Žiga Samar je eden od le dveh košarkarjev s slovenskim potnim listom, ki sta letos igrala v Evroligi. Foto: EPA
Žiga Samar je eden od le dveh košarkarjev s slovenskim potnim listom, ki sta letos igrala v Evroligi. Foto: EPA

Slovenija je nekoč imela reprezentanco, sestavljeno praktično le iz košarkarjev, ki so igrali v Evroligi in Ligi NBA. V najmočnejšem klubskem tekmovanju stare celine je letos poleg naturaliziranega centra Mika Tobeyja slovenske barve zastopal le še Samar. 23-letni organizator igre je debitiral na največjem evropskem odru, s prvim letom pa je delno zadovoljen. Njegova Alba je zasedla zadnje mesto, sam pa je imel vmes kar precej težav s stopali in od konca novembra do februarja ni igral. Kot pravi, še čuti posledice poškodbe in še ni stoodstoten.

V Evroligi precej manj časa za sprejemanje odločitev

Samar je v reprezentanci pustil že zelo dober vtis in je zagotovo prihodnost slovenske košarke. Foto: EPA
Samar je v reprezentanci pustil že zelo dober vtis in je zagotovo prihodnost slovenske košarke. Foto: EPA

"V klubu zagotovo niso najbolj zadovoljni z razpletom evroligaške sezone. Toda, vedeli so, v kaj se spuščajo na začetku. Smo mlada in neizkušena ekipa. Veliko je novincev na tej ravni, tudi veliko novih igralcev, kar za Albo ni nekaj normalnega, da se jih toliko zamenja. Preden smo se uigrali oziroma spoznali drug drugega, zato ker to je neki sistem in potrebuješ malo dlje časa za spoznavanje, je kar trajalo. Ob tem smo imeli veliko težav s poškodbami," je povedal Jeseničan, ki je pred dvema letoma podpisal štiriletno pogodbo z 11-kratnim nemškim prvakom. Po dobrih igrah v španski Fuenlabradi se je znašel na seznamu želja številnih močnih evropskih klubov, prepričal pa ga je projekt v Berlinu.

Prvo sezono je odšel na posodo v Hamburg, kjer se je prvič preizkusil v Evropskem pokalu, letos pa je dočakal priložnost pri Albi in s tem tudi debitiral v Evroligi: "Za svojo prvo sezono lahko rečem, da je kot neki začetek oziroma uvajanje v novo tekmovanje, ki je popolnoma drugačno od teh, ki sem jih igral do zdaj. Predvsem kar zadeva fizične sposobnosti tekmecev, kako velika telesa so to in kako hitro se igra. Precej manj časa imaš, da sprejmeš v igri pravo odločitev. Še posebej na položajih dve, tri in štiri imaš igralce, ki pokrivajo bistveno več prostora kot na primer igralci v Evropskem pokalu. Vsi so višji. Je druga dimenzija košarke. Bilo je kar nekaj novih stvari. Kot se je končala sezona, lahko rečem, da je bila v redu."

Reprezentanca je bila v veliko pomoč

Final Four je vedno neka zgodba zase, zato mislim, da je težko govoriti o absolutnih favoritih. Real Madrid zagotovo je favorit, saj je celo sezono igral zelo dobro. Poudaril bi še Panathinaikos, ki je letos res naredil velik korak naprej. Igra dobro in je pripeljal res odlične igralce. Za Fenerbačhe mislim, da je lahko zelo nevaren. Zagotovo bo zelo zanimivo. Te dodatne kvalifikacije za končnico so prinesle novo dimenzijo in je še bolj zanimivo. Mislim, da lahko vsaka od ekip v končnici pride na Final Four.

