Jurica Golemac je s Cedevito Olimpijo podpisal še za nadaljnji dve sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je s Cedevito Olimpijo podpisal še za nadaljnji dve sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Po štirih zaporednih porazih v Ligi ABA se je vodstvo ljubljanskega kluba odločilo za zamenjavo glavnega trenerja. Namesto Slavena Rimca je prišel Golemac, ki se je kot košarkar uveljavil prav pri Olimpiji. Garderobo si je delil tudi z zdajšnjim športnim direktorjem Sanijem Bečirovićem, ki je ob tem povedal: "Jurica je v zadnjih dveh letih dokazal, da gre za izjemnega strokovnjaka in nadarjenega trenerja. V našem projektu je prepoznal izziv, ki ga lahko dvigne še na višjo raven. Zelo sem vesel, da se je pridružil naši ekipi, in trdno sem prepričan, da bomo s skupnimi močni dosegli rezultate, ki si jih vsi želimo."

"Že od začetka tega projekta govorimo, da je naša želja dolgoročno delo. Želimo narediti klub velik, kot je bil nekoč, zato smo v sezono stopili z velikimi ambicijami, ki se niso spremenile. Žal smo se v zadnjem mesecu znašli v rezultatski krizi in krizi igre. Z nekaterimi odločitvami smo želeli narediti korak naprej, a ga ni bilo. S serijo porazov smo ogrozili uvrstitev med najboljše štiri v Ligi ABA, kar je primaren cilj. Tako smo morali odreagirati in smo se odločili za zamenjavo trenerja. Zahvalili smo se Slavenu in pripeljali Jurico, za katerega verjamem, da je v tem trenutku najboljša rešitev. Pri Olimpiji je pustil pečat tudi kot igralec. Dobro pozna klub in mesto, v zadnjih letih pa dosega izvrstne rezultate v svojem košarkarskem razvoju. Verjamem, da smo zadeli z njim in se bo v naš projekt zelo dobro vklopil," je dodal direktor kluba Davor Užbinec, ki je dodal, da so z novim trenerjem podpisali pogodbo do konca te sezone in še za nadaljnji dve.

Jurica Golemac je igralsko kariero v Sloveniji začel leta 1997 pri mladi ekipi Olimpije. Pozneje je nastopal za Union Olimpijo, Slovana in novomeško Krko, v tujini pa za Efes Pilsen, Cibono, Virtus iz Rima, Panathinaikos in Albo iz Berlina. Leta 2009 je na evropskem prvenstvu s Slovenijo zasedel četrto mesto. Trenersko pot je začel leta 2013 v Ciboni, pomočnik pa je bil tudi v reprezentanci Gruzije. Kot glavni trener se je prvič preizkusil v Šentjurju, leta 2017 pa je prevzel Primorsko, s katero je osvojil dva pokalna in superpokalna naslova, lani pa je postal državni prvak in prvak Lige ABA 2.

Sredi sezone ni nikoli idealen čas za prihod, ampak če bi bila situacija dobra, te priložnosti ne bi dobil. Ko sem postal trener, je bila moja želja, da nekoč prevzamem Olimpijo, ker je v bistvu to moj prvi klub in v njem sem preživel najlepše trenutke svoje kariere. Srečen sem, da sem tu. Klubu želim vrniti takšen sijaj, kot ga je imel, ko sem bil jaz igralec. Želim, da košarka v Ljubljani znova zaživi in da to začutijo tudi navijači. Ne bo lahko, ampak imam dovolj ambicij za trdo delo.

Jurica Golemac

Za Rimca je bil usoden poraz proti Kopru Primorski, ki jo je Golemac zapustil decembra. Z obalnim klubom je nekdanji naturalizirani slovenski reprezentant spisal izjemno zgodbo, saj so tigri pod njegovim vodstvom lani osvojili vse lovorike, kar so jih lahko, hkrati pa so uspešno zgodbo nadaljevali tudi letos, ko so v jadranski ligi navduševali tako z rezultati kot z igro in bili pravi hit regije. Po finančnih problemih je ob petih ključnih košarkarjih Koper zapustil tudi Golemac, ki je v Ljubljani zdaj zamenjal svojega nekdanjega sodelavca – Jurica je bil Rimčev pomočnik, ko sta s Cibono leta 2014 osvojila Ligo ABA –, s katerim imata zelo dober prijateljski odnos. Prišlo je tudi do dveh menjav v strokovnem štabu, saj je skupaj z Rimcem odšel njegov pomočnik Marko Maravić, ki se je sam odločil za to potezo, Golemac pa je pripeljal novega trenerja za telesno pripravo Filipa Ujakovića, s katerim sta uspešno sodelovala v Kopru.

