Boston je lani imel le 24 zmag, letos pa je s prihodom Kevina Garnetta in Raya Allena postal šampionsko moštvo. Foto: Reuters
Boston je lani imel le 24 zmag, letos pa je s prihodom Kevina Garnetta in Raya Allena postal šampionsko moštvo. Foto: Reuters
Paul Pierce
Paul Pierce z lovoriko za najkoristnejšega igralca finala Lige NBA. Foto: Reuters
Paul Pierce je tradicionalno zalil trenerja Doca Riversa z vedrom Gatorada. Foto: EPA
Kobe Bryant ni mogel gledati slavja Celticsov v zadnjih sekundah tekme. Foto: EPA
Kevin Garnett je pod obema obročema spet zasenčil Paua Gasola. Foto: EPA
Sam Cassell je osvojil že svoj tretji šampionski prstan. Prva dva je dobil sredi 90. let s Houstonom. Foto: EPA
Kevin Garnett
Kevinu Garnettu se je izplačal odhod iz Minnesote. Foto: EPA
Paul Pierce je bil v finalu ključ do zmage Bostona. Foto: EPA

To je skupno 17. naslov za Celticse in prvi za trojko Garnett-Allen-Pierce, ki so bili v glavnih vlogah tudi na šesti tekmi finala. Kevin Garnett je dosegel 26 točk ob 14 skokih, Ray Allen jih je prispeval 21, MVP finala Paul Pierce pa 17 in 10 podaj. Pri Lakersih je bil najučinkovitejši Kobe Bryant z 22 točkami.




Lakersi so se izognili najhujšemu porazu v finalih

Na šesti tekmi je bilo vse odločeno ob polčasu (58:35), na koncu pa so se Jezerniki izognili najhujšemu porazu v zgodovini final (Chicago - Utah 96:54, leta 1998). Je pa razlika 39 točk najvišja, ko gre za zadnjo tekmo finala. Finalno serijo je odločila sijajna obramba Bostona, ob kateri ni prišel do izraza niti MVP rednega dela Kobe Bryant.

Garnett je hitro odgovoril Bryantu
Že ob predstavitvi igralcev so gledalci v TD Banknorth Gardnu pripravili izjemno ozračje. Po suši, ki je trajala vse od leta 1986, so željno pričakovali četrto zmago.

Kobe Bryant je tekmo začel sijajno. Zadel je tri trojke zapored, čeprav ga je Allen odlično pokrival. Na drugi strani so Celticsi imeli premoč pod obročem. Vrnil se je robustni center Kendrick Perkins, ki na četrti tekmi ni igral. Kobeju je odgovoril Garnett, ki je z zaporednima košema poskrbel za vodstvo gostiteljev z 20:18. Prvo četrtino so dobili s 24:20. Allena je ob prodoru na koš v oko zadel Lamar Odom in branilec Bostona je moral v garderobo.

Druga četrtina prelomila tekmo
Drugo četrtino je s košem začel Saša Vujačič (7 točk, 3/4iz igre). Kelti so v prvih 16 minutah zbrali kar osem skokov napadu, Jezerniki pa niti enega. Klop Celticsov je znova blestela. James Posey je zadel trojko, ukradel žogo Vujačiča, v protinapadu pa je Eddie House zadel izza črte za 38:29. Po minuti odmora je House dodal še dva prosta meta, Pierce je ukradel žogo Bryantu in našel Poseyja, ki je z naslednjo trojko poskrbel za delni izid 11:0 (43:29). Igra gostov nikakor ni stekla, obramba Celticsov pa je bila zares granitna. Boston je drugo četrtino končal s serijo 9:0 in ob polčasu (58:35) je Garden norel in že proslavljal naslov. Nezaustavljiv je bil Garnett s 17 točkami in 6 skoki v prvem delu. 47 sekund pred polčasom je prekšek nad njim naredil Odom, KG pa je v padcu dosegel neverjeten koš od table in s tem praktično zlomil moralo varovancem Phila Jacksona. Lakersi so iz igre zadeli katastrofalnih 29-odstotkov metov (8/27), Celticsi so dobili skok kar s 26:14.

Rondo je kar letel po parketu
Kelti niso niti malo popustili na začetku drugega polasa. 22-letni Rajon Rondo (21 točk, 8 podaj, 7 skokov in 6 ukradenih žog) je v slogu prekaljenega veterana vodil ekipo. Sredi tretje četrtine so si nabrali neulovljivih 31 točk prednosti (79:48). Po 36 minutah je bilo vsega konec (89:60). Šampanjec se je hladil, šampionske majice in kape so bile pripravljene v garderobi.

