Jurica Golemac želi, da bi tudi v prihodnje sodeloval z večino letošnje ekipe, toda odhod Jake Blažiča je praktično že gotov. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac želi, da bi tudi v prihodnje sodeloval z večino letošnje ekipe, toda odhod Jake Blažiča je praktično že gotov. Foto: www.alesfevzer.com

"Upam, da bo ta "klapa" ostala čim dlje skupaj, saj vidite sami, da nas krasita odlična energija in velika borbenost. To je tisto, kar se je vsa ta leta iskalo," je po osvojitvi pokalne lovorike februarja razlagal Edo Murić. "Klapa", ki sta jo ob kapetanu slovenske izbrane vrste sestavljala predvsem Jaka Blažič in Zoran Dragić, je tvorila jedro zasedbe iz zmajevega gnezda, ki je v tej sezoni izpolnila zastavljene cilje v prav vseh tekmovanjih. Sicer ostaja nekaj pelina, ker je bila priložnost za res izjemen presežek v Evropskem pokalu zamujena, toda tako v drugem razredu tekmovanj stare celine kot v Ligi ABA so Ljubljančani izpolnili cilje in presegli rezultate minulih let. Sezono so zaokrožili z dvojno domačo krono, ki so jo osvojili z dominantnimi predstavami.

Sorodna novica Po dominantnem naslovu kratek počitek, v mislih pa že zahtevna sestava ekipe

Z všečnimi igrami in dobrimi rezultati so spomladi zmaji dvignili košarkarsko vročico v prestolnici in po dolgih 11 letih je bila na klubski ravni znova razprodana stoženska dvorana. S tem je bil v tretji sezoni delovanja izpolnjen eden izmed ciljev zagrebško-ljubljanskega projekta. Cedevita Olimpija je postala resen akter v Evropi in znova konkurenčna vrhu Jadrana. Postavljen je odličen temelj za delo naprej, jasno pa je, da rezultat ne pride "čez noč", kar je klub izkusil na svoji koži. Zato je tako pomembna v športu kontinuiteta, kar poudarja tudi ljubljanski trener Jurica Golemac, ki pa se zaveda, kako zahtevno poletje je pred klubom, saj se je iztekla pogodba vsej osmerici, ki je bila med sezono stalno v njegovi rotaciji.

Golemac ni Harry Potter

"Dal bi pol svoje pogodbe, da ostanejo isti fantje tu. Da gradimo nekaj in gremo naprej. Potem je to to. Vsi vemo, da ne moreš vsako poletje graditi s petimi ali šestimi novimi igralci. Jaz nisem Harry Potter. Ni čarovnika, ki bi lahko to naredil. Upam, da jih čim več ostane," je slikovito želje na domžalskem parketu po osvojenem 19. naslovu državnega prvaka predstavil Golemac. Za zmaji je uspešna sezona, ki pa se ni začela po pričakovanjih in željah. Konec novembra po dveh visokih porazih, bolje rečeno blamažah proti Budućnosti in Megi, nedvomno ni bilo veliko takih, ki bi verjeli v tako ljubljansko košarkarsko renesanso, kakršna je sledila. Povod za preporod so bile kadrovske menjave. Ko so odšli štirje igralci – dva domača, ki sta se poslovila na svojo željo, sta potrdila, da kemija v klubu ni bila prava, dva tujca pa sta bila odraz neposrečene poletne sestave ekipe, bila največja dolžnika in še zdaleč ne okrepitvi, kakršni naj bi bili na tej ravni –, je vodstvo kluba pripeljalo tri nove zelo kakovostne košarkarje, ki so ekipi prinesli vsak svojo dimenzijo in dopolnili zmagoviti mozaik, ki je začel navduševati s februarjem.

Dolgo časa se je Zorana Dragića povezovalo s prihodom v Stožice, letos pa je končno prišlo do dogovora in izkušeni Ljubljančan se je odlično ujel ter hitro postal eden izmed nosilcev igre. Foto: www.alesfevzer.com
Dolgo časa se je Zorana Dragića povezovalo s prihodom v Stožice, letos pa je končno prišlo do dogovora in izkušeni Ljubljančan se je odlično ujel ter hitro postal eden izmed nosilcev igre. Foto: www.alesfevzer.com

