Bo Žan Mark Šiško v tej sezoni celo edini sloveski košarkar v Evroligi? Foto: www.alesfevzer.com
Bo Žan Mark Šiško v tej sezoni celo edini sloveski košarkar v Evroligi? Foto: www.alesfevzer.com

Konec koledarskega leta bosta minili dve leti, odkar se je 24-letni Ljubljančan iz Primorske preselil v München. Odlični organizator igre ima v bavarski zasedbi vse vidnejšo vlogo in vse več pooblastil. Italijanski strokovnjak na klopi Bayerna Andrea Trinchieri mu vse bolj zaupa, otrok Olimpije pa se posledično vse bolje znajde z dirigentsko palico münchenske igre: "Mislim, da imava res dober odnos. Vem, da mi zaupa in kaj pričakuje od mene, hkrati pa jaz vem, kaj mu lahko dam. Verjamem, da bom letos imel še eno uspešno sezono. Andrea želi, da sem bolj nevaren za koš. Veliko se posvečam temu, poskušam delati tudi na treningu. Zavedam se, da, če hočem nadgraditi svojo igro, bom moral biti bolj nevaren za koš. Verjamem, da se mi bo delo povrnilo."

Zaradi igranja v Evroligi Šiško ne bo mogel reprezentanci pomagati v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki se bodo začele novembra. Foto: Reuters
Zaradi igranja v Evroligi Šiško ne bo mogel reprezentanci pomagati v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki se bodo začele novembra. Foto: Reuters

Tudi lani Bayern med pripravami ni navduševal

Šiško je s soigralci v ponedeljek zvečer gostoval v Stožicah, kjer se je na pripravljalnem obračunu pomeril z matičnim klubom, v katerem v mlajših kategorijah deluje njegov oče Lojze, nekoč tudi obetaven košarkar. Cedevita Olimpija je bila na domačem parketu boljša s 74:68. "Pozna se nam, da je bil to naš 12. ali 13. dan priprav. Veliko smo bili na poti, priprave pa so dolge in naporne. Ob tem smo igrali brez petih igralcev, ki praktično sestavljajo prvo peterko. To se je poznalo. Je pa Olimpija odigrala dobro tekmo in nas v vseh pogledih nadigrala. Bili so bolj fizični in hitrejši, tako da so res zasluženo dobili ta dvoboj," je dejal Šiško.

Tudi lani – srečanje je Žan takrat sicer izpustil – je Bayern pred sezono gostoval v zmajevem gnezdu in tudi tedaj klonil, predvsem pa z igro ni bil prepričljiv. Toda, ko se je začela sezona, so bili Bavarci vse boljši, na koncu pa v Evroligi spisali zares lepo zgodbo. Poskrbeli so za zgodovinski mejnik nemške košarke, ko so bili do zadnjega v igri za Final Four, na koncu pa je milanska Olimpia po napeti seriji slavila na peti tekmi četrtfinala: "Podobno smo se lani na pripravljalnih tekmah ves čas lovili. Mislim, da smo zmagali le eno tekmo. Ko smo se nekako čez treninge uigrali, pa je šlo kot po maslu. Upam, da bo tudi letos tako."

Težko bo ponoviti lanski evroligaški uspeh

Sorodna novica Zmaji potrebujejo predvsem čas, zato se bodo zaprli v dvorano in trdo delali

Evroligo bo Bayern odprl zadnji septembrski dan, ko bo gostoval v Tel Avivu pri Maccabiju. V Münchnu so na papirju sestavili znova zelo konkurenčno moštvo, saj so v že tako dobro ekipo pripeljali kar nekaj uveljavljenih in kakovostnih posameznikov (Darrun Hillard, Othello Hunter, Deshaun Thomas, Corey Walden, Ognjen Jaramaz, Andreas Obst …): "Želimo si narediti še kakšen korak naprej, a vemo, da bo to zelo težko. Zavedamo se, da bo težko ponoviti lansko sezono. Ekipa je nova in bo potrebovala čas. Lani se nam je vse poklopilo. Igrali smo res odlično. Zdaj moramo biti potrpežljivi in trdo delati ter iz treninga v trening popravljati napake. Po imenih se mi zdi, da smo na podobni ravni kot lani. Bomo videli, kako bo, sem pa zelo zadovoljen z okrepitvami, saj so vsi pokazali pravi značaj. Želijo zmagovati. Za zdaj se še lovimo, a verjamem, da se bomo s treningi dobro uigrali."

Kljub presežku v Evroligi se sezona Bayerna na koncu ni izšla po načrtih, saj je klonil v finalu nemškega prvenstva pred berlinsko Albo, v seriji, ki jo je sicer dobro odigral, pa se je slovenski organizator igre, ki ga odlikujeta izjemen pregled nad igro in mirnost "na žogi", poškodoval: "Te težave s prepono so že kar kronične. 'Nonstop' imam neke probleme. Kdaj tudi izpustim kakšen trening in ves čas moram delati in skrbeti za to. Recimo, da je zdaj v redu. Upam samo, da bom imel to sezono čim manj težav."

Šiško je k Bayernu prestopil konec leta 2019, potem ko je blestel v dresu Primorske, ki pa se je tedaj znašla v velikih finančnih težavah. Foto: EPA
Šiško je k Bayernu prestopil konec leta 2019, potem ko je blestel v dresu Primorske, ki pa se je tedaj znašla v velikih finančnih težavah. Foto: EPA

Upa in želi, da bo že na EuroBasketu tekmec za reprezentanco

Zaradi poškodbe je moral izpustiti tudi kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ko si je Slovenija v Kaunasu priborila vozovnico za Tokio. Čeprav je reprezentanca naredila res izjemen rezultat, pa bi ji tako kakovosten košarkar brez dvoma prišel prav: "Seveda sem bil zelo razočaran. Res sem se videl v tej ekipi. Še posebej sem bil razočaran, ker se je to zgodilo na koncu sezone tik pred kvalifikacijami. So pa fantje zares odigrali vrhunsko. Mislim, da jim ni nihče manjkal. Res, lahko rečem le vsa čast. Upam in želim si, da bom v prihodnosti v konkurenci za ekipo. Vsak igralec si seveda želi biti poleg. Upam, da bom že na evropskem prvenstvu naslednje leto. Naredil bom vse, da mi uspe."

Slovenija je poleti navdušila z rezultatom in tudi načinom igre, ko je igrala hitro in moderno košarko, v kateri se bi zagotovo dobro s svojo kreacijo, s čimer bi nekoliko razbremenil Luko Dončića, znašel tudi Šiško: "Težko bi bolje postavili ekipo in sistem, kot je to storil selektor Sekulić. Res je dobro prilagodil igro vsem igralcem. Vsi so bili vključeni v igro. Seveda je vse izhajalo iz Luke Dončića, ampak so tudi drugi dajali svoje. Bili so zelo samozavestni v vlogah, ki so jih imeli. Res je selektor opravil vrhunsko delo. Kar sem bil v stiku z igralci, vem, da so imeli vrhunsko kemijo in so uživali, kar se je tudi videlo na parketu."