"Položaj je zelo specifičen. S Slavenom sva res dobra prijatelja, s katerim se veliko pogovarjava o košarki. Ves čas sva bila in sva v stiku. Vprašal sem ga tudi, če ima kaj proti, da prevzamem Olimpijo. V naši službi je, da se trenerji menjajo, nekaj normalnega. Zagotovo mi bo lažje, ker bom od njega dobil informacije, kaj misli, da je bilo narobe," je dejal Golemac, ki se je pred kratkim pogovarjal tudi z Budućnostjo, ki si ga je močno želela, a se ni odločil za odhod v Podgorico: "Morda je bilo takrat še prezgodaj. Tudi nisem planiral, da bom šel iz Kopra, pa se je zgodilo. Tako je v življenju, kjer težko načrtuješ stvari. Z Budućnostjo smo se pogovarjali, a se nismo dogovorili. Nisem čutil, da je to pravi izziv v tem trenutku."

Vodstvo kluba zdaj išče novega organizatorja igre. Foto: www.alesfevzer.com
Vodstvo kluba zdaj išče novega organizatorja igre. Foto: www.alesfevzer.com

Prepričalo me je to, da želim napredovati in dvigovati kakovost. Ambicije imam visoke, in podobno je bilo takrat s Koprom, ko je klub želel napredovati vsako leto. Vem, kako razmišljajo ljudje, ki vodijo ta klub. Želijo priti do vrha, in prepričan sem, da lahko pomagam. Zato sem se odločil za prihod, ker vidim priložnost, da skupaj napredujemo in lahko naredimo pravo zgodbo.

Jurica Golemac

Zmaji že več kot mesec dni niso odigrali dobre tekme. Imajo težave tako v obrambi kot v napadu, kjer ni prave povezanosti, (slaba) značilnost ljubljanske igre pa so individualne akcije. Ljubljančani so v tej sezoni nekajkrat dokazali, da premorejo precej kakovosti, v ekipi so tudi izkušeni košarkarji, ki so igrali v močnih evropskih klubih, a trenutno je ekipa v zelo slabem stanju. Da so potrebne spremembe, se zaveda tudi novi trener: "Kakovost ekipa ima, o tem ni dvoma, in tega se vsi zavedamo. Nekatere stvari bomo poskusili spremeniti. Najpomembnejšega je ta energija. Brez intenzitete igre kakovost sploh ni pomembna. Glavna naloga na treningu je, da igralci ugotovijo, da je le ena možnost. To je, da se mi prvi vržemo za žogo. Pri tem bomo vztrajali do konca sezone – da bomo hitrejši, močnejši in da si bomo bolj želeli kot naši nasprotniki."

Še pred Rimcem je ekipo zapustil Ryan Boatrgiht, ki ni upravičil pričakovanj, a do zdaj menjave zanj v zmajevo gnezdo še niso pripeljali. "Že od odhoda Boatrighta iščemo novega organizatorja igre. Položaj na trgu je precej kritičen, saj igralcev, ki bi nam takoj lahko pomagali, ni veliko. Ob tem smo se odločili za trenersko menjavo in smo s tem malce počakali, saj mora imeti novi trener glavno besedo pri izbiri novega 'playa'," je o tem dejal Bečirović, Golemac pa je dodal: "Manjka nam organizator igre, saj je po odhodu Boatrighta zdaj le Codi Miller-McIntyre, ki je vrhunski, na tem položaju. Tu je sicer še Domen Bratož, ki pa se vrača po poškodbi. Drugi ni noben šolan 'playmaker'. Kot trenerju mi je zelo pomembno, da imam igralca, ki razmišlja in vodi ekipo. Čim prej ga moramo pripeljati, saj nam tudi za treninge manjka tak tip igralca."

"Zavedam se, da kakovostnih igralcev ni veliko, saj smo sredi sezone. Nisem tak, da bi vzel kar koli. Želim, da poiščemo igralce s pravim značajem. Da so zmagovalci. To mi je najpomembnejše. Če imaš ustrezen proračun, dobiš kakovostne igralce, a ključno je, da dobimo košarkarje, ki hočejo vsak dan zmagovati," je še povedal Golemac in pristavil: "Zame je glavni cilj, da naredim naslednji trening vrhunski. Dovolj kakovostne igralce imamo, da gremo vsako tekmo na zmago. Miselnost mora postati takšna, da moramo vsako tekmo dobiti. Kam nas bo to pripeljalo, je odvisno od več dejavnikov, ki vplivajo na rezultat – od poškodb, sodniških odločitev … Nočem napovedovati, a moj cilj je, da imamo po vsakem treningu krvava kolena."

Prva naloga Golemca vrniti gorečnost v igro Olimpije