Derek Fisher se je takole dvignil in zadel odločilni met. Foto: EPA
Derek Fisher se je takole dvignil in zadel odločilni met. Foto: EPA
Derek Fisher
Zadovoljstvo po zmagi je bilo veliko. Foto: EPA
Dwight Howard
Dwightu Howardu je zmanjkala le ena blokada do trojnega dvojčka. Foto: EPA
Košarkarji LA-ja
Po koncu tekme smo videli povsem različna čustva, ki so pričala o razpletu tekme. Na eni strani LA Lakersi ... Foto: EPA
Orlando
... na drugi pa poklapani igralci Orlanda. Foto: EPA
Phil Jackson
Phil Jackson je pred jubilejnim 10. naslovom. Foto: EPA
Stan Van Gundy
Se bosta Stan Van Gundy in z njim Orlando še pobrala? Foto: EPA
Hulk Hogan
Tekmo si je ogledal tudi znameniti rokoborec Hulk Hogan. Foto: EPA

Magici so bili na pragu izenačenja na 2:2. 11 sekund pred koncem je Dwight Howard zgrešil dva prosta meta. Lakersi so po minuti odomora krenili s svoje polovice. Kobeja Bryanta so gostitelji podvojili, zato je žoga prišla do ''Fisha'', ki je videl, da se Jameer Nelson umika. S trojko je 4,6 sekunde pred koncem izenačil. Mickael Pietrus je zgrešil met za zmago ob sireni. V podaljšku je ob izenačenem izidu 91:91 Fisher zadel ključno trojko po podaji Kobeja Bryanta 30 sekund pred koncem in Magici niso imel več odgovora.

Vabljen k ogledu:
- Ključni trojki Fisherja

Bryant je dosegel 32 točk, a je iz igre metal le 11/31, Trevor Ariza je vseh 16 prispeval v drugem polčasu, toliko jih je dodal še Pau Gasol. Saša Vujačič je v štirih minutah zgrešil dve trojki. Pri Orlandu je Hedo Türkoglu dosegel 25 točk, Dwight Howard pa 15 točk, 21 skokov in kar 9 blokad.

Sedemletna deklica razgrela dvorano
Srečanje v Amway Areni se je začelo v izjemnem vzdušju, saj so gledalci po prvi zmagi Orlanda v finalinih tekmah v zgodovini kluba dobili nov zagon in upali na popoln preobrat v seriji. Himno je zapela sedemletna Gina Marie Incandela, ki ima neverjeten glas. Še Whitney Houston prejšnji mesec ni mogla verjeti, da deklica lahko tako sijajno odpoje ameriško himno. Na vseh sedmih tekmah, ko je pela, so Magici slavili, zato je postala že zaščitni znak kluba.

Velike težave Lakersov s prekrški
Orlando je začel zelo dobro. Lakersi so pustili nesrečnika z druge tekme Courtneyja Leeja samega na trojki, a je zadel le eno iz štirih poskusov. Türkoglu je nanizal pet točk zapored, po trojki Raferja Alstona je bilo 12:8 za varovance Stana Van Gundyja. Andrew Bynum, Lamar Odom in Gasol so si hitro nabrali dve osebni napaki in Phil Jackson je moral v igro poslati D. J. Mbengo. Türkoglu je v prvi četrtini dosegel 10 točk, Bryant pa kar 13 in je sam držal Lakerse v igri (24:20).

Ob odmoru lepa prednost Magicov
V drugi četrtini je vstopil Saša Vujačič, takoj vrgel dve trojki in obe zgrešil. Po trojki sicer nerazpoloženega Rasharda Lewisa je bilo že 37:27 za gostitelje. Ko je počival Howard, je dvakrat zabil pojski center Marcin Gortat in po seriji 5:0 je Orlando vodil največ v tem finalu (43:31). Howard je polčas zaključil z dvema košema iz rakete in prav nič ni kazalo na uspeh Lakersov o polčasu (49:37). Gostje so metali le 33-odstotno iz igre, za tri točke pa 1/10. Howard je zbral kar 14 skokov do odmora.

Arizi se je ''utrgalo''
Jezni Jackson, ki je sredi druge četrtine prejel tehnično napako, je v garderobi našel prave besede. Lakersi so začeli s serijo 12:5. Prebudil se je Trevor Ariza, ki je bil v prvem delu obupen. Zabil je po protinapadu, potem pa je bil natančen še izza črte (49:54) in besni Van Gundy je vzel minuto odmora. To ni prav nič zaleglo, saj je Ariza (13 točk v tretji četrtini) začel zadevati z vseh položajev, po dveh protih metih Bynuma pa so Lakersi celo povedli (54:55). Gledalci so obnemeli, Odom je zadel trojko, Bryant pa zaključil sanjsko četrtino Lakersov (14:30), ki so povedli za štiri točke (63:67).

Neodločni Nelson povabil Fisherja k metu
Na začetku zadnje četrtine je bila igra zelo nervozna, z malo koši. Pietrus, ki je spet dihal za ovratnik Bryantu, je poskrbel za delni izid 6:0. Zadel je trojko in še polagal ob prekršku Bryanta (76:75). Kobe je tri minute pred koncem ostal pod košem sam ob Howardu, ki je dosegel koš in dodal še prosti met za 82:79. Ariza je izenačil, a je s trojko takoj vrnil Türkoglu. Turek je minuto in 34 sekund pred koncem povišal na 87:82. Gasol je znižal, a je imel Howard na voljo dva prosta meta 11,1 sekunde pred koncem. Robustnemu centru se je zatresla roka in ostalo je 87:84. Po minuti odmora Magici niso hoteli takoj storiti prekrška in Fisher jih je z zlato levico prek neodločnega Nelsona kaznoval na krut način.

