Luka Dončić je bil izbran za najboljšega novinca Zahodne konference tako v novembru kot tudi v decembru. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil izbran za najboljšega novinca Zahodne konference tako v novembru kot tudi v decembru. Foto: Reuters

Navijači – ti glasovi bodo pri določanju udeležencev All Stara imeli 50-odstotno vrednost – so trenutno največ glasov namenili štirikratnemu MVP-ju lige LeBronu Jamesu. Superzvezdnik Los Angeles Lakersov je prejel kar 1.083.363 glasov in je na Zahodu v zanesljivem vodstvu. Med višjimi košarkarji sledi že Luka Dončić, ki je zbral 679.839 glasov. Tretje mesto s 659.968 glasovi zaseda Kevin Durant, ki je bil v zadnjih dveh sezonah v dresu Golden Stata MVP finala lige. Četrti – mesto, ki ne prinaša več neposredne uvrstitve v Charlotte – je trenutno center New Orelansa Anthony Davis, ki so mu namenili 605.417 glasov, petemu Paulu Georgeu iz moštva Oklahoma pa 580.055. Zaostanek drugih višjih igralcev Zahoda je že precej večji.

Glasovanje za All Star

Za udeležence tekme All Star, ki bo 17. februarja v Charlottu, lahko glasujete TUKAJ.

Glede na glasove navijačev bi člane prvih peterk v Charlottu iz Zahodne konference sestavljala še dvakratni MVP lige in ostrostrelec Golden Stata Stephen Curry, ki je prejel že 739.111 glasov, ter nekdanji najkoristnejši košarkar lige Derrick Rose, ki v dresu Minnesote doživlja preporod po kalvariji s težkimi poškodbami. Dobil je že 698.086 glasov. Na tretjem in četrtem mestu sta med nižjimi košarkarji zadnja dva MVP-ja rednega dela, James Harden iz Houstona (541.606) in Russell Westbrook iz Oklahome (459.792).

Dvojni dvojček Dončića v Charlottu

Na vrhu Vzhoda je z 991.561 glasovi fantastični Grk Giannis Antetokounmpo, ki blesti v dresu Milwaukeeja. Med višjimi igralci sledita Kawhi Leonard iz Toronta (774.172) in Joel Embiid iz Philadelphie (648.002). Med nižjimi je v vodstvu organizator igre Bostona Kyrie Irving (910.329), sledi pa Miamijev Dwyane Wade (409.156).

Dragić na glavni tekmi, Udrih med novinci
Lani je Goran Dragić postal prvi Slovenec, ki je zaigral na tekmi vseh zvezd, potem ko se je poškodoval Kevin Love. Če Dončića ne bo na osrednji tekmi, ko se bodo v Severni Karolini zbrala največja imena lige, bo vseeno lahko zaigral na obračunu najboljši novincev in košarkarjev, ki so v ligi drugo sezono. Na tej tekmi je od Slovencev do zdaj zaigral le Beno Udrih leta 2005, ko je bil član San Antonia.

Če bo 19-letni Ljubljančan vendarle izbran na glavno tekmo, ki ga bo gostilo domovanje moštva Charlotte Hornets, bo znova svoje ime vpisal v zgodovino, saj bo postal šele tretji novinec v tem stoletju, ki bi prišel na tekmo. Do zdaj je to uspelo le Jau Mingu leta 2003 in Blaku Griffinu leta 2011.

Luka znova novinec meseca
Po nagradi za najboljšega novinca Zahodne konference novembra je bil Dončić zdaj izbran še za novinca meseca v decembru, ko je v povprečju zbral 21,1 točke, 6,4 skoka in 6,1 podaje na tekmo. Na Vzhodu je naziv prejel New Yorkov Kevin Knox, ki je v zadnjem mesecu koledarskega leta v statistiko vpisoval po 17,1 točke, šest skokov in 1,5 podaje na srečanje. Igalca meseca sta postala Harden na Zahodu in Antetokounmpo na Vzhodu.

Glasovi navijačev vredni 50 odstotkov
O udeležencih tekme All Star odločajo navijači, novinarji in igralci Lige NBA. 50 odstotkov so vredni glasovi navijačev, po 25 odstotkov pa predstavnikov sedme sile in košarkarjev. V začetni peterki so vedno dva branilca in trije višji igralci. Moštvo vodita trenerja, ki sta s svojima ekipama na začetku februarja najvišje na lestvici posamezne konference. Če sta že lani vodila tekmo, vskoči drugouvrščeni trener. Lani sta ekipi vodila Dwane Casey in Mike D'Antoni.

Charlotte bo drugič gostil tekmo All Star. Prvič je bil na sporedu leta 1991 v Coliseumu, tokrat pa bo srečanje vseh zvezd v Spectrum Centru.

Lani sta ekipi izbirala James in Curry
Kapetana obe ekip sta tista košarkarja, ki prejmeta največ glasov. Lani sta bila to LeBron James in Stephen Curry. James je prejel največ glasov, zato je lahko prvi izbiral igralca. Oba najprej izbirata med osmimi košarkarji za začetno peterko, nato pa še med rezervisti.