Najboljše evropsko košarkarsko moštvo v sezoni 2011/2012 je Olympiacos iz Pireja. Foto: Reuters
Najboljše evropsko košarkarsko moštvo v sezoni 2011/2012 je Olympiacos iz Pireja. Foto: Reuters
Olympiacos
Odziv na klopi Olympiacosa po košu Georgiosa Printezisa. Foto: Reuters
Dušan Ivković
Legendarni 68-letni Dušan "Duda" Ivković je drugič postal evropski prvak. Srbski strokovnjak ima naslove prav v vseh evropskih tekmovanjih. Foto: Reuters
Ramunas Šišakuskas
Odlični litovski košarkar Ramunas Šiškauskas, ki je postal evropski prvak tako s Panathinaikosom kot tudi CSKA-jem, je z zgrešenima prostima metoma postal tragični junak carigrajskega finala. Foto: Reuters
Barcelona
Cilj Barce je bil v Carigradu seveda osvojitev naslova. Katalonci se morajo zadovoljiti s končnim tretjim mestom. Foto: Reuters
Panathinaikos
Branilec naslova Panathinaikos je imel v Turčiji bučno podporo s tribun, a je končal le na četrtem mestu. Foto: Reuters

V zadnjih 12 minutah so Pirejčani nadoknadili neverjetnih 19 točk zaostanka. Deset sekund pred koncem tekme je Ramunas Šiškauskas pri izidu 61:60 zgrešil oba prosta meta. Žogo je pričakovano v svoje roke dobil Vassilis Spanoulis, ki so ga košarkarji "rdeče armade" dobro pokrili, a je ostrostrelec iz Larise našel Printezisa, ki je 0,7 sekunde pred koncem odločil tekmo.

Za Olympiacosom je neverjetna sezona. Pred začetkom je zaradi finančnih težav močno prevetril moštvo, se nato s tremi zaporednimi zmagami v zadnjih treh krogih prebil v Top 16, presenetil že z uvrstitvijo na Final Four, zatem skoraj senzacionalno v polfinalu na kolena spravil favorizirano Barcelono, v finalu že zaostajal 19 točk, nato pa z izjemnim zaključkom preobrnil izid.

Spanoulis MVP Final Foura
Po 15 letih je Olympiacos drugič na vrhu Evrope. Tudi tedaj je rdečo vrsto iz Pireja, ki je v Rimu v polfinalu izločila Olimpijo, vodil Dušan Ivković. Legendarni Duda se bo v zgodovino zapisal kot trener, ki je po najdaljšem obdobju osvojil nov naslov.

Poleg Printezisa, ki je dosegel odločilni koš, je glavni junak Olympiacosa Spanoulis. Odlični grški branilec, ki je bil izbran za MVP-ja Final Foura, je bil letos osrednji mož igre Ivkovićeve vrste. Vso sezono je bil z naskokom najboljši posameznik moštva, odlično pa je igral tudi na zaključnem turnirju. S 15 točkami je bil Spanoulis drugi strelec svoje ekipe. Kostas Papanikolaou jih je dosegel 18, Printezis pa 12. Pri CSKA-ju jih je 15 prispeval Miloš Teodosić, ki je še lani igral v Pireju, 12 točk in 10 skokov pa je dodal Andrej Kirilenko.

CSKA do vodstva po treh trojkah Teodosića
Začetek tekme je bil finalu primerno zelo nervozen. Neučinkovitost v napadu sta povečali še trdni obrambi. Moskovčani so prek Šiškauskasa močno pritisnili na najboljšega igralca Olympiacosa Spanoulisa, grški klub pa je v četrti minuti s trojko prek roke izkušenega Litovca povedel s 5:2. CSKA je prvič povedel po prostih metih Kirilenka v sedmi minuti (6:5). Prvo četrtino je "rdeča armada" dobila z 10:7.

Dobro je CSKA začel drugo četrtino in si priigral manjšo prednost, a je Spanoulis hitro znižal zaostanek. Jonas Kazlauskas je manjšo serijo atenske vrste prekinil z minuto odmora, po kateri je z neverjetno serijo treh zaporednih trojk v dobri minuti Teodosić aktualne ruske prvake povedel do prednosti 12 točk (25:13). Ivković je posredoval s "timeoutom". CSKA je še naprej igral odlično in na polčas odšel z vodstvom s 34:20. Aleksej Šved je ob koncu celo zadel še trojko, a je bila sirena prehitra. Le trije košarkarji grškega moštva so se v prvem polčasu vpisali med strelce.

