Prvič je dres slovenske reprezentance oblekel pred tremi leti, zdaj pa si želi izboriti mesto v ekipi, ki bo naskakovala prvo uvrstitev na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
Prvič je dres slovenske reprezentance oblekel pred tremi leti, zdaj pa si želi izboriti mesto v ekipi, ki bo naskakovala prvo uvrstitev na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

Pred kratkim je Krčan dopolnil 20 let. Za sabo ima zelo dobro drugo sezono v Dynamicu. Nekaj časa je bil celo prvi strelec srbskega prvenstva, ko je redno dosegal več kot 20 točk na tekmo, večkrat pa jih je vpisal tudi 30. Po okužbi s koronavirusom je njegov učinek nekoliko padel, vseeno pa je ostal med najboljšimi posamezniki lige, v kateri je klub iz Dorćola zasedel četrto mesto in tako za las ostal brez četrtfinala, kjer so se trojici najboljših pridružili še srbski ABA-ligaši. Sezono je energični branilec z zelo dobrimi fizičnimi predispozicijami, ki je navduševal z metom z razdalje, neustrašnimi prodori in atraktivnimi zabijanji, sklenil s povprečjem več kot 18 točk na srečanje, ob tem pa je v statistiko v skoraj 30 minutah na parketu vpisoval še več kot štiri skoke in tri podaje.

Glas je bil najboljši strelec Dynamica, tudi sicer pa je bil med najboljšimi igralci srbskega prvenstva. Foto: Dynamic VIP PAY
Glas je bil najboljši strelec Dynamica, tudi sicer pa je bil med najboljšimi igralci srbskega prvenstva. Foto: Dynamic VIP PAY

Odločitev za selitev v Beograd je bila prava

"V Dynamic sem šel zato, da bi si prizadeval za svoj razvoj in naredil nekaj stopničk naprej. Mislim, da sem lahko kar zadovoljen. Kot ekipa smo imeli nekaj vzponov in padcev, tako kot praktično vsepovsod je tudi pri nas svoje naredil covid. S končnim izkupičkom pa, kot pravim, smo lahko zadovoljni, kot sem tudi z osebnim razvojem," je dejal 197 centimetrov visoki mladenič. Zelo dobro se je torej spopadel z vlogo nosilca v članski konkurenci, bil zelo učinkovit, predvsem pa konstanten, s čimer je še dodatno okrepil samozavest: "Zato sem se tudi odločil, da ostanem še eno leto. Moj cilj je, da poskušam biti čim bolj konstanten in igrati vsako tekmo na visoki ravni. Seveda pridejo slabše tekme, a cilj vseh nas je ta konstantnost, ki je v košarki na visoki ravni ključna."

Oktobra 2019 se je odpravil v Beograd, predtem pa se je kalil pri Primorski. Glas s priložnostjo, ki jo je dobil v članskem moštvu zdaj že nekdanjega obalnega kluba, ni bil zadovoljen, zato je v Srbijo sledil Miru Aliloviću, s katerim sta predtem sodelovala tudi v mlajših kategorijah Kopra: "Vedno stojim za svojimi odločitvami. Verjamem, da so bile prave, in tudi mislim, da sem se takrat prav odločil." Dynamic je sicer letos med sezono prekinil sodelovanje s slovenskim strokovnjakom, takrat pa je imel Gregor ravno težave s covidom: "Nekatere stvari so se z njegovim odhodom spremenile, a sem sam vse skupaj malce drugače dal čez, saj sem tedaj ravno zbolel. Po vrnitvi sem se osredotočal predvsem na svoje počutje in fizično pripravljenost. Veliko časa za razmišljanje ni bilo, saj je bilo do konca sezone le še mesec in praktično nisem imel časa dojeti, kakšne so spremembe."

Prijavljen na nabor Lige NBA

Sorodna novica Alilović: Glas in Ciani sprejemata dobronamerno kritiko in si želita delati

Dokaz dobrega dela z mladimi pri Dynamicu je še en Slovenec, ki je odšel po isti poti iz Kopra. Saša Ciani, 205 centimetrov visoki krilni center, ki bo letos dopolnil 18 let, tako kot Glas velja za velik up slovenske košarke, predvsem pa si reprezentanca v prihodnosti lahko od njega veliko obeta pod obročem, kjer je največ vrzeli: "Zanj lahko rečem, da je res ogromen talent. S pravim delom in nekaj sreče verjamem, da je lahko prihodnost na visokih položajih v Sloveniji. O njem lahko povem samo pozitivne stvari." Alilović je v pogovoru za MMC novembra z izbranimi besedami govoril o obeh nadarjenih Slovencih, naredil pa tudi primerjavo med Glasom in Jakom Blažičem, ki je pred časom dejal, da ga Gregor nekoliko spominja nanj: "Mislim, da če nekdo to reče, sem lahko počaščen. Jaka je eden tistih, ki ga imam za zgled. Gledam ga kot nekoga, od katerega se želim čim več naučiti. Bila sva tudi precej v stiku. Njegova igra, sploh trenutno, je res izjemna. Gledam vse tekme in se skušam od njega kaj naučiti."

