Evroliga
13 je bil star, ko je iz Ljubljane odšel v Madrid. Zdaj ima 19 let in je najboljši posameznik Reala, najboljši košarkar v Evroligi in dvakratni evropski prvak. Foto: Reuters
Kaj sploh še ostane Luki Dončiću? V Evropi nič, osvojeno je vse in čas je za NBA. Foto: Reuters
V treh letih - leta 2015 je bil najboljši v mladinski izvedbi tega tekmovanja - je v Evroligi odigral natanko 80 tekem. V povprečju je dosegal dobrih deset točk na srečanje in statistični izračun 15. Foto: Reuters
Najboljša je bila seveda letošnja sezona, ko je v statistiko vpisoval po dobrih 16 točk, po štiri skoke in podaje ter indeks več kot 21. Foto: Reuters
VIDEO
Nachbar vodja združenja k...
VIDEO
Dončić v Beogradu ni žele...
VIDEO
Dončić v Beogradu pobral...

Dodaj v

Kralj Luka osvojil vso košarkarsko Evropo

Kakšna popotnica za odhodo v Ligo NBA
21. maj 2018 ob 11:30
Beograd - MMC RTV SLO

Madridski košarkarski princ Luka Dončić je dokončno postal kralj in sedel na evropski prestol. 19-letni mladenič je v Beogradu vodil Real Madrid do desetega evropskega naslova.

Igra kraljevega kluba se že vso sezono vrti okoli najstnika iz Ljubljane in zdaj je ta mladenič veliki Real vrnil na vrh Evrope. Luka je star šele 19 let, pa je postal že evropski klubski prvak, septembra je s Slovenijo osvojil evropsko prvenstvo, ko je bil izbran v prvo peterko, fantastično sezono pa je oplemenitil še z evroligaškimi individualnimi nagradami – je najkoristnejši posameznik tako rednega dela kot zaključnega turnirja, član idealne peterke tekmovanja in vzhajajoča zvezda oziroma najboljši mladi košarkar Evrope. Kovček bo, kot je dejal, za vrnitev v Madrid kar težak in poln. Kje je meja? Le nebo, pravijo številni, ali po Lukovo: "Ne vem, bomo še videli."

"Občutki so res neverjetni. Sem brez besed. Ne dojemam in ne vem, kako naj vse skupaj opišem. V tako kratkem času dve lovoriki, najprej s Slovenijo in zdaj še z Realom … Izjemno," je v Beogradu po tekmi dejal Dončić, ki je v pogovoru s sedmo silo (še) nekoliko zadržan, zato pa je zgovornejši na igrišču. Tudi v srbski prestolnici je bil. Čeprav ni blestel, pa je ves čas imel niti igre Reala v svojih rokah, in madridski velikan je na 80. Lukovi tekmi v Evroligi osvojil jubilejni deseti naslov.

Luka postavlja mejnik za mejnikom in podira rekorde drugega za drugim. Že nekaj časa smo navajeni, da kot najmlajši do zdaj naredi nekaj. Zdaj mu je to uspelo še pri prestižnih individualnih nagradah, saj je kot najmlajši postal tako MVP rednega dela kot Final Foura. Obe nagradi je prejel kot prvi Slovenec, no, na zaključnem turnirju je bil do zdaj za najboljšega izbran že Arriel McDonald, ki je igral s slovenskim potnim listom. V samo devetih mesecih je osvojil dve kroni. Septembra je v Carigradu slavil, na vrh stopil z reprezentanco, ki je takoj, ko se ji je priključil, prišla do največjega uspeha v zgodovini slovenskega športa, zdaj je tu še z Realom. V Turčiji je v finalu padla Srbija, zdaj sta bili vlogi nasprotnika in gostitelja zamenjani – finale v Srbiji, nasprotnik pa carigrajski Fener.