Moskovčani povedli že za 19
Papanikolaou in Spanoulis, ki sta poleg Pera Antića edina pri Pirejčanih dosegla točke v prvem delu, sta s trojkama Olympiacos priključila na -11, vendar sta z enako mero odgovorila Viktor Hrjapa in Kirilenko in razlika je znova narasla na varnejših 16. Šele v 29. minuti se je četrti košarkar Ivkovićeve zasedbe vpisal med strelce. Vmes je CSKA povedel že za 19, nato pa z nekoliko ležerno igro predvsem v napadu dopustil, da je Olympiacos do konca četrtine znižal na -13 (53:40).

Zadnjih deset minut 22:8 za Olympiacos
Tretjo četrtino je Olympiacos zaključil s serijo 6:0, nato pa na začetku zadnje naredil še delni izid 8:0. Najprej je trojko zadel Kostas Sloukas, nato je položil Printezis, s trojko pa na -5 razliko zmanjšal Marko Kešelj. Šestminutni strelski post je šest minut pred koncem tekme prekinil Šiškauskas. "Rdeči armadi" je uspelo umiriti nalet Olympiacosa, ki pa je štiri minute pred koncem po košu Printezisa zaostajal le še za tri. Krilni center Pirejčanov je pred začetkom zadnje minute te približal le na dve točki, v naslednjem napadu je Teodosić zgrešil.

Printezis je vzel stvari v svoje roke, a je Andrej Voroncevič odlično odigral v obrambi. 20 sekund pred koncem je imel Teodosić na voljo dva prosta meta, a je zadel le enega. Grki so pri izidu 61:58 imeli napad. Papanikolau je bil deset sekund pred iztekom igralnega časa dvakrat uspešen s črte prostih metov. Pirejčani so takoj naredili osebno napako nad izkušenim Šiškauskasom, ki pa se mu je dvakrat zatresla roka. Slabih deset sekund so imeli Grki za zadnji napad, Spanoulis je našel Printezisa, ta pa je 0,7 sekunde pred koncem zadel za drugi evropski naslov Olympiacosa.
Tretje mesto nekoliko ublažilo katalonske rane
Barcelona je zasedla končno tretje mesto. S 74:69 so Katalonci ugnali Panathinaikos. Barca je igrala brez prvega zvezdnika moštva Juana Carlosa Navarra, Erazem Lorbek, ki se je celo uvrstil v prvo peterko Evrolige, je igral 17 minut, v tem času pa mu je v statistiko uspelo vpisati le tri skoke.

Najboljši strelec tekme je bil brazilski organizator igre v dresu španskih prvakov Marcelinho Huertas, ki je dosegel 21 točk, 13 jih je dodal Joe Ingles. Pri Atenčanih je bil s 17 najboljši Dimitris Diamantidis, Aleks Marić pa se je izkazal z dvojnim dvojčkom (13 točk, 11 skokov).

Final Four leta 2013 bo prvič v Veliki Britaniji. Najboljše štiri ekipe v Evropi bo prihodnjo sezono gostila londonska O2 Arena, v kateri bodo tudi olimpijske igre.

Finale:
CSKA Moskva - OLYMPIACOS
61:62 (10:7, 24:13, 19:20, 8:22)
Teodosić 15, Kirilenko 12 in 10 skokov, Krstić 11, Šiškauskas 8, Lavrinovič 5, Šved in Hrjapa po 3, Gordon in Kaun po 2; Papanikolaou 18, Spanoulis 15, Printezis 12, Antić 7, Sloukas 4, Kešelj in Mantzaris po 3.

Tekma za 3. mesto:
Panathinaikos - BARCELONA
69:74 (20:25, 17:27, 15:10, 17:16)
Diamantidis 17, Marić 13 in 11 skokov, Logan 11; Huertas 21, Igles 13, Wallace 12, Lorbek 3 skoki v 17 minutah.

Polfinale:
CSKA MOSKVA - Panathinaikos
66:64 (15:29, 17:5, 19:21, 15:9)

OLYMPIACOS - Barcelona
68:64 (17:11, 16:18, 17:18, 18:17)