Po Krki, Splitu in Primorski je pred Cedevito Olimpijo do zdaj najvišja ovira v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Po Krki, Splitu in Primorski je pred Cedevito Olimpijo do zdaj najvišja ovira v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji se na težko nedeljsko (začetek bo ob 19.00) gostovanje v Halo sportova Ranka Žeravice podajajo še neporaženi v Ligi ABA. "Tekma s Partizanom je vedno motiv. Ne bo težav z energijo in intenziteto, prav tako ne z osredotočenostjo. Partizanova ekipa je sestavljena, da zmaga ali igra finale Lige ABA in osvoji Evropski pokal. V Beograd gremo brez bele zastave. Imamo svojo kakovost, dali bomo vse od sebe, se 'stepli' in skušali presenetiti," je povedal trener Olimpije Jurica Golemac.

Regionalno tekmovanje so njegovi varovanci začeli na domačem terenu, kjer so bili boljši od Krke, po tej tekmi pa so morali zaradi okužbe Alena Hodžića z novim koronavirusom v desetdnevno samoizolacijo. "Pokarantensko" obdobje so odlično začeli, potem ko so v Evropskem pokalu v Stožicah z visoko razliko odpravili Gran Canario, tri dni pozneje pa so v Tivoliju nadigrali Split. Na obeh srečanjih so bili zelo dobri v obrambi, imeli so nadzor nad skokom, v napadu pa je bilo kar nekaj posameznikov razigranih.

Na dve tekmah tudi kar nekaj minut za najstniško trojko

Codi Miller-McIntyre je lani odlično igral v dresu Cedevite Olimpije, zdaj pa je glavni nosilec igre Partizana. Foto: Partizan NIS
Codi Miller-McIntyre je lani odlično igral v dresu Cedevite Olimpije, zdaj pa je glavni nosilec igre Partizana. Foto: Partizan NIS

Golemac je že večkrat poudaril, da morajo zmaji na vsaki tekmi igrati "stoodstotno", sicer imajo lahko težave. Vsakič, ko so bili zmaji obrambno na ustrezni ravni, so tekmo v tej sezoni zanesljivo dobili, v nasprotnem primeru pa so se pojavile težave in velike so imeli v torek na evropskem gostovanju v Trentu. Strelski večer je bil zelo slab, prvi mož ljubljanskega strokovnega štaba pa je izpostavil defenzivne napake in boj za odbite žoge. Tri dni po srečanju v Trentu je bil pred Olimpijo že nov dvoboj v Ligi ABA, v kateri so se s kar 37 točkami razlike znesli nad Primorsko. Na obračunih s Splitčani in Koprčani do izraza prihaja že ljubljanska individualna kakovost, toda na obeh tekmah je bil tudi pristop pravi, posledično dobra obramba, nato pa se je odprlo še v napadu.

Ob obeh visokih zmagah je Golemac na parket poslal tudi najmlajše v svojem moštvu. Od trojice najstnikov je še posebej v Kopru navdušil Rok Radović, ki je eno trojko zadel že proti Splitu, še dve je dodal proti Primorski, ko je pokazal zelo široko paleto košarkarskega znanja in v 14 minutah naredil veliko koristnega in res malo napak. "Radović je najdlje z nami. Ko sem prišel, je že bil z ekipo. Vsi trije (poleg Radovića še Dan Duščak in Luka Ščuka, op. a.) zelo dobro delajo in na vsakem treningu kažejo napredek. Njihova naloga je, da še naprej trdo trenirajo in napredujejo. Ko bo to mogoče, bodo znova dobili priložnost," je o najstniški trojici povedal Golemac.

