Saša Vujačič se veseli trojke slabi dve minuti pred koncem, medtem ko PJ Brown nemočno pogleduje proti soigralcem. Foto: EPA
Saša Vujačič se veseli trojke slabi dve minuti pred koncem, medtem ko PJ Brown nemočno pogleduje proti soigralcem. Foto: EPA
Kobe Bryant in Pau Gasol
Kobe Bryant (5) in Pau Gasol (4) sta zrežirala delni niz 11:2, s katerim so Lakersi 4:17 pred zadnjo sireno ušli na 77:70. Ko so Kelti znižali na 78:76, je s trojko udaril Vujačič. Foto: EPA
Paul Pierce in Kevin Garnett
Paul Pierce in Kevin Garnett sta tokrat strelsko zatajila. Ob metu iz igre 2/14 in 6/21 sta dosegla 6 oziroma 13 točk. Foto: EPA
Garnett, Gasol in Odom
Gasol in Odom sta sporočila Garnettu: Ni prehoda! Foto: EPA
Magic Johnson
Z razpletom tekme je bila seveda zadovoljna tudi legenda Lakersov Magic Johnson. Foto: EPA
Ray Allen in Sam Cassell
Ray Allen in Sam Cassell sta bila med tekmo dobro razpoložena, po njej pa precej manj. Foto: EPA
Paul Pierce
Vujačič junak 3. finalne tekme

Kobe Bryant je dosegel 36 točk in bil nerešljiva uganka za obrambo Keltov, a najkoristnejši igralec rednega dela je potreboval pomoč. Lamar Odom, Paul Gasol in Derek Fisher niso imeli svojega večera, zato pa je življenjsko tekmo odigral 24-letni Mariborčan (7/10 iz igre, 3/5 za tri). Njegova trojka minuto in 53 sekund pred koncem je pripeljala Staples Center do vrelišča. Lakersi so se rešili in v zmagah zaostajajo z 1:2.

Zbrana vsa smetana iz Hollywooda
Serija se je preselila v Kalifornijo in predstavitev igralcev je bila narejena povsem po hollywoodsko. Na velikem platnu so gledalci spremljali nepozabne trenutke iz osemdesetih letih, ko so Magic Johnson in kolegi dvakrat ugnali Celticse v finalu. Na tekmi je bil seveda Jack Nicholson, manjkal pa ni niti David Beckham, ki je postal veliki navijač Jezernikov. Ameriško himno je zapel zmagovalec izbora ameriški idol David Cook.

Boston s slabo igro držal priključek
Nobena ekipa v zgodovina se še ni rešila po zaostanku z 0:3, zato je bila zmaga za gostitelje nujna. Lakersi so tekmo začeli s serijo 9:0. Vladimir Radmanović je zadel trojko, Bryant pa je dosegel 5 točk. Prodiral je pod koš in že sredi prve četrtine metal osem prostih metov. Bil je veliko bolj agresiven kot na prvih dveh tekmah v Gardnu in sodniki so piskali prekrške. Gostitelji so povedli s 15:7, Paul Pierce in Kevin Garnett v prvi četrtini nista dosegla niti točke, a sta Rajon Rondo in James Posey poskrbela, da se je prvih 10 minut končalo z 20:20. Vujačič je vstopil v igro dve minuti in pol pred koncem prve četrtine, ko si je Radmanović nabral tri osebne napake.

Saša se je pridružil Kobeju
Na koncu prvega dela je ''The Machine'' zadel tri proste mete, na začetku druge četrtine pa še trojko za 29:22 in Doc Rivers je moral vzeti minuto odmora. Razigran je bil Bryant, ki je nezadržno prodiral pod koš in že sredi druge četrtine dosegel 17 točk. Vujačič je odlično sledil Kobeju, v obrambi je imel z njim težave Allen. Ko je Saša zadel prek njega, mu je Jack Nicholson namenil stoječe ovacije. Do odmora (43:37) sta Pierce in Garnett skupaj dosegla le štiri točke. Lakersi so zgrešili kar 10 prostih metov (12/22), Celticsi pa so jih metali le sedem.

Celticsi prevladovali v tretji četrtini
Sredi tretje četrtine je Boston z delnim izidom 12:2 prevzel vodstvo (49:51), odprlo se je Garnettu, ki je 5 točk zapored, po novi trojki Raya Allena za 50:54 pa je Phil Jackson moral vzeti minuto odmora. Rondo si je zvil gleženj, a ga je dobro nadomestil Eddie House. Do konca tretje četrtine sta Pau Gasol in Lamar Odom skupaj dosegla le šest točk, Celticsi pa so vodili z 62:60.

