Klemen Prepelič in Jaka Blažič sta v tej sezoni kratek čas skupaj igrala za Cedevito Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič in Jaka Blažič sta v tej sezoni kratek čas skupaj igrala za Cedevito Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Z dvema zmagama bi naredili že veliko dela k izpolnitvi osnovnega cilja. Ker sta Evroliga in Fiba le našli skupni jezik, lahko v kvalifikacijskih oknih igrajo tudi košarkarji iz najmočnejšega tekmovanja na stari celini, manjkajo pa le tisti iz NBA-ja oziroma ZDA. Tako Sekulić iz ekipe, ki je septembra na svetovnem prvenstvu zasedla sedmo mesto, ne more računati le na Luko Dončića. Tako kot poleti še vedno po težkih poškodbah kolena okrevata glavna krilna centra Vlatko Čančar in Edo Murić, selektor pa ni vpoklical trojice, ki je zastopala Slovenijo na turnirju na Japonskem in Filipinih.

Minsk v VTB-ligi z 0:27

Sorodna novica Sekulić na začetku kvalifikacij računa na Tobeyja, ne pa tudi na Dragića

Skupaj z Binetom Prepeličem, ki je pustil na prvenstvu zelo dober vtis, ko je z borbenostjo uspešno izkoristil minute, je položaj štiri na svetovnem prvenstvu zapolnil Jakob Čebašek. V letošnji sezoni izkušeni Ljubljančan igra v VTB-ligi za Minsk, ki ima katastrofalne rezultate, saj je izgubil vseh 27 tekem. Mlajši izmed bratrancev Prepelič, ki je ostal v Charleroiju in v beneluški BNXT-ligi igra zelo povprečno, bo zdaj na položaju krilnega centra skupaj z Luko Ščuko in Aljažem Kuncem, ki je bil lani popoln novinec v članski reprezentanci. Po študiju in igranju v Ligi NCAA se zdaj prvič preizkuša v profesionalni košarki. Nastopa na Poljskem za Torun, kjer se je, glede na to, da je novinec na tej ravni, dobro znašel in je nosilec igre. Torun je v ligi 12.

Na Poljskem igra tudi Žiga Dimec, ki je sezono začel v drugi turški ligi, zdaj pa je znova pri Anwilu, ki vodi v prvenstvu. Izkušeni center igra po svojih standardih, znova pa mu bo namenjena vloga drugega centra. Na položaju pet še Jurij Macura, ki v dresu Krke precej niha in ima na določenih tekmah kar omejeno minutažo. Prva izbira na petici bo seveda Mike Tobey, ki je trenutno edini aktiven v Evroligi. Pred sezono je prestopil k Crveni zvezdi, vendar pa je njegova vloga obstranska. V Evroligi ima sploh okrnjene minute, v zadnjem času pa je tako tudi v Ligi ABA, kjer je bil sicer sprva prvi strelec rdeče-belih. Beograjčani vodijo v jadranskem tekmovanju, v Evroligi pa se jim oddaljujejo mesta, ki vodijo v končnico. Tobey je pričakovano dobil prednost pred Jordanom Morganom, ki je sezono začel pod Sekuličevim vodstvom pri Lokomotiv, toda v Rusiji se ni naigral. Zdaj je v Atenah pri AEK-u.

Samar kljub težavam s poškodbo vpoklican

V Evroligi je sicer tudi Žiga Samar, ki pa zaradi težav s stopali že od konca novembra ne igra. Tudi predtem je bil njegov učinek pri berlinski Albi, ki je na dnu najmočnejšega evropskega tekmovanja, v nemškem prvenstvu pa je šele osma, skromen. Brez dvoma bo dirigentsko palico slovenske igre imel Aleksej Nikolić, ki je lani odigral svoje najboljše prvenstvo v reprezentančni karieri. Dobro formo je prenesel tudi na klubsko raven, kjer znova igra v Franciji. Nosi dres Chalona, kjer je prvi organizator igre, ob zajetni minutaži pa je prvi strelec in podajalec svoje ekipe, ki v prvenstvu drži 14. mesto.

Skupina A, 1. in 2. krog

Četrtek, 22. februarja, ob 18.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

Nedelja, 25. februarja, ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL
UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.

Še naprej dobro v Franciji igra tudi Gregor Hrovat, ki je prav tako prvi strelec Dijona v državnem prvenstvu. Ekipa tam zaseda sedmo mesto. Primorec tudi letos dober vtis pušča z vsestranskimi predstavami, ki so v Ligi prvakov malce manj učinkovite kot v francoski ligi. V tem Fibinem tekmovanju igra tudi Klemen Prepelič, ki je v sezono vstopil brez kluba, potem je kratek čas igral za Cedevito Olimpijo, kjer je navduševal predvsem s številom podaj, nato pa je sledil prestop v Turčijo. Pri Galatasarayu se je dobro znašel in je najučinkovitejši igralec moštva, toda klub je pričakoval boljše rezultate. V Ligi prvakov je v drugem delu še brez zmage, v turškem prvenstvu pa je trenutno deveti.