Lani se je še učil, letos lekcijo koristno uporabil

V polfinalu je prispeval 16 točk, v finalu eno manj, a je tekmo predčasno končal s petimi osebnimi napakami: "Tekma je bila zahtevna. Vedeli smo, da bo tako. Fener ima odlično ekipo, imel je glasne navijače, in vsi vemo, kdo je Željko Obradović in kakšen trener je. Ko sem dobil peto osebno, sem bil na klopi zelo nervozen, bolj kot bi bil na igrišču. Borili smo se do konca. Imam izvrstne soigralce in trenerja. Vesel sem, da lahko igram zanj. S takimi soigralci je lahko igrati in na igrišču se res zabavam. Večkrat me sprašujejo glede pritiska, a jaz se res na igrišču le zabavam. Če se ne, ni dobro. Vsaka posest šteje in tako smo danes igrali. Verjel sem v soigralce in uspelo nam je."

Lani zagotovo ni tako užival v Carigradu na zaključnem turnirju, ko se v polfinalu proti Fenerbahčeju ni znašel. Tokrat je bila popolnoma druga slika. Luka je prišel v Beograd bolj zrel, boljši in po imenitni sezoni, ko je bil že statistično najučinkovitejši igralec Evrolige: "Vedno poudarjam, da je bila imela lanska tekma dobre in slabe strani. Slabe pač, ker smo izgubili, dobre pa, ker smo se veliko naučili. Letos sem bil bolje pripravljen in samozavestnejši, kar se je tudi videlo. Igrali smo bolje in kot prava ekipa." Finale v Beogradu je bila najpomembnejša tekma v njegovi karieri. Zrelostni izpit, saj je bil septembra v reprezentanci vendarle glavni Goran Dragić, zdaj pa je največje breme nosil on.

Pred sezono je Real doživel hud udarec, ko je za dalj časa ostal brez prvega moža Sergia Llulla, vendar so zaupali Dončiću, ki je prevzel odgovornost, in poteza se je klubu iz španske prestolnice obrestovala. Že septembra je z izbrano vrsto napovedal imenitno sezono, igre pri Realu pa so bile še boljše kot v slovenskem dresu. Navduševal je z vsestranskostjo, atraktivnimi in domiselnimi potezami in s polnjenjem vseh statističnih kolon. Kljub vsem trofejam pa je še vedno mladenič, ki se le igra na parketu. In to zares dobro in popolnoma neustrašno. Kot je večkrat poudaril pred tekmo, mu ni pomembno, kdo stoji nasproti in kdo je zadolžen zanj. Naj bo to najboljša obramba Evrolige, rumena vojska fanatičnih navijačev, Nikola Kalinić, Brad Wannamaker, Marko Gudurić ali James Nunnally, ki so se vsi v obrambi izmenjavali pri pokrivanju slovenske najstniške senzacije, ali veliki oziroma največji med trenerji, Željko Obradović.

Kakšna popotnica za odhod v Ligo NBA
Z osvojenimi naslovi, nagradami in rekordi že zdaj spada med največje v Evropi in naslednji korak je jasen – Liga NBA. Preprosto je čas za odhod na največji košarkarski oder, saj je na drugem največjem dosegel vse, kar se da. Letos bo ena izmed zvezd nabora in tudi v Beogradu je bil deležen številnih vprašanj o prihodnosti in Ligi NBA. Ves čas je poudarjal, da bo počakal, za zdaj užival v slavju naslova in po koncu sezone bo odločitev padla. Nekdanji košarkarji drug za drugim podarjajo, da je pripravljen na najmočnejšo ligo na svetu.

Beno Udrih je poudaril, da mu bo tam celo lažje, saj je več prostora. Še posebej, ko bo preigral in prebil obrambne igralce, kar z mojstrskim obvladovanjem žoge dela skoraj v vsakem napadu, kadar igra ena na ena, in ne 'pick and rolla', se mu bo odpiral prostor za prodor ali met s polrazdalje. Vendarle gre za odličnega strelca z vseh položajev, zagotovo boljšega, kot kaže odstotek meta, saj je veliko poskusov iz zelo težkih položajev oziroma je obramba nanj še posebej osredotočena in agresivna. Dončić je najboljši v kreaciji napada in ko ima žogo v roki. Tako bo lahko uspel tudi v Ligi NBA. Zaradi svoje višine seveda ni enka, ampak je nekakšen 'point forward', krilo, ki organizira napade in kreira igro. Kot jo na primer LeBron James ali Ben Simmons oziroma kot jo je nekoč Magic Johnson. Čas je, da po Evropi zdaj dokončno košarkarski kralj iz Slovenije začne osvajati še ZDA.

