Jordan Morgan, ki je trenutno v odlični formi, bo tokrat manjkal, a bo že junija na kvalifikacijah za olimpijske igre eden ključnih slovenskih mož. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan, ki je trenutno v odlični formi, bo tokrat manjkal, a bo že junija na kvalifikacijah za olimpijske igre eden ključnih slovenskih mož. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji si želijo za konec dve zmagi

Košarkarska reprezentanca se je že uvrstila na evropsko prvenstvo, na katerem bo prihodnje leto branila naslov iz Carigrada 2017, v kvalifikacijah pa jo čakata še dve tekmi. V mehurčku v Kijevu se bo pomerila z Madžarsko in Ukrajino, na teh dveh tekmah pa selektor ne bo mogel računati na prvega reprezentančnega centra. Američan, ki se je po naturalizaciji lani pridružil slovenski izbrani vrsti, zadnji cikel izpušča zaradi pritiskov Unicsa, kjer sicer zelo uspešno igra. Na primer na zadnjem obračunu VTB lige proti evroligašu Zenitu je bil z 18 točkami in 12 skoki prvo ime zmage z 59:58. Morgan je večkrat poudaril, da je z velikim ponosom sprejel nov izziv v karieri, prav tako je na vseh tekmah, na katerih je oblekel dres s slovenskim grbom, pokazal pravi pristop in navdušil z borbenostjo ter nepopustljivostjo, s čimer je tudi potrdil, zakaj se je KZS odločil za njegovo naturalizacijo, ko je iskal primernega kandidata, ki bo zapolnil vrzel pod obročema.

Sorodna novica Na zadnjih dveh tekmah brez Morgana, a z vsemi petimi zmaji

Toda kazanski klub, ki ima vsako leto ob zajetnem finančnem vložku tudi zelo visoke cilje, že novembra pred mehurčkom v Ljubljani ni bil navdušen nad njegovim udejstvovanjem v izbrani vrsti, pritisk pa se je, kot pravi Sekulić, zdaj še povečal, zato so tudi sklenili, da Morgana tokrat ne bo zraven. "V zadnjem trenutku smo se potem odločili, da bomo izkoristili situacijo v svojo korist in dali priložnost ter večjo minutažo mlajšim oziroma drugim," je povedal selektor. Med dvanajsterico ima tri igralce, ki lahko igrajo na položaju petice: "Ne smemo pozabiti na Žigo Dimca. Seveda želimo videti, na kakšne način bosta odreagirala Jan Kosi in predvsem Jurij Macura. Seveda je vrzel, a bomo skušali najti pravo rešitev."

Zaradi obveznosti v Ligi NBA in Evroligi seveda repezentanca v kvalifikacijah ne more računati na Luko Dončića, Vlatka Čančarja, Zorana Dragića, Klemna Prepeliča in Žana Marka Šiška. V olimpijskih kvalifikacijah bo, kot je povedal v intervjuju za MMC, slovenski dres znova oblekel eden izmed junakov EuroBasketa Gašper Vidmar, ki bo potem končal reprezentančno pot.

Ima pa zato na voljo peterico košarkarjev Cedevite Olimpije, ki je na KZS naslovila nekakšno prošnjo, da bi, ker je reprezentanca na prvenstvo že uvrščena, njeni igralci tokrat manjkali, saj bi ta čas ob sicer zelo zgoščenem urniku izkoristila, da bi vnaprej odigrala nekaj tekem državnega prvenstva. Vendarle so v Ljubljani igralcem dali proste roke, vseh pet pa se je vabilu selektorja odzvalo: "V prvi vrsti si je vseh pet igralcev Olimpije močno želelo priti. Z veseljem so se odzvali, tako da, kar se mene tiče, je zgodba končana."

