Zimzeleni Sergio Rodriguez, Sergio Llull in Rudy Fernandez so tretjič osvojili Evroligo. Zadnja dva vse v belem dresu, Chacho pa je bil enkrat prvak s CSKA-jem. Foto: EPA
Zimzeleni Sergio Rodriguez, Sergio Llull in Rudy Fernandez so tretjič osvojili Evroligo. Zadnja dva vse v belem dresu, Chacho pa je bil enkrat prvak s CSKA-jem. Foto: EPA

Četrtič sta se moštvi pomerili v finalu, tretjič pa je bil boljši kraljevi klub, ki je z 11. evroligaškimi naslovi daleč najuspešnejši. Na vrh stare celine je stopil po petih letih, tedaj na krilih najstnika Luke Dončića, tokrat pa so odločilno vlogo odigrali najizkušenejši madridski asi. Sergio Rodriguez je odlično vodil igro v odločilnih trenutkih in s petimi točkami zapored pripeljal v položaj, da je imel Madrid napad za zmago, potem ko Olympiacos v zadnjih dveh minutah ni zadel. Zadnji napad je tri sekunde pred koncem srečanja uspešno zaključil Sergio Llull, ki je z edinim košem zagotovil Realu evropsko krono.

Najkoristnejši igralec zaključnega turnirja je postal Edy Tavares, ki je v finalu prispeval 13 točk in deset skokov. 15 točk je dal Rodriguez, pri Olympiacosu pa kar 29 Saša Vezenkov, sicer MVP rednega dela.

Chacho se je pred letošnjo sezono vrnil v Madrid in odigral ključno vlogo pri pohodu na vrh. Foto: EPA
Chacho se je pred letošnjo sezono vrnil v Madrid in odigral ključno vlogo pri pohodu na vrh. Foto: EPA

Košarkarji iz španske prestolnice so znova dokazali, da se jih nikoli ne sme odpisati. V četrtfinalu Evrolige so bili tik pred izpadom. Prvi dve tekmi so proti Partizanu izgubili na domačem parketu. Druga je bila zaradi pretepa predčasno končana, prav po tistem incidentu, povod za katerega je bila groba osebna napaka Llulla, je sledil preobrat. Real je dobil obe tekmi v Beogradu, na odločilni v Madridu pa na krilih Rodrigueza slavil po velikem zaostanku. V polfinalu je nato drugič zapored v tej fazi odpravil velikega tekmeca Barcelono, za konec pa še najboljšo ekipo rednega dela Olympiacos.

Strelski mrk Grkov v končnici, Rodriguez in Llull junaka

Pirejčani so v prvi četrtini z delnim izidom 10:1 prevzeli pobudo. Osma minuta je tekla, ko so s trojko Kostasa Papanikolauja prvič povedli z dvomestno razliko, zatem pa je za +12 zadel Vezenkov, ki je že v prvem delu prispeval 15 točk. Prvo četrtino je grški velikan dobil s 24:17. Serija 10:1 je v drugi četrtini uspela Realu, ki je tako povedel. S pomočjo razigranega Maria Hezonje, ki je dal v prvem polčasu vseh svojih 12 točk, si je priigral pet točk naskoka, na odmor pa sta moštvi odšli poravnani na 45.

Isaiah Canaan je na polovici tretje četrtine po šestih zaporednih točkah Olympiacosu priboril pet točk prednosti. Ko jih je pet v nizu dal Nigel Williams-Goss, je kraljevi klub izenačil, pred zadnjimi desetimi minutami pa je vrsta Jorgosa Barcokasa vodila s 63:59. V prvi polovici zadnje četrtine so rdeči trikrat povedli za sedem, vsakič pa so Madridčani odgovorili s tremi točkami. Več kot dve minuti se rezultat ni spremenil, v zadnji dve pa je Olympiacos, potem ko je približal Rodriguez, vstopil s prednostjo štirih točk. Grki več kot dve minuti niso zadeli, Chacho pa je bil, ko je ostalo še 46 sekund, izza črte natančen za 78:77. Moustapha Fall je zgrešil na drugi strani in Real je dobil napad za zmago, ki ga je z metom prek visokega Francoza uspešno zaključil Sergio Llull. Kostas Slukas je bil nenatančen ob sireni.

Monaco po zanesljivi zmagi nad Barcelono tretji

Monaco je postal četrti francoski klub, ki je najmočnejše klubsko tekmovanje končal med prvimi štirimi. Limoges je leta 1993 celo osvojil naslov, bil enkrat tudi tretji, kar je uspelo še Asvelu in Orthezu. Varovanci Saše Obradovića so z 78:66 zanesljivo ugnali Barcelono, ki še eno evroligaško sezono pod taktirko Šarunasa Jasikevičiusa končuje razočarana. Košarkarji iz kneževine so vodili vso tekmo, visoko prednost pa so si priigrali že v prvem polčasu.

V 33. minuti so povedli celo za 21, do konca pa je Kataloncem le uspelo nekoliko omiliti poraz. Nikola Mirotić, ki je bil velik dolžnik polfinalnega obračuna, je bil s 15 točkami prvi strelec tekme in edini pri Barci dvomesten. 14 točk je pri Monacu dal Matthew Strazel.

Madridski Real s košem Llulla do novega naslova v Evrolige

FINAL FOUR, Kaunas, zaključni turnir, finale:
Olympiacos - REAL MADRID
78:79 (24:17, 21:28, 18:14, 15:20)
Vezenkov 29, Canaan 21, McKissic 14, Slukas in Papanikolau po 6, Bolomboy 2; Rodriguez 15, Tavares 13 in 10 skokov, Hezonja 12, Causeur 11, Williams-Goss 9, Musa 6, Randolph 3 (1/1 za tri) in 2 skoka v 5 minutah, Fernandez in Ndiaye po 3, Llull in Hanga po 2.

Za tretje mesto:
MONACO - Barcelona
78:66 (24:13, 20:15, 16:17, 18:21)
Strazel 14, Okobo in Diallo po 10; Mirotić 15 ... Tobey 2 (1/6 met), 3 skoki in podaja v 12 minutah.