Glavna nevarnost Partizana Miller-McIntyre

Zdaj je pred ljubljansko vrsto dvoboj z ekipo, ki na stavnicah kotira višje od nje. Partizan, rekorder po številu naslovov v Ligi ABA, je bil lani, preden je sezono prekinila pandemija, vodilni na jadranski lestvici, hkrati pa je bil v odličnem položaju tudi v Evropskem pokalu. Velika želja črno-belih je bila vrnitev v Evroligo, zato so bili v beograjskem velikanu tako razočarani po odločitvi, da se sezona ne dokonča. Letošnji cilji se niso spremenili, ogrodje ekipe je ostalo nespremenjeno, le dodali so nekaj odmevnih okrepitev. Kljub visokim pričakovanjem pa Partizan sezone ni začel po svojih željah. V Evropskem pokalu je po štirih tekmah polovično uspešen, v Ligi ABA pa je celo na prvih dveh domačih tekmah klonil, saj je moral priznati premoč novincu Borcu iz Čačka in znova odlični podgoriški Budućnosti.

Na dveh tekmah je Rok Radović do zdaj v Ligi ABA dosegel 14 točk, njegov met pa je 100-odstoten. Zadel je dva poskusa iz igre, en prosti met in tri trojke. Foto: www.alesfevzer.com
Na dveh tekmah je Rok Radović do zdaj v Ligi ABA dosegel 14 točk, njegov met pa je 100-odstoten. Zadel je dva poskusa iz igre, en prosti met in tri trojke. Foto: www.alesfevzer.com

V zadnjem krogu so črno-beli zanesljivo premagali večni trn v peti FMP, zaradi katerega je bil ogrožen celo obstoj lige. Letos je Partizan torej že pri dveh porazih, lani pa je pred zadnjim krogom imel le štiri. Najvišjega (s 16 točkami razlike) mu je v Stožicah prizadejala Olimpija, drugega (z 12) pa Primorska, tedaj še pod Golemčevo taktirko. Tudi dvoboj v Beogradu med črno-belimi in zmaji je bil razburljiv, s trojko z velike razdalje ob sireni pa ga je odločil Ognjen Jaramaz, ki bo zaradi poškodbe manjkal dalj časa. Ob odsotnosti odličnega srbskega branilca je še večje breme padlo na pleča Millerja-McIntyreja, ki je prvi strelec in podajalec Partizana.

Američan je bil lani z Jako Blažičem glavni adut Olimpijinega napada, zdaj pa bo s svojimi izvrstnimi prodori velik izziv za ljubljansko obrambo. "Codi je odličen igralec. Izjemen posameznik, in če bi ga lahko, bi ga zadržali, a žal je šel za boljšo ponudbo. Zagotovo poznamo njegove dobre strani kot tudi slabosti. Prav tako on pozna naše delo in principe, ki jih imamo. Najpomembnejše bo, da bomo igrali s pravo intenziteto. Da premagaš Partizan v gosteh, se je enostavno treba stepsti," je sklenil Golemac.


4. krog, sobota ob 19.00:
SPLIT - IGOKEA

Nedelja ob 12.00:
MEGA - CRVENA ZVEZDA

Ob 17.00:
BUDUĆNOST - FMP

Ob 19.00:
PARTIZAN - CEDEVITA OLIMPIJA

Ponedeljek ob 18.00:
KOPER PRIMORSKA - ZADAR

Ob 21.00:
KRKA - CIBONA

Preloženo:
BORAC - MORNAR

Lestvica
CRVENA ZVEZDA           3  3 0 100   6 
CEDEVITA OLIMPIJA       3  3 0  73   6 
BUDUĆNOST               3  3 0  30   6 
MEGA SOCCERBET          3  3 0  29   6 
MORNAR                  3  2 1  26   4 
IGOKEA                  3  2 1  -3   5 
PARTIZAN                3  1 2   2   4 
KRKA                    3  1 2  -6   4 
FMP                     3  1 2  -9   4 
BORAC                   3  1 2 -25   4 
SPLIT                   3  1 2 -38   4 
ZADAR                   3  0 3 -22   3 
KOPER PRIMORSKA         3  0 3 -74   3 
CIBONA                  3  0 3 -83   3