Košarkarji Krke so tretjič državni prvaki. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Košarkarji Krke so tretjič državni prvaki. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Olimpijina klop z Jankovićem
Ljubljanski župan Zoran Janković se je v prvem polčasu usedel na konec Olimpijine klopi, skrajno levo. Kaj je želel s tem povedati, najbrž ve le on sam. Foto: MMC RTV SLO
Grenko slovo Olimpije od Tivolija
Po koncu Lige Telemach
Konec tekme v Tivoliju in slavje Krke

Še posebej, če gre za "poslovilno" tekmo Uniona Olimpije, pred "predvideno" selitvijo v Stožice, v hramu slovenske košarke. Ta je res dočakal veličastno slovo, saj ga je tokrat napolnilo kar 4.000 gledalcev - eden najvišjih obiskov na tekmah državnega prvenstva.

V Marofu obudili spomine izpred desetih let
V ospredju je bila tribuna s Krkinimi navijači, ki so z bučnim navijanjem popeljali svoje ljubljence do zanesljive zmage na zadnji tekmi finala. Domače tekme so igrali v dvorani Marof, kjer so pred desetimi leti s polfinalno zmago takrat prekinili Olimpijino vladavino in nato osvojili svoj prvi naslov državnih prvakov. Drugi je sledil tri leta kasneje, ko so Novomeščani pod taktirko Nevena Spahije zmaje ugnali v finalu.

Cilj pred sezono potrdili z drugim mestom
Pred letošnjo sezono so si v Novem mestu kot glavni cilj zastavili povratek v Ligo NLB. Vrata v regionalno tekmovanje so jim odprli že igralci domžalskega Heliosa, ki so z zadnjim mestom izgubili možnost nastopa v ligi, poleg tega pa ostali klubi Lige Telemach niso predstavljali dostojne konkurence. Z osvojenim drugim mestom v Ligi Telemach za prvaka so cilj nato le še potrdili.

Džikić imel kvalitetno zasedbo
Nekdanji Olimpijin trener Aleksandar Džikić, ki je v Tivoliju državni naslov osvojil že pred dvema letoma, je imel za Ligo Telemach na voljo zelo kvalitetno zasedbo. V klub je pripeljal tri srbske košarkarje (Uroša Nikolića, Miloša Markovića in Uroša Lučića), ostala sta izkušena domačina Simon Petrov in kapetan Jure Balažič ter veteran Davor Marcelić. Med sezono sta se moštvu pridružila še Smiljan Pavič in Goran Ikonić, tako da so, predvsem ob veliki Olimpijini "luknji" pod obema obročema, Ljubljančanom zasluženo znova speljali naslov najboljšega v Sloveniji.

Glavna junaka na zadnji tekmi sta bila Pavič, izbran za najkoristnejšega igralca serije, in 41-letni Marcelić, ki je po štirih letih igranja v Sloveniji le dočakal željeno lovoriko. Poleg njegove si spodaj preberite izjave še nekaterih drugih akterjev.

Davor Marcelić, Krka: "Mislim, da sem v tej tekmi zadel več trojk kot v celi končnici skupaj. Na koncu je vse izpadlo sijajno. Tekma je bila težka. Mislim, da smo bili tokrat mi takšni kot je bila Olimpija v Novem mestu. To pomeni nekoliko močnejši, bolj agresivni. Na srečo smo imeli še veliko razpoloženih košarkarjev.

Smiljan Pavić, Krka, najboljši igralec finala: "En igralec ne more biti najbolj zaslužen za zmago moštva. Več nas je bilo, ki smo si priigrali naslov. Na vsaki tekmi se je našel nekdo drug, ki je potegnil 'voz'. Marcelić je verjetno danes odigral najboljšo tekmo, odkar je v Krki. Sam sem bil verjetno najbolj konstanten na vseh tekmah. Pomemben je naslov in čestital bi celotni dolenjski regiji. Najprej bomo proslavili naslov, potem bom imel malo počitka in priprave na naslednjo sezono. S Krko se nismo še nič dogovorili, še nič nisem podpisal. Dogovorjeni smo bili, da bomo počakali na konec sezone in se potem pogovorili."

Simon Petrov, Krka: "Občutki so enkratni, tako za nas, navijače, Novo mesto. Vsi so pričakovali, da bomo zmagali na četrti tekmi in slavili doma v Marofu. Naredili smo vse, da bi Olimpijo presenetili v Ljubljani. Veseli smo, da smo tega sposobni. Po desetih letih smo ponovno prvaki in čeprav tega nismo naredili v Marofu, je mogoče v Tivoliju še slajše."

Jure Zdovc, trener Union Olimpije: "Težko je zdaj analizirati tekmo. Ne vem, če bom imel dovolj srca, da bi jo sploh pogledal. Bili smo tako slabi v vseh pogledih. Ni mi jasno, zakaj se je to zgodilo. Čestitam tekmecem, bili so enostavno boljši. Mi nismo imeli v prvem polčasu niti enega razpoloženega igralca. Enostavno, bili smo preslabi... O naslednjih korakih pa ne vem. Še vedno je upravni odbor in podžupan, ki je odgovoren za delo v klubu in oni morajo dati odgovor, kaj bo z Olimpijo naprej."

Grenko slovo Olimpije od Tivolija
Po koncu Lige Telemach
Konec tekme v Tivoliju in slavje Krke