Iz Beograda

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Albert
# 21.05.2018 ob 11:24
Pri 19-ih letih je dosegel že toliko, kot marsikdo ne doseže v celi karieri. Res je car.
Binder Dandet
# 21.05.2018 ob 11:46
Najboljša je pa ta, da si ogrne slovensko zastavo. Me zanima ali ima kaj veze s tem, da je igral v Beogradu in da si ga Srbi nekako lastijo ali je odgovor na določene negativne očitke v Sloveniji, zlasti izpred lasnekag evropskega prvenstva. Mogoče je pa le Čopu odgovoril.:) Predlog za Čopa, naj si prešteje, kolikokrat je omenjeno "slovenia ali slovenian" poleg Dončića v zadnjem tednu.:)
starfucker
# 21.05.2018 ob 11:24
Luka! Pri 19- ih si že legenda..
pravi pravnik
# 21.05.2018 ob 11:32
Luka najboljši si! Tako zelo smo vsi ponosni nanj, da se tega z besedami ne da opisati!
Radio
# 21.05.2018 ob 11:28
Magic.
sammy13
# 21.05.2018 ob 12:09
@oko_sokolovo

Razlika se dela v stabilnosti; kako je Causer igral v polfinalu? Kako je Melli igral v polfinalu? Ko govorimo o MVP Final 4 govorimo o obeh tekmah.
kittel
# 21.05.2018 ob 11:37
Don Luka!
Kotnik90
# 21.05.2018 ob 13:08
Včeraj sem se recimo ustavil pri PIR 6
leviathan
# 21.05.2018 ob 11:53
Dončić >>> Ayton
Bošty
# 21.05.2018 ob 18:07
lukace5
Kakso celo tekmo podvajali? A ti sploh ves kaj je podvajanje? Se mi zdi da vecina pise na pamet in sploh ne veste kaj je podvajanje. To se je zgodilo samo parkrat, ostalo je bilo pa pomaganje kar je v obrambi klasika. Velika razlika med tema dvema segmentoma.


hedging, trapping, blitzing, help defense… vse to so različne oblike podvajanja in to je Fener včeraj kostantno počel. To so 3 zaporedne akcije iz youtube higlightov od včeraj.OK za tole tretjo akcijo moramo v sloveščini res pogruntat nek nov izraz, ker so okoli Lukata bili 3 igralci. Potrijanje mogoče?
papi43
# 21.05.2018 ob 12:25
LukaCe, Donke tokrat ni bil MVP tekme ali kroga, ampak turnirja F4 - ta pa se izbere na podlagi glasovnic akreditiranih novinarjev.
Kotnik90
# 21.05.2018 ob 13:07
PIR gor PIR dol, tud jaz sem imel v letošnji sezoni Eurolige vsaj 100 PIROV na svojem kontu pa se s tem ne hvalim ravno okoli... :)
Dominator
# 21.05.2018 ob 14:55
Uh, kaj berem ... Je Luka keremu punco podrl, al gre pač za klasično foušijo? Thompson MVP? Zaradi cifer? Res? Luka je celo tekmo igral prvega playa z izjemo par minut, ko sta bla v igri Campazzo in Llull. In že tu se je vidla razlika. Če bi kateri od omenjenih ostal na playu, bi Real pušil za 20 pik. Celo tekmo so ga podvajali, imel pa je kolko TO? 2? Mogoče še kakega, ampak iz glave je to to. In fant je star 19 let. Tisti, ki dopuščate možnost, da mu v NBA ne bo uspelo, se lahko odlogirate, al pa začnete komentirati rubriko "Zabava", ker vam verjetno tudi osnovna pravila košarke delajo težave. Luka čez leto dni ne rabi biti ROY (pa ne bom presenečen, če bo), ampak v obdobju 4 let, ko bo še vedno star zgolj 23, bo franchise player z max pogodbo.