V Beogradu so številni klubi, kjer igra ogromno nadarjenih posameznikov, zato so pogosti obiskovalci tekem ogledniki močnih evropskih moštev in NBA-franšiz. Številni so v beležnice zapisali tudi Gregorjevo ime, zato se je nadarjeni slovenski košarkar letos prijavil na nabor najmočnejše lige na svetu: "Nekaj zanimanja je. Približno v mesecu bomo videli, kako vse skupaj poteka. Ko bo več informacij, se bomo odločili, ali ostanem ali umaknem svoje ime. V Srbiji je sicer res velik pretok oglednikov. Beograd je nekakšna evropska prestolnica košarke. Ogromno je predstavnikov klubov in po pogovoru z agenti sem dobil informacije, da nekaj zanimanja je, tako da smo se odločili za prijavo na nabor."

V Sloveniji se je v članski košarki predstavil v dresu Primorske. Zdaj košarkar, ki je zelo dober atlet, pravi, da je čas za korak naprej v karieri. Foto: www.alesfevzer.com
V Sloveniji se je v članski košarki predstavil v dresu Primorske. Zdaj košarkar, ki je zelo dober atlet, pravi, da je čas za korak naprej v karieri. Foto: www.alesfevzer.com

Debitiral pri dobrih 17 letih

Zaradi pandemije za zdaj ne načrtuje treningov v ZDA, kjer bi se dodatno pokazal zainteresiranim predstavnikom svetovne košarkarske smetane. Trenutno individualno trenira v Ljubljani in se pripravlja na reprezentančno poletje in novo sezono, v kateri namerava narediti korak naprej: "Želim si stopničko višje, še vedno pa bi rad šel nekam, kjer bom imel neko vlogo v ekipi in se bom lahko še naprej razvijal v pravi smeri. Za zdaj še ne vem, kje bo to. Počakati je treba, da se lige zaključijo, in potem bomo videli, kam me to pripelje. Zdaj je še prezgodaj in pogovori še niso tako konkretni, da bi lahko povedal imena klubov. Puščam odprte možnosti in nimam preferenc, da bi točno želel nekam. Se ne obremenjujem, ali bo to Liga ABA, mogoče kakšno evropsko tekmovanje ali kje drugje. Kar bom verjel, da je v tistem trenutku najboljše za razvoj, za to se bom odločil."

V reprezentanci je Glas debitiral v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo septembra 2018. S 17 leti, štirimi meseci in 16 dnevi je postal celo najmlajši, ki je oblekel slovenski dres: "Bilo je nekaj posebnega. Nisem bil preveč nervozen, ker sem tudi sicer kar predrzen. Imel sem veliko podpore trenerjev in soigralcev. Res je bilo lepo na tistih tekmah, ko sem nekaj malega tudi igral. Recimo, da mi je kar šlo, in sem bil lahko zadovoljen. Res sem zelo hvaležen, da sem sploh dobil priložnost, še posebej pa pri teh letih." Dobre igre v tej sezoni niso ostale neopažene, tako da si je prislužil tudi februarski vpoklic selektorja Aleksandra Sekulića, a je zbolel za covidom in moral odpovedati sodelovanje: "Zelo sem bil vesel, da sem bil znova na seznamu. Hotel sem pokazati, kar sem čez celo sezono gradil. Žal sem zbolel, a gremo naprej, časa in priložnosti bo še dovolj."

Upa na igranje v reprezentanci z Dončićem

Naslednja bo morda že v kratkem, ko bo Slovenija v Kaunasu lovila zgodovinski nastop na olimpijskih igrah: "Zagotovo je to eden izmed mojih ciljev, in dal bom vse, da bom poleg. Če ne, pa bom stiskal pesti, da Sloveniji uspe." Če si ne bo izboril mesta v članski zasedbi, bo skoraj zagotovo, kot pravi, sodeloval v izbrani vrsti mlajših članov. Njegova generacija je poskrbela za zadnjo slovensko medaljo, ko je bila pred dvema letoma na evropskem prvenstvu do 18 let v Grčiji bronasta. Glas je takrat blestel v navezi z Žigo Samarjem, sicer pa je tedaj v ekipi manjkalo nekaj pomembnih členov, tako da bi letos lahko znova posegli po odmevnem rezultatu.

Sorodna novica Luka Dončić tudi v reprezentanci kot Dirk Nowitzki

Toda Gregor bi si morda lahko celo izboril vlogo v članski ekipi, ki bo torej skušala izpolniti olimpijske sanje. Glas verjame, da je z Lukom Dončićem marsikaj mogoče, navdušen pa je že nad mislijo igranja z Dallasovim velemojstrom: "Olimpijske igre so nekaj velikega. Verjamem, da se bomo dobro pripravili in bomo vsi zelo motivirani. To bi bil zgodovinski uspeh. Upam, da nam bo lahko pri tem pomagal tudi Dončić. Verjamem, da so z njim možnosti za uvrstitev v Tokio lepe. Brez njega pa bomo dali vse od sebe, da vseeno poskusimo osvojiti turnir. Igranje z njim bi mi pomenilo res veliko čast. Je vrhunski, eden najboljših. Mislim, da bi mi tudi zelo ustrezalo igranje z njim. No, pa saj praktično vsem. Tako je nevaren, da ga enostavno vsi pokrivajo in se osredotočajo nanj, potem se odpira veliko možnosti za druge igralce, on pa vse soigralce tudi vidi. Njegova navzočnost na parketu je zelo pomembna za ekipo, in res upam, da bo lahko igral."