Košarkarji Cedevite Olimpije bodo tudi v prihajajoči sezoni igrali v Evropskem pokalu in Ligi ABA. Foto: KK Cedevita Olimpija
Košarkarji Cedevite Olimpije bodo tudi v prihajajoči sezoni igrali v Evropskem pokalu in Ligi ABA. Foto: KK Cedevita Olimpija

Jurica Golemac je v ponedeljek dopoldne zbral svoje varovance na prvem treningu pred novo sezono. "Komaj smo čakali začetek priprav. Spočili smo se. Ekipa je nova. Počasi se zbiramo. Manjkajo reprezentanti. Upamo, da čim pozneje pridejo, kar sicer za nas ni najbolje, a vsi navijamo zanje," je uvodoma povedal ljubljanski trener, ki je imel na prvem treningu od lanskih nosilcev na voljo le Alena Omića, od tujcev pa so bili prisotni oba srbska košarkarja Marko Radovanović, ki je ostal v Ljubljani, in Marko Jeremić, ki je prišel iz Mornarja, ter Amar Alibegović, ki se je preselil iz Virtusa.

V zmajevem gnezdu zadovoljni s sestavo ekipi

Poleg nekaterih mladincev so na prvem treningu vadili tudi Jan Kosi, ki je poleti prestopil iz Krke, Saša Ciani, ki bo posojen Cedeviti Junior v Zagreb, in Rok Radović, ki je bil minulo sezono posojen v hrvaško prestolnico, zdaj pa bo znova zaigral za zmaje. Medtem ko se bodo reprezentanti, slovenska Zoran Dragić in Edo Murić, ter hrvaška Karlo Matković in Lovro Gnjidić pridružili po EuroBasketu, Golemac zdaj čaka še na oba Američana, zadnjo okrepitev Josha Adamsa in prvega organizatorja igre Yogija Ferrella, ki se je izkazal lani, slovenski prvaki pa so Američana kljub ponudbam, ki jih je imel, uspeli zadržati: "Tu smo se kar namučili. Yogiju je bilo lepo. Imel je boljše ponudbe, a se je odločil, da ostane z nami. To je položaj, ki je zelo občutljiv, zato je zelo pomembno, da smo zadržali nosilca."

"Kot vedno smo ekipo skupaj sestavljali. Vedno je seznam igralcev, ki jih želiš. Smo zadovoljni, saj smo podpisali igralce, ki smo jih hoteli. Prepričani smo, da smo naredili dobro in konkurenčno ekipo. Potrebovali bomo čas, da vidimo, kje smo. Štirje reprezentanti verjetno ne bodo z nami odigrali niti ene pripravljalne tekme. Morali bomo biti potrpežljivi," je dejal Golemac, glede sestave ekipe pa dodal: "Veliko lažje je, ko ostanejo izkušeni igralci, ki so bili tu že lani, ali še sezono dlje. Po drugi strani imamo pet, šest novih igralcev. Žal je z nami vsako sezono tako, da ne moremo zdržati vseh najboljših. Novi izzivi."

Cedevita Olimpija je navdušila s predstavami v drugi polovici sezone, ko je v končnici Evropskega pokala in Lige ABA napolnila stožensko dvorano. V Eurocupu je izpadla v četrtfinalu protu Bursaporju, v jadranskem tekmovanju pa v polfinalu, kjer je bila močnejša Crvena zvezda. V domačih tekmovanjih je bila zanesljivo najboljša. Pričakovanja javnosti in navijačev so po dobrih igrah zmajev, ki so po dolgih letih v prestolnici in Sloveniji nasploh znova poskrbeli za evforijo tudi s klubsko košarko, velika: "Cilji se spreminjajo, so pa to bolj stvari za pokrovitelje in medije. Težko je govoriti, ko menjaš toliko igralcev. Če le dopolnjuješ, je lažje. Bomo videli, kje smo. Spomnimo se začetka lanske sezone, ko ni šlo po načrtih. Tudi letos smo gledali, da dobimo igralce, ki so že igrali skupaj. Prepričan sem, da smo zadeli. Upamo, da ostanemo zdravi in da prikažemo igre, ki bodo zadovoljile publiko."

"Naredili bomo vse, da bomo konkurenčni"

Jaka Blažič je bil obraz kluba od združitve Olimpije in Cedevite. Veliko nam je dal. Skušali smo ga zadržati, a tako je to v športu. Želimo mu srečo. Tu so ostali Zoran Dragić, Edo Murić in Alen Omić, ki so močni v slačilnici, tako da glede tega ne bo težav.

Jurica Golemac

"Sezono bo težko ponoviti, ko so v Ljubljani padali tako močni evropski klubi. Bomo pa dali vse od sebe, da nam uspe. Naš cilj je, da zmagamo vsako tekmo. V Evropskem pokalu se je malce spremenilo, saj so najmočnejši šli v Evroligo, a to še nič ne pomeni. Sem pa prepričan, da lahko igramo z vsakim moštvom. Nekateri še niso sestavili ekip, tako da je težko napovedovati. Kar se tiče Lige ABA, pa vidimo, da v Beogradu sestavljajo ekipi za Final Four Evrolige. Naredili bomo vse, da bomo konkurenčni, da lahko igramo z vsakim in vsakega tudi premagamo," je zaključil prvi mož stroke najuspešnejšega slovenskega kluba.

Od osmerice košarkarjev, ki so v minuli sezoni imeli zajetno minutažo, so zmaji zadržali četverico. Poleg Ferrella tudi tri domače izkušene igralce – Dragića, Murića in Omića. "Vesel sem, da so se začele priprave. Dovolj je bilo odmora, zdaj je čas za delo. Vesel sem, da ostajam pri Olimpiji. Trener je eden razlogov, glavni pa družina. Vsi smo želeli ostati doma. Upam, da bomo naredili še korak naprej," je povedal Omić in dodal: "Z Edom in Zoranom smo bili ves čas v pogovorih, da ostanemo vsi trije. Žal je šel Jaka Blažič, ki ga bomo pogrešali, a dobil je ponudbo, ki je ne zavrneš. Mi trije smo ostali, kar je pomembno za ta klub in to mesto."