Jurica Golemac je Cedevito Olimpijo prevzel januarja lani. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je Cedevito Olimpijo prevzel januarja lani. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski košarkarji, ki bodo tudi letos edini slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih, so se navijačem tako kot pred preteklo sezono tudi letos predstavili na pripravljalnem obračunu z Bayernom. Še drugo leto zapored so münchenskega evroligaša premagali (74:68). Četudi Bavarci, ki so bili preteklo sezono za las prekratki v boju za Final Four najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, niso zaigrali v popolni postavi, je skalp tako kakovostne zasedbe, čeprav na prijateljskem srečanju, dobrodošla spodbuda za nadaljnje delo.

Kot je dejal Golemac, zmaji v zadnjem času niso veliko trenirali, sploh še ne v popolni postavi, saj so se nekateri ekipi pridružili pred kratkim, zato bodo naslednje dni posvetili uigravanju in spoznavanju: "Potrebovali smo tako zmago za samozavest, da pokažemo, da lahko igramo dobro košarko. Moramo seveda biti realni. Pripravljalne tekme ne pokažejo realnega stanja. Ni bilo to realno ne za nas ne za Bayern, konec koncev pa tudi ni bilo realno stanje v Opatiji. Noge so težke, oboji smo zgrešili veliko odprtih metov in naredili kar nekaj napak. Mi smo v polni postavi opravili le en trening, pa še to v nedeljo zvečer. Zdaj imamo več časa za trening, kar bomo izkoristili za uigravanje in da se ekipa bolje spozna."

Olimpija, ki bo v prihajajoči sezoni zaznamovala 75. obletnico kluba, je do zdaj odigrala pet pripravljalnih tekem. Po remiju z Oldenburgom in zmagi nad Mitteldeutscherjem je pretekli teden nastopila na turnirju v Opatiji, kjer je klonila pred Pesarom in Partizanom. Na obeh dvobojih je imela kar nekaj težav v obrambi, v napadu pa se je s številnimi izgubljenimi žogami poznala neuigranost. Le nekaj dni pozneje so se zmaji proti Bayernu pokazali v boljši luči. Žoga je bolje tekla, z nekaj akcijami so lepo izigrali nemško obrambo, večino srečanja kontrolirali skok in potrdili, da letošnja ekipa premore precej individualne kakovosti, v primerjavi z lansko pa večjo širino in raznovrstnost ter pokritost na vseh igralnih položajih.

Zach Auguste je zadnja okrepitev Cedevite Olimpije. Američan je v Ljubljano prišel kot zamenjava za Mangoka Mathianga, ki še ni saniral lanske poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Zach Auguste je zadnja okrepitev Cedevite Olimpije. Američan je v Ljubljano prišel kot zamenjava za Mangoka Mathianga, ki še ni saniral lanske poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com

"Na vsaki tekmi je v mislih tudi rezultat, a se ne izteče vedno, kot želimo. Na svojem igrišču smo domačemu občinstvu želeli pokazati, da ta ekipa ima smisel in kar se je zgodilo pred štirimi dnevi, ni realna slika," je povedal ljubljanski trener, ki je v kadru pogrešal Eda Murića in Marka Radovanovića. Kapetan slovenske reprezentance je po udarcu, ki ga je prejel na eni pripravljalnih tekem, počival preventivno, srbski krilni center pa si je na treningu dan pred obračunom z Bayernom zvil gleženj. Ob odsotnosti dveh košarkarjev, ki lahko igrata na položaju štiri, je bil Golemac primoran malce kombinirati. Ob Melvinu Ejimu je na krilnem centru zaigral tudi Jackie Carmichael, ki se je kar dobro znašel v tej vlogi: "Videli smo, da lahko igra na štiri, česar prej ni igral. Pripeljali smo igralce, ki smo jih hoteli, in verjamemo v to ekipo."

Prvo uradno tekmo bo Olimpija odigrala naslednji petek, ko se bo v Tivoliju s Krko pomerila v superpokalu, zadnji septembrski konec tedna se začenja Liga ABA, Evropski pokal pa šele čez dober mesec. Čas do obračuna z Novomeščani bodo v zmajevem gnezdu torej izkoristili za intenzivne treninge, zato so tudi odpovedali pripravljalno tekmo s Cibono, ki bi morala biti v petek: "Na žalost nismo mogli odpovedati tega turnirja. Iskreno povedano v Opatijo nismo želeli iti, ker nismo bili pripravljeni. Jacob Pullen, Zach Auguste in Jaka Blažič niso opravili praktično nobenega treninga, ostali reprezentanti po dva … Delali smo pet na nič in ne moreš pričakovati dobrega rezultata proti kakovostnim ekipam. Razpored je bil narejen že prej in zato odpoved ni bila mogoča. Bomo pa zdaj odpovedali naslednjo tekmo, da se lahko zapremo v dvorano. Zdaj bolj kot tekme potrebujemo treninge."

Jacki Carmichael je proti Bayernu igral na obeh položajih pod obročema, izkazal pa se je predvsem z nekaj dobrimi obrambnimi potezami. Foto: www.alesfevzer.com
Jacki Carmichael je proti Bayernu igral na obeh položajih pod obročema, izkazal pa se je predvsem z nekaj dobrimi obrambnimi potezami. Foto: www.alesfevzer.com

Sorodna novica Stožice za uvod v sezono videle zmago nad evroligaškim Bayernom

"Imamo šest novih igralcev. Nobeden ni igral z nobenim. Igramo bolje, ko so na parketu igralci iz lanske sezone. Bolje teče igra. Sem pa zadovoljen, ker smo popravili določene stvari, o katerih smo se veliko pogovarjali v zadnjih dneh. Nekajkrat je žoga lepo stekla, tudi v obrambi smo si dobro pomagali. Glede na lani imamo širšo klop in dobili smo tudi ta defenzivni del, kar smo iskali. Seveda ni veliko časa do prvih tekem. Moramo se zavedati, da imamo štiri igralce, ki so bili na olimpijskih igrah. Fantje po napornem poletju pridejo prazni. Veste tudi, kako je z Američani, da jih večina pride nepripravljenih. Potrebujemo čas, a ne bomo jokali. Zaprli se bomo v dvorano in delali," je dodal Golemac.

Javnost bo v prihajajoči sezoni zagotovo še posebej pozorna na Luko Ščuko, ki je velik up slovenske košarke. Olimpija je v zadnjih dveh sezonah pripeljala kar nekaj obetavnih domačih košarkarjev. Medtem ko se ostali kalijo v Zagrebu pri Cedeviti Junior in na drugem koncu slovenske prestolnice pri Iliriji, bo 208 centimetrov visoki 19-letni Primorec član prvega moštva. Potem ko je proti Mitteldeutshcerju recimo hitro zapustil igro, pa je na zadnjih tekmah igral precej več. Proti Partizanu se je izkazal s 13 točkami, tudi proti Bayernu pa je odigral nekaj dobrih minut. "Ščuka je enakovreden član ekipe. Zaveda se, da ga obramba drži na igrišču. Je velik talent, ki pa se bo lahko razvil le, če bo trdo delal. Vidim ga kot igralca, ki nam lahko veliko da in pomaga že to sezono," je zaključil Golemac.