Vedno zagovarjam, da je ekipa na prvem mestu. Vsak posameznik je pomemben v smislu, če pomaga ekipi. Lahko rečem, da smo na prejšnjih tekmah pokazali veliko mero želje, ki je zelo pomemben segment. Drugi je ekipna igra in mislim, da smo oboje dobro izpolnili. Želim, da na tem gradimo naprej.

Aleksander Sekulić

Okužba v strokovnem štabu

Ob prihodu v Kijev je slovenska delegacija opravila testiranje na okužbo s koronavirusom. Izvid enega izmed članov strokovnega štaba je bil pozitiven, zato se je protokol v mehurčku zanje nekoliko spremenil. Zdaj je vsak v svoji sobi, skupaj pa so le na treningu. Opravili so novo testiranje, ki bo potrdilo okužbo oziroma obenem pokazalo, ali se ni virus razširil med člani odprave. Znova bodo testirani v sredo in nato še v petek med tekmama. Koronavirus je posegel tudi v sestavo igralskega kadra, saj je dobil pozitiven izvid Gregor Glas, ki je velika naložba za prihodnost reprezentance in bi zdaj lahko dobil konkretno priložnost, da pokaže, česa je po dobrih klubskih predstavah sposoben v izbrani vrsti. Namesto njega je vskočil Miha Lapornik.

Sekulić se je v Ukrajino odpravil po uspešnem koncu tedna, saj je z Nymburkom, kjer deluje kot pomočnik Orena Amiela, osvojil češki pokal: "Ne glede na to, da sem aktiven v klubu, sem bil z enim očesom vedno osredotočen na to, kako se pripraviti na ta ukrajinski mehurček. Želeli smo sestaviti podobno ekipo kot novembra. Verjamem v kontinuiteto, in če imamo podobno ekipo, lahko naredimo to, kar moramo. Na voljo imamo zelo malo časa, saj bomo lahko opravili le štiri treninge. Zato je pomembno, da smo v čim bolj podobni sestavi kot v zadnjem ciklu. Odziv je bil dober. Veseli me, da so igralci prišli motivirani in pripravljeni na nove izzive. Mislim, da so igralci večinoma v dobri formi. Nekateri so tekme začeli malce kasneje, saj so bila nekje prvenstva prekinjena. Po drugi strani je težko delati načrt, dokler nimamo ekipe skupaj, saj ne vemo, kakšen bo odziv in predvsem kakšna bo zdravstvena slika. Zagotovo je vodilo novembrski cikel. Skušali bomo zadržati rotacijo in sistem."

Od tistih, ki so imeli v zadnjem ciklu konkretnejšo minutažo, poleg Morgana manjka še Matic Rebec. Prvi organizator igre je bil že tedaj Luka Rupnik, njegova menjava pa bo tokrat Jan Špan, ki sicer ni klasičen 'play', a v karieri veliko časa igra na tem položaju: "Mislim, da je ekipa dobro pokrita na vseh položaji. Po mojem mnenju na položaju organizatorja igre ni težave. Rebec ima opravičljiv razlog, saj je menjal klub in ima v tem času tekme."

V četrtek najprej z Madžarsko

Evropski prvaki bodo v Kijevu odigrali dve tekmi. Bo pa spored v skupini F v zadnjem ciklu prilagojen, saj so ljubljanski mehurček zaradi številnih okužb izpustili Madžari, ki jih tako čakajo še štirje obračuni. Njihov prvi nasprotnik v Ukrajini bo v četrtek ob 20.00 Slovenija, ki so jo v prvem medsebojnem kvalifikacijskem dvoboju lani ugnali s 77:75: "Seveda se želimo vrniti z dvema zmagama. Čakata nas ekipi, ki bosta zelo motivirani. Madžari bodo želeli že proti nam potrditi uvrstitev na evropsko prvenstvo. Že dalj časa se pripravljajo na to tekmo. Zagotovo se bomo morali prilagoditi na njihovo agresivno obrambo, ki nam je na tisti tekmi povzročala kar nekaj preglavic. Hkrati bomo morali v obrambi vztrajati pri agresivni igri. Poskušali bomo omejiti njihove najboljše strelce. Predvsem tu mislim na Davida Vojvodo, ki mu moramo dopustiti čim manj možnosti za kreacijo. Njihova zunanja linija je zelo močna, zato bomo morali narediti dober posel v obrambi."