Kje ste bli pa vi pri 23 letih? Da o 19 ne govorimo.
Pjanc
# 21.05.2018 ob 12:08


Tudi Ayton mu je čestital!
lukace5
# 21.05.2018 ob 12:37
Meni je popolnoma vseeno za te MVP naslove saj za njegovo NBA kariero to nic ne pomeni. Poglejte kdo vse je osvajal MVP naslove v EL. De Colo, Llull, Spanoulis, Diamantidis, Navarro, Teodosic, Papaloukas, Rodrigues.... Vse to so igralci, ki so imeli v NBA podpovprecne kariere ali pa tja sploh niso sli. Edini EL MVP ki je imel dobro kariero v NBA je bil Kirilenko, pa se on je osvojil EL MVP ko je po 10. letih igranja v NBA prisel nazaj v Evropo prakticno na vrhuncu kariere (mislim da je bil star 31).

Kar zelim povedati je da stvari ki delujejo v EL ne delujejo nujno tudi v NBA. De Colo je recimo 2 leti nazaj imel statisticno se boljso sezono kot letos Luka, eno leto pred tem pa ni mogel igrati vec kot 10 min v NBA in to pri Popovichu, ki naj bi iz igralcev iztisnil najboljse. Luka je seveda boljsi igralec ampak neke napovedi, da bo v prvi sezoni All-Star in da bo v nekaj letih vodil ekipo do naslova so pa malo pretirane.
čak mal noris
# 21.05.2018 ob 11:57
Takega ŠE NI BILO in ga zagotovo še lep čas ne bo. Kateri koli presežnik je zanj - STANDARD! Bravo, bravo in še 100× bravo! Vsem nam v ponos in veselje!!!
kreden2
# 21.05.2018 ob 14:49
Ma ajde, kaj zdaj opletate s temi procenti. Statistika matematično pokaže vpliv na igro. Vsi pa vemo, da trenerji menjajo koncept obrambe in napada samo zaradi Luke. Pač fant je tako raznovrsten, da je njegov vpliv na igro praktično nemogoče izničiti. V ničemer ni najboljši, je pa povsod malo pod vrhom. Pa če je Obradovič menjal na njemu od enk, dvojk, trojk, posamične obrambe, podvajanje ... ma vse je probal ... enostavno z današnjim Luko ekipa zmaguje, pa če da manj kot deset točk. In to je vse kar trenerji hočejo od igralca, a ne ... da ekipa zmaguje. Kaj ti koristi Lebronov, Jamesov, Westbrookov PIR 30-40, če mu ekipa popuši...
MJ-23
# 21.05.2018 ob 16:54
Ko je Luka naredu 5. osebno je Real zadnjih 40 sekund dobesedno razpadu in niso nič več mogli narest v napadu. To najlepše kaže zakaj si Luka zasluži MVP naslov. Brez njega bi jih v zadnji četrtini Fenerbahce čist povozu. Lukata hejtajo samo zafrustrirani Srbi in Hrvati. Tud na tem forumu. Če bi pa za njih igral bi ga pa po rokah nosili.
veza
# 21.05.2018 ob 14:10
Koliko pik bi moral Luka dat, pa koliko skokov in podaj in blokad, da bi bili nekateri tu zadovoljni?
Pa še vedno bi se našel kdo, ki bi rekel- ja, pa lahko bi dosegel še kakšno trojko več, dajmo se malo znormalizirat, fant je dosegel svoje, kar mi, povprečni kavčarji, ne bomo doseglo nikoli, če je on zadovoljen, če je stroka enotna, da je najboljši, dajmo to priznati tudi mi, no, saj večinoma smo mu to že zdavnaj priznali, mora pa vedno obstajati nekaj posebnežev, ki iščejo dlako v jajcu, smešno.
noprou
# 21.05.2018 ob 14:01
Luka je pri 19 fenomenalen. Užitek ga je gledati, magnet kot Dražen. Malo je v njem Srba, hvaležen je Špancem, a na podelitvi hodi okoli ovit v slovensko zastavo! Bravo Luka, car! En prodan nba league pass več
GupeM
# 21.05.2018 ob 13:30
MVP F4 se določa z glasovi novinarjev. Tudi komentator na SportKlubu je že pred koncem tekme dejal, da sta s sokomentatorjem že morala oddati glasovnici. Tako da je izbor MVP-ja povsem legitimen. Igralca tekme/kroga, pa se izbira glede na PIR, zato je bil igralec včerajšnje tekme Causer.
Binder Dandet
# 21.05.2018 ob 12:24
@lukace5:
Sem razmišljal o tem (in tudi zjutraj omenil, da je imel Thompkins večji skupni pir). Ampak odločitev je padla že nekaj minut pred koncem, Thomkins je zadnje točke in skok dosegel v zadnjih 2 min ali manj. Če bi bilo obratno, bi verjetno tu bili vsi penasti, vključno z menoj. Tako pa pozabimo ta detajl in se veselimo.Čez 1 teden nihče ne bo vedel za pir na tej tekmi, za večno bo pa legenda ostala (ja, možno da je euroliga izkoristila dončićev "odmev" za svojo promocijo).
troha
# 21.05.2018 ob 13:40
Meni osebno NBA liga smrdi za popiz*it zaradi showa, timeoutov, slabega navijanja, štirkoraka ... ampak dobro ... naj še tam pokaže, da je izjemen. Euroliga > NBA
SMERŠ
# 21.05.2018 ob 11:45
magic dončič
firbec111
# 21.05.2018 ob 13:10
lukace5