Pierce stuširal Riversa
Štiri minute pred koncem (116:81) je Rivers iz igre vzel Piercea, Allena in Garnetta, navijači so bili v ekstazi. Po košu Tonyja Allena za 129:86 je kazalo na zgodovinski poraz Lakersov, ki jim je le uspelo znižati razliko pod 42 točk. Minuto pred koncem je Pierce polil Riversa z velikim zabojem Gatorada, kar je tradicionalen začetek slavja v ameriških športih.

Celticsi v vseh pogledih razred zase
Boston je imel ogromno prednost v skokih (48:29, v napadu: 14:2!), v podajah (33:16), ukradenih žogah (18:4). Lakersi so izgubili kar 19 žog in bili povsem razglašeni. Bryant je iz igre metal le 7/22. Mlada ekipa ima še velik potencial, zelo pa se je poznala odsotnost centra Andrewa Bynuma, ki je blestel do poškodbe kolena sredi januarja.

Obramba je ključ do lovorike
''Že na prvem treningu sem fantom dejal, da moramo igrati obrambo, in to je tudi odločilo finale. Obamba vedno osvaja naslove, če je ne bi igrali, bi izgubili. Tokrat nam jo je uspelo igrati vseh 48 minut. V finalu smo imeli številne poškodbe. Perkins, Pierce, Rondo in Allen so vsi stisnili zobe, preveč so si želeli naslova. Kevin, Paul in Ray imajo vse v življenju. Denar lahko kupi vse, prstana pa ne. Želeli so si ga bolj kot vse drugo. Navijači so res čakali predolgo, danes je njihov veliki dan,'' je bil vesel Doc Rivers.

Pierce končno stopil na veliko sceno
''To je zares neverjetno. Ko mislim, kje smo bili pred letom dni. Iz pekla smo prišli na vrh. Vedel sem, da se bomo z novimi odličnimi soigralci hitro ujeli. Napisali smo zgodovino na novo. Nič več ne bom v senci drugih velikih igralcev. V desetih letih v Bostonu sem doživel vse vzpone in padce. Zdaj bomo proslavljali cel mesec, postelje ne bom videl še zelo dolgo časa,'' je na novinarski konferenci povedal Pierce, ki je bil povsem iz sebe. Težko je skrival solze, še težje pa je sestavljal stavke. Čustva so ga povsem prevzela. Na prvi tekmi si je poškodoval koleno in se vrnil v velikem slogu, bil je najzaslužnejši za preobrat na ključni četrti tekmi.

''Le še ob rojstvu otroka sem bil bolj vesel. To je res največji dan v moji karieri, mislim sem, da ga ne bom nikoli dočakal,'' je bil Garnett povsem iz sebe.

Jackson bo še počakal na deseti prstan
''Vsi smo zelo razočarani, nismo si dali priložnosti. Rondo je bil res izjemen, prava gonilna sila ekipe. Imeli so več energije, bili so bolj agresivni. V letošnji sezoni smo naredili velik korak. Nismo pričakovali finala, ko pa ga enkrat ne igraš, je poraz vedno grenak,'' je dejal trener Lakersov Jackson, ki še vedno čaka na deseti prstan.

''Mi smo odlična napadalna ekipa. Naslov se vedno osvaja z obrambo. Morali se bomo precej izboljšati. Zame to ni dobra sezona. Mene zanima samo naslov, ni nam uspelo. MVP-nagrada ni bistvena, če ni prstana. Serije z Bostonom so vedno posebne. Upam, da se jim bomo lahko oddolžili. Na koncu sezone je vedno zelo težko, če jo končaš s porazom. Drugo mesto pomeni, da si prvi poraženec,'' je bil zelo razočaran Kobe, ki je odgovarjal zelo na kratko. Žalost je bila neizmerna, saj naslova ni okusil že vse od leta 2002.

Se obeta nova serija medsebojnih dvobojev?
Boston je v enajstem finalnem obračunu z LA Lakersi zmagal že devetič. Veliko strokovnjakov je v zadnjih dneh napovedalo, da se bosta ekipi v prihodnjih letih še srečali v finalni seriji.


FINALE, šesta tekma
BOSTON - LA LAKERS 131:92 (24:20, 34:15, 31:25, 42:32)
Garnett       26   Bryant      22      
(14 skokov)        Odom        14      
Allen         26   (10 skokov)         
Rondo         21   Farmar      12      
Pierce        17   Gasol       11      
(10 podaj)         Radmanović   6      
Posey         11   Fisher       7      
House          9   Walton       8      
Powe           8   Vujačič      7      
Brown          6   Ariza        3      
Davis          3   Turiaf       2      
Perkins        2                       
T. Allen       2                       
   Prosti meti:  32/37     28/38       
   Met iz igre:  43/87     27/64       
Met za 3 točke:  13/26     10/27       
         Skoki:     48        29       

Aleš Golob