Luka Dončić in Anthony Randolph sta v tej sezoni dvakrat postala evropska prvaka. Foto: Reuters
Luka Dončić in Anthony Randolph sta v tej sezoni dvakrat postala evropska prvaka. Foto: Reuters
Dončić z najboljši Realovim strelcem v finalu Fabienom Causerjem. Foto: Reuters
Željko Obradović ostaja pri devetih evropskih kronah. Foto: Reuters
Dončić v Beogradu ni želel govoriti o NBA
Dončić v Beogradu pobral vsa priznanja

Luka Dončić in Anthony Randolph sta združila reprezentančni in klubski naslov najboljšega v Evropi. Pred letom dni je bil Fener na domačem carigrajskem parketu v polfinalu boljši s 84:75 in je pozneje tudi osvojil lovoriko. Na tisti tekmi se je Real, kot kaže, veliko naučil, beograjski finale odigral popolnoma drugače in s 85:80 na kolena spravil Obradovićevo vrsto. Real je tako prvi klub, ki je prišel do desetih naslovov, legendarni srbski strokovnjak na turški klopi pa ostaja pri devetih.

"Naslov je naš, in to je najpomembnejše. Verjeli smo vase, saj imamo veliko kakovostnih igralcev, ki lahko prispevajo svoj delež. Pred turnirjem sem imel dober občutek. V tej sezoni sem že osvojil evropsko prvenstvo, potem, kako so igrali Dončić in vsi igralci, ki so poskrbeli, da se poškodbe niso poznale. Zaradi vsega tega sem imel dober občutek. Zaradi težav čez sezono je še toliko slajše osvojiti turnir. Vsak je prispeval svoj delež in občutek je res izjemen. Dolgo se bom še spominjal tega," je dela Randolph.

Lani sta skupaj z Dončićem razočarana zapuščala carigrajski turnir, a v turškem velemestu že septembra s Slovenijo stopila na vrh Evrope. "Neverjetno je. V karieri nisem osvajal lovorik, zdaj pa v tako kratkem času dve tako veliki. Nisem še popolnoma dojel vsega, si pa želim še več," je še povedal in dodal, da si Luka zasluži vse te nagrade, saj je za njim izjemna sezona in verjame, da bo, ko bo odšel v Ligo NBA, naredil še velike stvari: "Fant je neverjeten. Zagotovo je pripravljen na NBA."

Energije za slavje je še dovolj
Skozi vso sezono je imel Real ogromno težav s poškodbami. Manjkali so Randolph, Gustavo Ayton, Ognjen Kuzmić … Za kratek čas je bil odsoten tudi Dončić, najdlje pa Sergio Llull, ki se je vrnil sredi četrtfinalne serije. Po zaslugi Dončića je madridski velikan osvojil peto mesto po rednem delu in ostal pred končnico brez prednosti domačega terena. V Oaki je bil na prvem srečanju Panathinaikos prepričljivo boljši, a se je Real hitro pobral in si na domačem parketu zagotovil vstopnico za Beograd, kjer pa je bil v pravem času najboljši. Znova pod dirigentsko palico slovenskega mladeniča, okoli katerega se ves čas vrtni vsa igra kraljevega kluba.

"Zelo sem vesel. Trdo smo delali vso sezono in se ukvarjali s številnimi poškodbami. Napredovali smo in rasli vse leto in zasluženo smo tu. Zdaj lahko proslavljamo in kljub izjemno naporni tekmi bomo našli energijo za to," je povedal Llull, ki je bil lani MVP rednega dela Evrolige. Njegov naslednik je Dončić, ki je bil hkrati tudi MVP zaključnega turnirja. Čeprav je bil na finalni tekmi, ko je bil neustavljiv v tretji četrtini, ko je Real naredil razliko, prvi strelec Fabien Causeur.

"Pred dvema letoma, ko sem z Baskonio prišel na Final Four, ni bilo mogoče zmagati. Zdaj sem zadeval in potem je vse lažje. Ta ekipa … Vsi pravijo, da Real ni bil pravi letos, a zdaj smo tu. Res smo prava ekipa, kot ena velika družina. Zelo sem ponosen na vse," je dejal francoski košarkar, ki je v finalu prispeval 17 točk, a ob koncu zgrešil dva pomembna prosta meta, kar pa je z odličnim skokom v napadu in zanesljivim zadetkom popravil Trey Thompkins. Tedaj ga je slabo zapiral Nicolo Melli, ki je bil sicer izjemno razigran in z 28 točkami prvo ime finala.

Obradović kljub porazu ponosen na varovance
Real je pobudo tako kot v polfinalu prevzel po seriji trojk. Tokrat že v prvi četrtini, toda dvoboj je bil ves čas izenačen. Poleg delnega izida, ki ga je Real napravil na krilih Causerja, je bila v zadnji četrtini izjemno pomembna nešportna napaka Jana Veselyja,ki jo je izsilil Dončić. Zadel je oba prosta meta, zatem pa je bil izza črte natančen še Jaycee Carroll in natanko šest minut pred koncem je Real povedel za deset, zatem pa Fener, ki se je sicer približal, ni več resno ogrozil madridskega vodstva. Čeprav je Dončić dobil peto osebno napako, so v zadnji minuti Realovi košarkarji ohranili mirno kri in srečanje pripeljali do konca.

Medtem ko je Pablo Laso drugič osvojil Evroligo – pred tremi leti je bil prav tako najboljši z Realom –, pa je Obradović, ki je Španca vodil, ko je ta igral z Realom, pri devetih naslovih. Lovorike je v vitrino pospravil s petimi različnimi klubi, tudi s kraljevim, v Beogradu, kjer pa je začel trenersko pot, pa je ostal praznih rok. "V obrambi nismo bili na ustrezni ravni, zgrešili smo tudi nekaj lahkih metov izpod koša. Sicer pa smo odigrali dve dobri tekmi in ponosen sem na varovance. Real je imel letos ogromno težav s poškodbami in zdaj so tu. Dončić je odigral izvrstno sezono in pobral vse nagrade. Ni mi všeč, a sem vesel za Lasa, saj vem, kako dobrega značaja je (smeh, op. a.)," je pristavil Obradović.

Iz Beograda

Dončić v Beogradu ni želel govoriti o NBA
Dončić v Beogradu pobral vsa priznanja