Ostrostrelec iz Slovenske Bistrice bo zagotovo, sploh ob težavah Samarja, zadolžen tudi za organizacijo igre, sicer pa bo skupaj z Jako Blažičem tisti, ki bo prevzemal glavno strelsko breme. Kapetan Cedevite Olimpije je po vrnitvi v zmajevo gnezdo, potem ko je imel lani veliko zdravstvenih težav, hitro ujel zelo solidno strelsko formo, vendar pa s sezono zaradi neprepričljivih iger Ljubljančanov in katastrofalnih rezultatov v Evropskem pokalu, ne more biti zadovoljen. Slovenski prvaki tokrat dajejo dva reprezentanta. Sekulić je vpoklical še Ščuko, ki v zadnjem času ves čas igra na položaju štiri, vendar pa ima z redkimi prebliski precej obrobno vlogo.

Sekulić se ni odločil za Dragića in Glasa

42. evropsko prvenstvo bo na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.

Iz ekipe za svetovno prvenstvo manjkata še Gregor Glas in Zoran Dragić. Krčan, ki tudi na turnirju v Aziji ni veliko igral, letos precej niha v svojih igrah, izkušenega Ljubljančana, ki je več kot desetletje nosilec reprezentance, pa je Cedevita Olimpija na začetku sezone postavila na stranski tir. Vse do januarja tako ni igral, po vrnitvi pa je podobno v njegovi igri precej oscilacij. Sekulić je ocenil, da je Dragić trenutno v preskromni formi, zato ga v prihajajoči akciji ni.

Na zunanjih položajih je ekipo dopolnil z Leonom Stergarjem in Miho Lapornikom. Prvi je zelo dobro začel sezono pri Krki, ki vodi v državnem prvenstvu, težave pa ima znova v Ligi ABA. V zadnjem obdobju je tudi Stergar padel v formi. Izkušeni Laščan, ki se mu je lani selektor hitro zahvalil na začetku priprav pred prvenstvom, igra v Španiji, toda trenutno v drugi ligi. S 13,5 točke je prvi strelec Burgosa. V drugi španski ligi je tudi Urban Klavžar, ki je pustil dober vtis v minulih kvalifikacijah, toda pri Cantabrii glede na raven tekmovanja up slovenske košarke ne igra veliko (16 minut), hkrati pa je tudi njegov učinek skromen (6,7 točke).

Statistični pregled košarkarjev, ki jih je selektor vpoklical za prvi kvalifikacijski tekmi.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

Evropski pokal: 20 tekem

Liga ABA: 18 tekem

29,9

30,2

16,1

15,6

4,5

5,4

1,3

3,1

Žiga Dimec (Mersin/TUR; Anwil Wloclawek/POL)

Turška 2. liga: 16 tekem

Poljsko prvenstvo: 4 tekme

23,8

12,8

11,6

9,8

6,7

3,5

1,4

0,8

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

Liga prvakov: 8 tekem

Francosko prvenstvo: 22 tekem

26,5

26,1

8,8

14,3

3,1

2,8

3,5

2,5

Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

Poljsko prvenstvo: 21 tekem

25,4

10,3

3,8

1

Miha Lapornik (Burgos SP/ŠPA)

Španska 2. liga: 20 tekem

24,4

13,5

2,6

2,8

Jurij Macura (Krka)

Liga ABA: 19 tekem

Slovensko prvenstvo: 14 tekem

20,1

18,6

9,8

8

5

5,5

0,5

0,9

Aleksej Nikolić (Chalon-Sur-Saone/FRA)

Francosko prvenstvo: 22 tekem

29,4

13,5

2,9

5,1

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: 18 tekem

23,2

7,3

5,6

1,3

Klemen Prepelič (Cedevita Olimpija; Galatasaray/TUR)

Evropski pokal: 6 tekem

Liga ABA: 6 tekem

Liga prvakov: 7 tekem

Turško prvenstvo: 9 tekem

30,3

27,7

26,7

29,8

16,2

14,5

14,6

16,1

2,7

1,8

2,6

3,1

8,5

8,2

6,4

6,2

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

Evroliga: 8 tekem

Nemško prvenstvo: 9 tekem

12,5

17,6

2,1

2,3

1

2

2,5

5,7

Leon Stergar (Krka)

Liga ABA: 18 tekem

Slovensko prvenstvo: 14 tekem

25,3

26,2

9,6

13,6

3,6

3,1

1,9

2,6

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

Evropski pokal: 17 tekem

Liga ABA: 17 tekem

14,2

12,2

3,5

3,6

2,3

2,1

0,5

0,2

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

Evroliga: 23 tekem

Liga ABA: 20 tekem

11,7

17,3

4,3

9,9

2,6

5

0,4

0,9