi na finančne zmožnosti pokroviteljev, česar se v Ljubljani zavedajo: "Glede na trenutno situacijo zagotovo lahko predvidimo, da bodo proračuni klubov po celotni Evropi manjši kot v tej sezoni ali pa v nekaterih sezonah pred tem. Že zdaj lahko vidimo, v kakšnem položaju je ne le evropsko, ampak tudi svetovno gospodarstvo. Zagotovo se bo ta položaj poznal tudi na začetku nove sezone, ko bodo sponzorji zaključevali načrte za prihajajoče koledarsko leto. Tako ne bo le pri nas, ampak pri vseh klubih v Evropi. Novega položaja se bomo morali vsi skupaj resno zavedati in se prilagoditi na situacijo, ki nam jo kriza prinaša. Na osnovi proračuna bomo lahko nato govorili tudi o naših ambicijah v prihajajoči sezoni."

Zmaji rezultatskih ciljev sezone niso izpolnili in vitrina ljubljanskega kluba je tako ostala prazna. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji rezultatskih ciljev sezone niso izpolnili in vitrina ljubljanskega kluba je tako ostala prazna. Foto: www.alesfevzer.com
Ekipa
ZPRToč.
Partizan2117421638
Budućnost2115619636
Crvena Zvezda2114719635
Mornar211382034
Cedevita Olimpija211385034
Koper Primorska21129-4733
FMP2110113831
Igokea21714-10928
Cibona21714-12828
Krka21615-17927
Mega Bemax21615-13927
Zadar21615-11427

"V športu je položaj vedno zelo zahteven, ko govorimo o financah. Zagotovo je pri vseh klubih tako, da smo vsi skupaj v največji meri odvisni prav od naših sponzorjev, vsa podjetja pa so se v tem obdobju znašla v izredno zahtevni situaciji. Brezpredmetno je v tem trenutku pričakovati, da bodo tudi naši sponzorji vse svoje obveznosti izpolnili po predvidenih rokih. Nekateri sponzorji so se znašli v zahtevni situaciji, kar je tudi nam povzročilo določene težave, toda seveda razumemo položaj, v kakšnem so se v tem času znašli, hkrati pa tudi sponzorji razumejo naš položaj," je Užbinec še povedal o pokroviteljih. Dodal je: "O vseh zadevah smo se takoj pogovorili z igralci in vsem se moram zahvaliti, saj so pokazali veliko razumevanje pri tem, ko smo jim razložili, v kakšni situaciji smo se vsi skupaj znašli. Trenutno smo v fazi prekinitve pogodb z igralci, vse naše obveznosti pa bomo spoštovali, a bodo, ker se je sezona, vsaj tako kaže, končala predčasno, manjše kot sicer. Enak pristop smo imeli tudi do vseh drugih, ki delujejo v klubu, torej trenerjev in vseh nas, ki smo v pisarni."

Direktor je potrdil zavezo, da v Ljubljani izpeljejo projekt, ki so si ga zastavili lani. Tako upa, da bo tudi v naslednji sezoni Cedevita Olimpija igrala v Evropskem pokalu, poudaril pa je, da dolgoročni cilj ostaja vrnitev v Evroligo: "Že ob nastanku Cedevite Olimpije sem poudaril, da so naši načrti dolgoročni. Naša želja je rast iz leta v leto in vsi skupaj si želimo, da bomo čez nekaj let pripravljeni na to, da bomo lahko v Stožicah znova spremljali evroligaške tekme. Na žalost ne vem, kaj nam prinaša čas po epidemiji koronavirusa, toda če se bo položaj v svetu v nekem kratkem času normaliziral, verjamem, da bomo tudi mi lahko kaj kmalu sestavili moštvo, ki bo imeli podporo celotne Ljubljane, in prav ta ekipa se bo nato borila za nastop v Evroligi."