Sodniki niso videli prekrška Bryanta
V podaljšku je Lewis zadel trojko, vendar je z dvema košema odgovoril Bryant. Pol minute pred koncem je bilo 91:91, Bryant je prodrl pod koš, s komolcem v obraz zadel Nelsona, ki je padel po tleh, sodniki pa niso videli ničesar. Kobe je podal na trojko in ''Fish'' je bil neusmiljen. Türkoglu je zgrešil, Gasol pa po protinapadu zabil za končno odločitev. Ob koncu so Pietrusu popustili živci in Španca je namerno porinil od zadaj.

Jackson pred desetim naslovom
"Fisher je zadel izjemno trojko ob koncu rednega dela in še ključno v podaljšku. On ima neverjeten karakter, nič hudega, če je zgrešil prvih pet trojk, nanj se vedno lahko zanesem. Vsak naslov je poseben, kar težko je verjeti, da sem le zmago oddaljen od desetega. "Fish" je v garderobi rekel, da še nič ni odločeno, saj smo tudi leta 2000 proti Indiani vodili s 3:1, potem pa izgubili peto tekmo za 33 točk in komaj dobili šesto srečanje. On ne bo pustil, da se sprostimo, saj se Orlando ne bo predal," je povedal Jackson, ki bi lahko v nedeljo na večni lestvici prehitel legendarnega trenerja Bostona Arnolda "Reda" Auerbacha.

"Fish" ne mara primerjav s Horryjem
Fisher je z Lakersi osvojil tri naslove (2000-02), 13. maja 2004 pa je zadel met kariere, ko je štiri desetinke pred koncem vrgel in pokopal San Antonia na peti tekmi polfinala Zahodne konference. Tokrat je 24. izbor Lakersov na naboru leta 1996 verjetno zadel še veliko bolj ključna meta. "To je eden največjih trenutkov v moji karieri. Vsi me poznajo po 0,4 sekunde, a to je bolj pomembno. Ves večer sem imel težave. Gasol me je našel samega na trojki, a nisem zadel prav nič. Verjel sem vase, videl sem, da se Jameer umika, in takoj sem vrgel. Po trojki v podaljšku sem vedel, da bomo zmagali. Ne bi se rad primerjal z mojim prijateljem Robertom Horryjem, on je le odločil precej več takih tekem," je ostal skromen organizator igre Lakersov. Le Horry (56) in Michael Jordan (42) sta zadela več trojk na finalnih tekmah Lige NBA od Fisherja (40).

Kobe pred prvim naslovom brez Shaqa
"Celo leto imamo samo en cilj v glavi. Ta tekma je pokazala, da imamo pravo šampionsko ekipo. Nič še nismo osvojili, v nedeljo pa je nova težka tekma. Oni nimajo več kaj izgubiti, nočem, da se serija vrne v Los Angeles," je odločen Bryant, ki bi ob naslovu Lakersov brez dvoma prejel nagrado za najkoristnejšega igralca finala (MVP), njegov veliki tekmec LeBron James pa jezen finale gleda po televiziji.

Van Gundy: "Vsi smo na tleh"
"Proste mete smo metali zelo slabo (22/37). Nelson je slabo pokril Fisherja, hotel sem, da malce počakamo in ne naredimo prekrška takoj, saj bi z dvema prostima metoma oni prišli na točko zaostanka, mi pa smo zgrešili vse pomembne proste mete. 11 sekund je zelo veliko časa v košarki, a po porazu je lahko pametovati. To me bo mučilo še zelo dolgo časa. Izgubili smo kar 19 žog in slabo odigrali odločilne trenutke tekme. To je res grenak poraz, fantje so na tleh, v garderobi je popolna tišina. Imamo dva dni, da pozabimo to razočaranje, finalna serija še ni končana. Tudi proti Bostonu smo se vrnili po zaostanku z 2:3 v zmagah," je bil kislega obraza Van Gundy.

Prvič po letu 1984 sta se dve finalni tekmi končali po podaljšku. Tekmo so si ogledali tudi velik navijač Orlanda Tiger Woods, zvezdnik Miamija Dwyane Wade in legenda wrestlinga Hulk Hogan (Terry Gene Bollea).

Lakersi za 15. naslov v zgodovini kluba in prvega po sedmih letih potrebujejo le še eno zmago, peta tekma pa bo v Amway Areni na sporedu v nedeljo zvečer.

Finale Lige NBA, 4. tekma
ORLANDO - LA LAKERS 1:3 - izid v zmagah
91:99 (24:20, 25:17, 14:30, 24:20)

Türkoglu 25          Bryant 32          
Howard 16 + 21 sk. Ariza 16
Pietrus 15 Gasol 16 + 10 sk.
Alston 11 Fisher 12
Lewis 6 Odom 9
Reddick 6 Bynum 6
Gortat 4 Walton 6
Lee 4 Powel 2
Battie 2 Vujačič 0
Nelson 2
Prosti meti: 22/37; 15/20
Met za dve: 24/53; 30/68
Met za tri: 7/21; 8/23
Skoki: 41; 39

A. G.