Meni je popolnoma vseeno za te MVP naslove saj za njegovo NBA kariero to nic ne pomeni. Poglejte kdo vse je osvajal MVP naslove v EL. De Colo, Llull, Spanoulis, Diamantidis, Navarro, Teodosic, Papaloukas, Rodrigues.... Vse to so igralci, ki so imeli v NBA podpovprecne kariere ali pa tja sploh niso sli. Edini EL MVP ki je imel dobro kariero v NBA je bil Kirilenko, pa se on je osvojil EL MVP ko je po 10. letih igranja v NBA prisel nazaj v Evropo prakticno na vrhuncu kariere (mislim da je bil star 31).

Mogoče si pozabil Kukoča in Gasola, pa ne vem če je kdo šel v NBA pri 19 od teh, tako da sej bo čas pokazal koliko bo uspešen
Roko_europe
# 21.05.2018 ob 11:58
Magic Doncic!!!
opusdei
# 21.05.2018 ob 12:22
Naš ponos!!!!
grafikon
# 21.05.2018 ob 15:15
in že je tetoviran ... eh.
Valerija
# 21.05.2018 ob 13:52
Luka je dober igralec.
So pa vceraj bili drugi igralci,ki so pripeljali zmago Realu.....drugi,ki so zadeli par metov ko je bilo najtezje.


______ je dober igralec. So pa vceraj bili drugi igralci, ki so pripeljali zmago _____ .... drugi, ki so zadeli par metov, ko je bilo najtežje.

v prvi prazen prostor vnesi ime po lastni izbiri: Michael Jordan, Lebron James, Larry Bird, Magic Johnson, Isaiah Thomas, Wilt, Chamberlain, Bill Russell ...
v drugi prazen prostor vnesi klube, za katere so igrali.
Furešt
# 21.05.2018 ob 15:28
Pri 19-ih letih je dosegel že toliko, kot marsikdo ne doseže v celi karieri.

Kot 99,99% vseh profesionalnih igralcev.
pjandura
# 21.05.2018 ob 12:09
On zdaj rabi klub, kjer bo dobil minute in mir.
miki331
# 21.05.2018 ob 16:11
Ne sekiraj se zaradi tega, ker ga imamo vsi za dobrega, ti pač živiš v svojem svetu, svetovno priznani strokovnjak za ocenjevanje talentov!
redwinger
# 21.05.2018 ob 14:49
Bravo Luka...če pa po vseh teh dosežkih ne bo športnik leta pol pa res brez veze ,da imamo še ta naziv.
mile952
# 21.05.2018 ob 12:53
@oko_sokolovo,

LOL, nič ne pizdim, le pomagal bi ti rad, ker slabo vidiš.
bob
# 21.05.2018 ob 12:35
Luka dominira tako kot je nekoč Dražen Petrović. Dva velika virtuoza. Vso srečo in veliko uspeha v NBA.
GromHellscream
# 21.05.2018 ob 13:28
de Colo je prisel v NBA pri 25ih in osvojil pred tem EuroCup in Eurobasket 2011(starost 24, 18mpg-6,5tock, 1asistenca, 2 skoka, FG 47%, 3FG 27%).

