V zadnjih dveh sezonah je bil Nick Calathes izbran v prvo peterko Evrolige. Foto: EPA
V zadnjih dveh sezonah je bil Nick Calathes izbran v prvo peterko Evrolige. Foto: EPA

31-letni Calathes je sporazumno prekinil pogodbo s Panathinaikosom, ki jo je imel sklenjeno do prihodnjega poletja, v naslednji sezoni pa bi z igranjem v zelenem dresu zaslužil 2,3 milijona evrov. Zaradi krize, ki je posledica pandemije novega koronavirusa, bodo številni klubi zmanjšali proračun, znatno naj bi ga tudi atenski velikan. Barca je grškemu reprezentantu, ki je bil rojen na Floridi, ponudila zelo donosno pogodbo, s Katalonci pa se je dogovoril za triletno sodelovanje, poročajo grški mediji.

Calathes je eden najboljših posameznikov v Evroligi v zadnjih sezonah. Tri leta zapored je bil najboljši podajalec najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Barca je že lani poleti poskrbela za najodmevnejši prestop v Evroligi, ko je iz Lige NBA pripeljala Nikolo Mirotića, s Calathesom pa le še krepi svojo zvezdniško zasedbo. Barco je že zapustil ameriški organizator igre Malcolm Delaney, po sezoni pa bo odšel tudi kanadski 'play' slovenskih korenin Kevin Pangos.

Po šolanju na univerzi Florida je leta 2009 Calathes prišel v domovino starih staršev po očetovih strani in tri leta nosil dres Panathinaikosa, s katerim je leta 2011 osvojil Evroligo. Nato je sezono odigral v dresu Lokomitiva Kubana, osvojil Evropski pokal in bil izbran za MVP-ja tekmovanja. Zatem je dve leti preživel pri Memphisu v Ligi NBA, leta 2015 pa se je vrnil k Pau. Od tedaj je bil ključni mož kluba. V zadnjih treh sezonah je bil ob treh naslovih grškega prvaka tudi MVP državnega prvenstva.

Španska liga se bo nadaljevala 17. junija

Potem ko je Evroliga odpovedala letošnjo sezono, se bo Barcelona borila za španski naslov, ki ga je nazadnje osvojila pred šestimi leti. Liga ACB se bo namreč nadaljevala 17. junija, 12 najboljših moštev pa bo za naslov igralo po turnirskem sistemu v Valencii. Razdeljena bodo v dve skupini, v katerih se bo pomeril vsak z vsakim, nato pa bosta dva najboljša iz vsake skupine napredovala v polfinale. Tudi v polfinalu in finalu bodo igrali le po eno tekmo.

Skupinski del se bo končal 26. junija, prvak pa bo znan 30. junija. Ekipe bodo v skupine razdeljene glede na uvrstitve v prvenstvu, ki je bilo prekinjeno sredi marca. V skupini A bodo nastopali Barcelona, ki je vodila po 23. krogih, Iberostar Tenerife, Bilbao, Baskonia Vitoria z Zoranom Dragićem, Unicaja Malaga in Joventut iz Badalone, kjer igrata Klemen Prepelič in Alen Omić. V skupini B so Real Madrid, član katerega je Anthony Randolph, ki je bil pred prekinitvijo sezone poškodovan, Zaragoza, Andorra, Valencia, Burgos in Gran Canaria. Iz lige ni izpadla nobena ekipa.