Novembra je Slovenija pod taktirko Aleksandra Sekulića svojo nalogo opravila z odliko in si že dve tekmi pred koncem kvalifikacij zagotovila vstopnico za EuroBasket. Foto: www.alesfevzer.com
Novembra je Slovenija pod taktirko Aleksandra Sekulića svojo nalogo opravila z odliko in si že dve tekmi pred koncem kvalifikacij zagotovila vstopnico za EuroBasket. Foto: www.alesfevzer.com

Po Madžarski se bo Sekulićeva zasedba v soboto ob 15.00 pomerila še z Ukrajino, ki jo je ob njegovem debiju v Stožicah po imenitnem začetku srečanja premagala s 84:73: "V prvi vrsti se ukvarjamo s sabo. Verjamem, da igralcem ni lahko, saj morajo iz kluba hitro preklopiti na reprezentanco. Med sabo se dobro poznajo, a se je treba tudi malce uigrati. Navade, predvsem taktične, iz kluba morajo dati na stran in se čim hitreje vklopiti v reprezentančne. Štab se je že pripravil na Madžare, a je problem, ker eno leto niso igrali skupaj in niti ne vemo, v kakšni zasedbi bodo. Izhajali bomo iz zadnje tekme, a kot poudarjam, smo osredotočeni nase. Ukrajinci bodo zagotovo tudi zelo motivirani. Proti njim smo odigrali eno res dobro tekmo. Na trenutke smo bili na tistem obračunu res videti dobro. Želeli se bodo oddolžiti za ta poraz. Čaka nas težko delo, a želimo priti kot zmagovalci."

Sekulić je novembra uspešno debitiral na slovenski klopi z zanesljivima zmagama nad Ukrajino in Avstrijo (77:64), s katerima so evropski prvaki, ki v ciklu predtem in v kvalifikacijah na svetovno prvenstvo niso navdušili ne z igro, še posebej pa ne z rezultati, tudi potrdili uvrstitev na EuroBasket. Predsednik KZS-ja Matej Erjavec je pred časom dejal, da je Dimitris Itudis še vedno glavni kandidat, da popelje Slovenijo na olimpijske kvalifikacije, ki bodo junija, a je medtem Sekulić dokazal, da si je zaslužil zaupanje in je z dobrim vodenjem kandidat za selektorsko vlogo tudi v prihodnje: "Čutim pritisk, a ne zaradi tega, kaj bo v prihodnosti, ampak ker želim, da odigramo na čim višji ravni in se predstavimo javnosti v najboljši luči. Smo na dobri poti. Mogoče smo tudi spremenili razmišljanje nekaterih. Se pa ne obremenjujem, kaj bo v prihodnosti, fokus je samo na teh dveh tekmah."


Skupina F, Kijev, 4. krog, četrtek ob 20.00:
SLOVENIJA ‒ MADŽARSKA

3. krog, petek ob 18.15:
AVSTRIJA ‒ MADŽARSKA

6. krog, sobota ob 15.00:
UKRAJINA ‒ SLOVENIJA

Nedelja ob 19.00:
MADŽARSKA ‒ AVSTRIJA

5. krog, ponedeljek ob 18.00:
MADŽARSKA ‒ UKRAJINA

Lestvica:                             
SLOVENIJA *                 4  3 1  7 
UKRAJINA *                  4  2 2  6 
MADŽARSKA                   2  2 0  4 
------------------------------------- 
AVSTRIJA                    4  0 4  4 
     * - že na evropskem prvenstvu