Se pravi primerjava z Doncicem je tako tako ... prisel je v NBA in igral nekaj casa v D league... To da je pa dozorel in pri 29ih osvojil MPV Euroleague in prvenstvo je pa popoln nesmisel za primerjavo!
lukace5
# 21.05.2018 ob 13:12
@Mike
Luka bo nedvomno se napredoval, pri 19. letih se nihce ni bil izdelan igralec. Vprasanje pa je koliko in v katerih segmentih. Tega ne more vedeti nihce, zato pa je toliko zgresenih izborov na draftu.
srsly?
# 21.05.2018 ob 12:38
Cudovit talent!! Cestitke za uspehe!
mile952
# 21.05.2018 ob 12:30
oko_sokolovo

# 21.05.2018 ob 12:04
Spet se na veliko pretirava s strani mmcja.
Luka je dober igralec.

So pa vceraj bili drugi igralci,ki so pripeljali zmago Realu.....drugi,ki so zadeli par metov ko je bilo najtezje.
Vendar sej razumem....patriotizem samo zato ker je nas. Nekdo,ki je nevtralen pa bo izpostavil iste stvari,kot sem jih jaz.

Ne vem zakaj je treba napisati,da je Luka pokoril Evropo in Realu zagotovil naslov.....predvsem pa da je igral fantasticno,odlicno itd.....

15 tock je dosegel,met je imel od tega je dosegel 8 tock iz prostih metov,met je imel 3/8,inde pa 17....boljsega je imel prvi strelec Fabien in pa Trey Thompkins,blizu je bil se Walter.

Vsi so imeli boljsi met na kos kot Luka, pomembne ttocke je dodal se Carrol


Oko sokolovo, pejd k okulistu, tvoj vid malce šepa..
gargamel MK
# 21.05.2018 ob 11:41
Bravo Dragons. Že sedaj si najuspešnejši slovenski košarkar.
ForzaJuve!!
# 21.05.2018 ob 17:34
@mali_piscek

Pa ti veš kako se indeks sploh sešteva?
Seveda, se niža za napake...kako pa misliš, da je bil Llull v minusu z indeksom?
threepointer
# 21.05.2018 ob 17:22
Lukace5 je sicer težek negativec, ampak kar nekaj njegovih ugotovitev vseeno drži. Luka igralsko še zdaleč ni na takšnem nivoju kot bi to lahko sklepali iz njegovih rezultatov. In to tudi sam ves čas trdi in pri tem ne gre za nikakršno lažno skromnost. Fant je zgolj realen (kako pa drugače, če igra v Realu :).

Kar je pri njem tisto, kar nenormalno odstopa, je njegova zmagovalna mentaliteta. In to ne samo v primerjavi z ostalimi najstniki in tudi ne samo v primerjavi z evropskimi igralci, katerim je letos dominiral. Fant hoče vedno zmagati in mu za to ni problem narediti ničesar. Lahko je prijazen in ponižen, po drugi strani pa se ne umakne nikomur. Lahko prevzame vajeti v svoje roke, lahko pa se povsem podredi ekipi. Lahko zabije veliko košev, ali pa celo tekmo vrže na koš le nekajkrat. Lahko se špara v obrambi in igra na polno v napadu, ali pa odigra obrambo s polno energijo. Je kot kakšen košarkaški kameleon.

V zgodovini je bilo že kar nekaj košarkašev, ki so dominirali, vendar skoraj nihče s takšno vsestranskostjo kot Luka. Evropa tako vsestranskega košarkaša zagotovo ni premogla še nikoli. Najbližje temu je bil Toni Kukoč, ki pa mu je manjkala moč, ki jo Luka že pri teh letih premore več kot jo je Toni na vrhuncu kariere.