Preobrat po seriji 7:0
Zadnjo četrtino je Vujačič začel s trojko, a je na drugi strani takoj odgovoril sijajni Allen (25 točk). Pomembnost tekme je pustila posledice, obe ekipi sta zgrešili številne mete. Jezernikom igra nikakor ni stekla, potem pa se je MVP rednega dela Bryant odločil, da stvari vzame v svoje roke. Zadel je trojko in dva prosta meta za serijo 7:0 in Lakersi so povedli s 73:68. Po košu Gasola je proti stropu pogledal še Nicholson in si mislil, končno je zadel tudi Pau (9 točk, 3/9 iz igre, 12 skokov).

Ko udari ''Machine''
Pierceu in Garnettu je uspelo Boston približati na dve točki zaostanka (78:76). Vujačič je najprej zgrešil trojko, na drugi je bil nenatančen House, potem pa je Odom minuto in 53 sekund pred koncem našel Sašo v kotu in ''The Machine'' je zadel izza črte (81:76). Staples Center je norel. Ko se tekma lomi, je čas za Bryanta. Najprej je zadel z vrha rakete, potem pa je 38 sekund do konca poslal Allena v prazno kot kakšnega začetnika in dokončno odločil tekmo.

Vujačič živi za take tekme
Na novinarski konferenci po tekmi sta najprej spregovorila oba trenerja, potem pa je pred številne predstavnike sedme sile z vsega sveta stopil tudi slovenski junak. ''Igrati doma je nekaj povsem drugega. Nismo igrali dobro, a borili smo se do konca. Odločila je obramba in naša nepopustljivost. Nisem povsem zadovoljen s svojo obrambo, saj mi je Allen nekajkrat ušel. Jaz živim za takšne tekme. Moji soigralci so me iskali, žoga je odlično krožila. Bil sem povsem sam na trojki in moral sem zadeti. Celo življenje sem sanjal o naslovu prvaka v Ligi NBA in še vedno verjamem, da nam lahko uspe,'' je bil nasmejan Vujačič, ko je prišel izpod tuša.

Tudi Kobe in Jackson hvalila Sašo
''Moja naloga je, da prevzamem odgovornost v ključnih trenutkih. Uspelo mi je, a to je šele ena tekma. 'Machine' je prišel v igro in dokazal, da je res pravi 'Machine'. Igramo proti izjemni obrambni ekipi, zato moramo zmagati tudi, če ne mečemo dobro iz igre,'' je povedal Bryant.

''Kobe je bil ključ do zmage. Agresiven je bil od 1. minute in v obrambi odlično zaustavil Piercea. Saša je bil izjemen s klopi, zadel je odprte mete. Brez njega bi izgubili to tekmo. On je zelo trmast, ima veliko samozavest. Tudi če zgreši, še vedno verjame vase in drugi met zadene,'' je bil vesel Jackson.

Rivers pohvalil Lakerse
''Lakersi so bili precej bolj agresivni, zelo dobro so igrali v obrambi. Vujačič je bil izjemen, on je bil ključen, od Kobeja vsi pričakujemo veliko, Saša pa je tokrat res izstopal,'' je dejal trener Rivers.

Naslednji dve tekmi bosta prav tako v Staples Centru, kjer so Lakersi v končnici še neporaženi (9:0).

LA LAKERS - BOSTON 1:2
87:81 (20:20, 23:17, 17:25, 27:19)

Bryant       36    Allen       25 
Vujačič      20    Garnett     13 
Gasol         9    (12 skokov)    
(12 skokov)        Posey        9 
Fisher        6    Perkins      8 
Farmar        5    Rondo        8 
Ariza         4    Pierce       6 
Odom          4    House        6 
Radmanović    3    Brown        3 
                   Cassell      2 
                   Powe         1 
                                  
   Prosti meti:  21/34     15/22  
   Met iz igre:  30/69     29/83  
Met za 3 točke:   6/14      8/18  
         Skoki:     44        45  

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.

Curry na klopi Detroita
Michael Curry je postal novi trener košarkarjev Detroita. Na tem mestu je zamenjal Flipa Saundersa, ki je bil odpuščen po koncu sezone. Curry je podpisal triletno pogodbo, ki mu bo letno navrgla 2,5 milijona dolarjev.

Aleš Golob

Vujačič junak 3. finalne tekme