Od štirih tujih nosilcev, ki so dokončali sezono v zmajevem gnezdu, je tudi kdo ostal dolžnik, a so v večni opravičili zaupanje. Predvsem Yogi Ferrell, ki je prišel med sezono, se je izkazal za res dober nakup in je postal zelo zanimivo ime, ki ga bo težko zdržati. Štirje nosilci s slovenskim potnim listom pa so potrdili, kako pomembno je kakovostno domače ogrodje. Tudi vodstvo kluba ves čas poudarja zavezo, da bo moštvo sestavljalo domače jedro, ki pa ga, kot kaže, zapušča kapetan in najboljši igralec ekipe. Blažič, ki je bil tri leta obraz Cedevite Olimpije, ima na mizi dvoletno pogodbo turškega Bahčešehirja, ki je kar nekaj odstotkov višja od ljubljanske ponudbe. "Ponudbe so. Ne bom lagal, a ne bi komentiral položaja. Vesel sem, da je sezone konec in smo jo zaključili na tak način. Kaj bo z mojo prihodnostjo, bomo videli v prihodnjih dneh, mogoče mesecu. Karkoli bo, želim Cedeviti Olimpiji vse najboljše. Preprosto zame situacija ni lahka. Čutim pripadnost temu klubu. Čutil sem jo že v prvi epizodi, ko sem bil pri Olimpiji," je povedal izkušeni Blejec.

Carigrajski klub je vse bolj ambiciozen, a visoke ambicije ima tudi Cedevita Olimpija, zato je odhod kapetana, ki sta ga v teh letih med drugimi neuspešno snubila tudi Virtus in Žalgiris, za navijače toliko bolj boleč. Blažič je zares težko nadomestljiv. Vse tri sezone je bil ključni mož tako v napadu kot v obrambi. Prav domači igralci so tisti, ki so praktično na vsaki tekmi odigrali s pravo energijo, hkrati pa košarkarji, kot sta Blažič in Dragić, s svojo kakovostjo predstavljajo tudi dodano vrednost. Omenjena in Murić so vedno znani kot nepopustljivi borci in so bili skupaj z Alenom Omićem gonilna sila ekipe, ki je poskrbela za uspešno sezono. Poleg tega so ti prepoznavni domači obrazi ob rezultatu glavni magnet za navijače, ki brez dvoma pričakujejo nadgradnjo letošnje sezone. Izziv je jasno zelo velik, prostora za spodrsljaje in napake pa v celotni zgodbi ni veliko. Konkurenca je v obeh mednarodnih tekmovanjih izjemna in že neposrečena okrepitev ali dve lahko ekipo oddaljita od želenega.

Murić: 12 igralcev, ki se bo borilo za ta dres

Golemac: V finalu je bila največja kakovostna razlika v zadnjih petih letih

Predvsem v polfinalni seriji Lige ABA s Crveno zvezdo je Cedevita Olimpija lahko spoznala, kaj ji manjka do najvišjega evropskega razreda. Proti tako močni ekipi, kot je rdeče-bela vrsta iz Beograda, je težave povzročal skok, brez katerega zmajem ni uspelo razviti zanje značilne hitre igre, s katero so navduševali in nizali dobre rezultate. Izkazalo se je, da je osem igralcev v stalni rotaciji nekoliko premalo, ob dobro pokritih nekaterih položajih pa je manjkal predvsem klasičen krilni center. Murić je na položaju štirice sicer odigral eno najboljših sezon v karieri, tudi njegova prihodnost v zmajevem gnezdu, kot tudi na primer Dragićeva, pa je za zdaj nejasna. "Samo želim, da se v Olimpiji zbere 12 fantov, ki so pripravljeni umreti za to ekipo. Lepo bi bilo videti igralce, ki se bodo borili za ta dres in ne zase in svojo statistiko. Da bodo garali eden za drugega. To se dela v Olimpiji in takrat se igra najboljša košarka," je odločno dejal Murić.

V Ligi ABA so se torej Ljubljančani približali vrhu. Da bi bili znova najboljši v regiji oziroma bi ogrozili beograjsko vladavino, pa bo treba torej ekipo še nadgraditi, predvsem pa v večini zadržati zmagovito formulo. Zvezda ne bo popuščala, vse močnejši bo tudi Partizan, sploh, če se bo mestnemu tekmecu pridružil v Evroligi, kar je velika verjetnost. Cedevita Olimpija bo v prihajajoči sezoni, kot je to v navadi, edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih, zdaj pa celo tudi v jadranski ligi. Pred kadrovniki je zanimivo in naporno poletno sestavljanje moštva. Zagotovo bo prišlo do sprememb. Verjetno se bo vrnil tudi kdo, ki je pri Olimpiji že pustil pečat, slovenskim prvakom pa so zanimivi še nekateri aktualni reprezentanti. Golemac je javno izrazil svoje želje. Ljubljana je predtem tudi pokazala, da si želi dobre košarke in podpira tako uspešno zgodbo, predpogoj evforije pa je seveda rezultat. Minulo poletje je bilo brez dvoma dobra šola, težko pa se scenarij s kadrovskimi manevri med sezono še enkrat izteče tako uspešno.