Tudi v NBA tako vsestranskih igralcev skorajda ni. Izjema je seveda LBJ. Skoraj vsakemu drugemu kaj manjka. Je pa tam seveda kar nekaj igralcev, ki v posameznih elementih Dončića še precej prekašajo. Na uspehih in še bolj na neuspehih proti tem igralcem se bo v prihodnjih letih učil tako, kot se je v preteklih treh letih učil v španski ligi in v EL. Želja po zmagovanju ga bo gnala naprej in najkasneje v treh letih bo na takšnem nivoju, da se bo lahko kosal s komerkoli. Od tu naprej je pa samo še vprašanje želje po zmagovanju. In ta je pri Dončiću ogromna:).

Ali bo kdaj postal najboljši igralec na svetu? Po moje bo, če bo to potrebno, da bo lahko osvajal prstane. Če bo v svojo ekipo pritegnil oziroma pomagal pritegniti dovolj drugih dobrih igralcev, se bo povsem podredil ekipi in ji tako do zmag pomagal še bolj. Tako ali drugače pa bo zmagoval :).
Mike1825
# 21.05.2018 ob 12:54
Če Dončić nič ne napreduje bo dober igralec v NBA, če pa bo še napredoval bo pa franchise player.
gyore92
# 21.05.2018 ob 12:48
Pa dober no koliko trenerjev je na tem portalu, vsi vejo vse o Lukatu, jaz ce bi bil Luka bi samo na mmc prisel prebrat komentarje pa bi v pol leta bil MJ. Pa NBA gor pa dol pocakajte, do oktobra,ko se zacne nova sezona pa pol pametujte.
V bistvo je pa dobro, da Luka se ni izpopolnjen, tako ima se fore za napredek. Ko samo pomislim da sem jaz bil pri 19 na maturancu pa se zivciral za maturo on pa "hara"v kosarki nemorem verjeti kaksnega biserja imamo.
vranek
# 21.05.2018 ob 12:04
Luka, čestitke in hvala!
makoshark
# 21.05.2018 ob 21:34
Nikolaj
Dončič je nadpovprečen igralec za evropske razmere, vendar pa v svetovnem merilu še ni vrhunski.

Nadpovprečen pomeni boljši kot povprečen. Takih je torej polovica.
MVP pomeni najboljši.
veza
# 21.05.2018 ob 14:44
Težko je tudi izmerit celoten učinek, ki ga Dončić dosega trenutno s svojimi igrami za Real, tudi na F4 letos, jasno je, da so se pri CSKA in Fenerju osredotočili najbolj na njega, skušali so ga dekoncentrirati na vse mogoče načine, utrujali so ga, se izmenjavali pri pokrivanju, pa ga podvajali, tudi komolci so bili prisotni, gotovo je vse to razbremenilno delovalo na ostale njegove soigralce, da so lažje zapolnili luknjo, če njemu ni šlo ali če je počival na klopi.
V polfinalu je odigral 30 min, v finalu 29 min, to je visoka minutaža, to je odločilni faktor za slavje Reala, potem pa je tu še statistika doseženih točk in podaj in skokov, ki je tudi vrhunska, legenda je rojena!
Luka Dončić gre v zgodovino!
firbec111
# 21.05.2018 ob 13:29
lukace5

Gasol ni bil nikoli MVP EL, ko je igral Kukoc pa EL se ni obstajala. Takrat je bilo to povsem drugo tekmovanje. Jaz pisem za trenutno EL, od leta 2001.

ja za zadnjih 15 let boš težko koga našel, ker so vsi bili bližje 30im ko 20im letom, zato Dončiča ne moremo šteti v to debato. Glede Kukoča se je pač EL imenoval EUROCUP je pa ista zadeva
firbec111
# 21.05.2018 ob 13:07
oko_sokolovo

razlika je v tem da bo Dončič top pick na NBA draftu, ostali soigralci pa pač ne
simon-rupsi
# 21.05.2018 ob 12:14
za Lukata je košarka igra.. zato je tako odličen, ker on vidi v prihodnost in točno vidi, kaj naredit na parketu. Samo redki so irgalci, ki točno vedo kaj narediti v določeni situaciji. To so recimo zmobli Jordan, Bird, Hakkem, Kobe, Magic, Jabbar, Steve Kerr in moja malenskost.
Kazalo