Željko Obradović znova dokazuje, zakaj velja za morda celo najboljšega trenerja v Evropi. Foto: EPA
Željko Obradović znova dokazuje, zakaj velja za morda celo najboljšega trenerja v Evropi. Foto: EPA

Vrsta Željka Obradovića si je končnico Evrolige zagotovila z gostujočo zmago nad Monacom (84:88), v zadnjem krogu pa ima celo možnosti, da po rednem delu zasede peto mesto. “Predvsem sem zelo vesel zaradi svojih igralcev, ki so trdo delali celotno sezono, in zdaj smo v končnici. Poleg tega pa bi se rad zahvalil navijačem, ki so nas podprli tudi na tej tekmi in so nam nasploh pomagali celotno sezono,“ je dejal legendarni trener.

Pred lansko sezono se je vrnil v Beograd. Potem ko si je po delovanju pri Fenerbahčeju vzel sezono odmora, se je po 30 letih vrnil na klop svojega ljubljenega kluba. Nekoč je igral v črno-belem dresu, nato pa pri 31 letih prevzel mesto trenerja in nemudoma začel nizati uspehe. Leta 1992 je s Parnim valjkom osvojil evropsko krono, nato pa je bil z različnimi klubi še osemkrat najboljši na stari celini.

Grobari tako rekoč na vsakem gostovanju

K Partizanu, ki se je v zadnjih letih znašel v manjši krizi in domači primat prepustil Crveni zvezdi, se je vrnil, da ga znova popelje na stara pota in ga približa evropskemu vrhu. Lani se ni izšlo po željah v Evropskem pokalu, Zvezda je tudi ostala prvak Lige ABA, toda poleti je Partizanu uspelo dobiti povabilo med evropsko elito. "Wild card", ki bi lahko pripadel tudi Cedeviti Olimpiji, so zagrabili z obema rokama in se zavezali, da bodo sestavili konkurenčno ekipo.

Partizan ima izjemno kakovostne tujce. Foto: EPA
Partizan ima izjemno kakovostne tujce. Foto: EPA

Proračun so zato morali krepko povečati, čeprav je bila že vrednost lanske ekipe velika, sploh glede na finančne težave v zadnjih letih. Zagotovilo za uspeh pa je bil seveda Obradović. Karizmatični Žoc, ki je pred kratkim dopolnil 63 let, je znova dokazal svoje mojstrstvo. Čeprav Partizan ni najbolje začel sezone, imel vmes izkupiček štirih zmag in devetih porazov, je zdaj pri razmerju 19:14 in je prekinil jadransko sušo v Evroligi. Zvezda je leta 2016 zaigrala v četrtfinalu, predtem pa je bil zadnji, ki je prišel tako daleč, prav Partizan, ki je leta 2010 zaigral na Final Fouru Evrolige.

Obradovićeva vrsta je postala prava uspešnica evropske sezone. Poleg košarkarjev na parketu navdušujejo tudi navijači. Grobari svoje ljubljence spremljajo tako rekoč na vsakem gostovanju, kjer glasno navijajo, v Štark Areni pa padajo rekordi obiskanosti. Partizan ima z naskokom v povprečju največ gledalcev na tekmah, na zadnjih jih je bilo vedno tudi več kot 20.000. V beograjski lepotici sta pred kratkim premoč priznala tudi vodilna Olympiacos in Real Madrid.

Čeprav je "zvezdaš", tudi Đoković stiska pesti za Partizan

Lestvica
OLYMPIACOS *           33 23 10 56
REAL MADRID *          33 23 10 56
BARCELONA *            33 22 11 55
MONACO *               33 21 12 54
FENERBAHČE             33 19 14 52
PARTIZAN *             33 19 14 52
MACCABI *              33 19 14 52
BASKONIA               33 18 15 51
----------------------------------
ŽALGIRIS               33 18 15 51
CRVENA ZVEZDA          33 16 17 49
ANADOLU EFES           33 16 17 49
OLIMPIA MILANO         33 15 18 48
VALENCIA               33 15 18 48
VIRTUS BOLOGNA         33 13 20 46
BAYERN                 33 11 22 44
PANATHINAIKOS          33 11 22 44
ALBA BERLIN            33 10 23 43
ASVEL                  33  8 25 41

Po spletu po vsaki tekmi zaokroži posnetek zdaj že slovitega slavja igralcev z navijači. Najdejavnejša sta Mathias Lessort in Kevin Punter, ki celo vodita navijanja. Partizan je sestavil kompaktno ekipo, tujci pa predstavljajo dodano vrednost. Punter je bil junak zmage v Monacu, predsednik kluba Ostoja Mijailović pa je o Američanu povedal: "Cela situacija je pokazala, da je imel Željko prav, ko mu je pred sezono dodelil kapetanski trak. Punter obožuje ta klub in ekipo. Redkokateri tujec premore toliko čustev."

V Monacu je veliko pozornosti požel Novak Đoković. Teniški zvezdnik je navijač Crvene zvezde, a, kot je dejal po tekmi, kadar ne igra proti rdeče-belim, stiska pesti tudi za Partizan: "Izjemna tekma, sijajni navijači in res sem vesel, da je srbska ekipa prišla med osem."

Partizan, ki se je letos po osmih letih vrnil v Evroligo, po 13 pa bo nastopil v končnici, vodi v Ligi ABA, kjer naskakuje prvi naslov po desetih letih. Z Zvezdo sta absolutna favorita sezone in tako se obeta razburljiv in nadvse vroč boj za sedmo jadransko zvezdico.