Žiga Samar

Februarja je Samar, čeprav se je ravno vračal na parket po dvomesečni odsotnosti, z izbrano vrsto odigral dve kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto. Tedaj ni bil v tekmovalnem ritmu, vseeno pa je na parketu prebil po 18 minut na srečanje in prispeval po šest točk in 4,5 podaje: "Nedvomno mi je reprezentanca v tistem času šla zelo na roko. Prav je prišla. Tudi treningi, ki smo jih naredili v sicer kratkem času, so bili dobri. Vse skupaj s tekmama mi je pomagalo pri čim hitrejši in lažji vrnitvi na parket. Še vedno nisem stoodstoten in težko, da bom letos kdaj. Se še lovim, ampak najpomembnejše je, da sem iz dneva v dan boljši in se bolje počutim na igrišču. Tudi boljši so občutki z ekipo."

V Evroligi je odigral 14 tekem, v povprečju pa je dosegel dobre tri točke in nekaj več kot dve podaji. Najboljša je bila prav zadnja tekma, na kateri je proti Panathinaikosu dosegel 12 točk. Številne vrhunske evropske organizatorje igre je spoznal že v španskem prvenstvu in v dresu reprezentance, v katerem je zaigral na evropskem prvenstvu (lani tudi na svetovnem prvenstvu), v Evroligi pa so ga najbolj navdušili najizkušenejši, kot so Nick Calathes, Kostas Slukas, Sergio Llull in Facundo Campazzo. Alba, ki je imela najmlajšo zasedbo v konkurenci, je na koncu zbrala le pet zmag. To je bila njena peta zaporedna sezona med elito, v vseh pa je ostala brez končnice. Berlinski klub nima stalne licence, toda prihodnje leto bo zagotovo še igral v Evroligi, so prepričani v vodstvu, ob ambicioznih projektih, kakršen je Dubaj, in ob morebitni vrnitvi ruskih klubov pa bodo morali biti rezultati za ohranitev mesta boljši.

Najprej v boj za nemški naslov, potem za olimpijske igre

Alba je finančno stabilen klub, tudi Berlin predstavlja velik in zanimiv trg za Evroligo, toda rezultati pod vprašaj postavljajo sodelovanje med elito v prihodnje. Foto: EPA
Alba je finančno stabilen klub, tudi Berlin predstavlja velik in zanimiv trg za Evroligo, toda rezultati pod vprašaj postavljajo sodelovanje med elito v prihodnje. Foto: EPA

"Zdaj prihaja končnica nemškega prvenstva, v kateri želimo konkurirati Bayernu za naslov," je dodal 197 centimetrov visoki organizator igre, ki se je dolgo kalil v Španiji, kjer je bil del mlajših selekcij madridskega Reala. Zdaj je drugo leto v Nemčiji, kjer je liga vse močnejša, kar dokazujejo tudi mednarodni rezultati klubov. Dobro delo v nemški košarki zdaj že nekaj let potrjuje tudi reprezentanca, ki je bila tretja na evropskem prvenstvu, lani pa je zablestela z naslovom svetovnega prvaka: "Raven nemške lige res raste vsako sezono. Vsako leto se mi zdi, da se igra bolj čvrsta in hitrejša košarka. Bonn in Ludwigsburg sta dobro igrala v Ligi prvakov, Chemnitz v Fibinem Eurocupu … S tem naslovom se je priljubljenost košarke še povečala. Tudi število gledalcev na tekmah je zdaj večje tako na prvenstvenih tekmah kot evropskih. Zagotovo bo to le še raslo v naslednjih letih."

Pri Albi se Samar dobro počuti. Čuti, da ima zaupanje kluba in da je naložba nemškega velikana za prihodnost. Zdaj je torej osredotočen na sklepni del klubske sezone, poleti pa ga čaka nov izziv z izbrano vrsto. Slovenijo je že zastopal na evropskem in svetovnem prvenstvu, nastop na olimpijskih igrah pa bi bil, kot je to za vsakega športnika, nekaj posebnega: "Nedvomno so olimpijske igre neki vrhunec. Vsak športnik si želi nastopiti na njih. Upam, da si z reprezentanco priborimo Pariz, nas pa v Grčiji z domačo reprezentanco, Hrvaško in preostalimi tekmeci čaka težka naloga."