Slovenski reprezentanti se bodo dva tedna pripravljali na pomembni tekmi s Hrvati in Švedi. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski reprezentanti se bodo dva tedna pripravljali na pomembni tekmi s Hrvati in Švedi. Foto: www.alesfevzer.com

Na uvodnem treningu se je zbralo 11 košarkarjev. Strokovni štab pogreša Gorana Dragića in Luko Dončića ter Žana Marka Šiška, ki še igra finale nemškega prvenstva.

Slovenci se bodo 30. junija ob 20.15 v razprodanih Stožicah pomerili s Hrvaško, nato pa 3. julija za konec prvega dela kvalifikacij ob 17.00 gostovali še v Stockholmu.

Na slovenski praznik - dan državnosti se bodo Slovenci v Trstu pomerili z italijansko izbrano vrsto. Generalka pred kvalifikacijskima tekmama se bo v soboto, 25. junija, v Allianz Dome Areni začela ob 20.30.

Zoran Dragić se bo že v četrtek lahko razveselil družbe brata Gorana. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić se bo že v četrtek lahko razveselil družbe brata Gorana. Foto: www.alesfevzer.com

Dragić in Dončić prejela zeleno luč za nastop v reprezentančnem dresu
Potem ko od Fibe dolgo ni bilo konkretnih informacij glede plačila zavarovalnih premij za igralce Lige NBA, je dokumentacija v zadnjih dneh le prispela do košarkarskih zvez. Goran Dragić in Luka Dončić sta tako dobila tudi uradno dovoljenje za nastop v reprezentančnem dresu. Dragić, ki je v tem trenutku prosti igralec, se bo ekipi pridružil v četrtek, igralci lige NBA pod pogodbo pa se ekipnim pripravam lahko priključijo 27. junija.

''Pred dnevi smo od Lige NBA dobili obvestilo, da so z mednarodno košarkarsko zvezo FIBA dosegli dogovor glede udeležbe igralcev v poletnih reprezentančnih aktivnostih. Igralec Lige NBA lahko, ob predpostavki sklenjenega zavarovanja, s svojo reprezentanco sodeluje na dveh od treh reprezentančnih aktivnostih, ki so pred nami. Če želi igralec z reprezentanco sodelovati tudi na tretji, mora za to dobiti dodatno zeleno luč svojega kluba, nato pa mora nastop odobriti še vodstvo lige,'' je razkril direktor reprezentance Matej Likar.

Edo Murić bo na tekmi proti Hrvaški kapetanski trak prepustil Goranu Dragiću


Sekulić: Želimo igrati košarko, ki nas je krasila preteklo poletje
Selektor Aleksander Sekulić je poudaril: ''Na žalost Vlatko Čančar še ni popolnoma okreval po poškodbi, in želimo si, da bo popolnoma pripravljen za evropsko prvenstvo, tako da bo tokratni cikel izpustil. Zavedamo se, da smo februarja odigrali pod pričakovanji in smo bili precej razočarani. Verjamem, da smo se iz tega kaj naučili. Za zdaj je primarni cilj tekma s Hrvaško. Vedno si želimo igrati pred polnimi Stožicami, saj so navijači vsakič naš šesti igralec. Zdaj je naša obveza, da odigramo tako, kot navijači od nas pričakujejo. Želimo igrati košarko, ki nas je krasila preteklo poletje.''

Slovenski reprezentanti so po novembrskih zmagah nad Hrvaško in Švedsko februarja doživeli dva poraza proti finski izbrani vrsti. Po štirih odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini C je Finska zbrala tri zmage in en poraz, Slovenija in Švedska imata po dve zmagi in dva poraza, Hrvaška pa zmago in tri poraze.

Vse štiri ekipe se bodo potegovale za prva tri mesta na lestvici, ki vodijo v drugi del kvalifikacij (na sporedu bo 25. in 28. avgusta 2022, 10. in 13. novembra 2022 ter 24. in 27. februarja 2023).

Svetovno prvenstvo bodo med 25. avgustom in 10. septembrom 2023 gostile Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

Sekulić ostal brez Čančarja, Goran Dragić že v četrtek na pripravah

Skupina B, četrtek, 30. junija:
SLOVENIJA – HRVAŠKA
FINSKA – ŠVEDSKA

Nedelja, 3. julija:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA
HRVAŠKA – FINSKA

Lestvica:              
FINSKA         4 3 1  10 7
ŠVEDSKA        4 2 2  4 6
SLOVENIJA       4 2 2  -7 6
HRVAŠKA        4 1 3  -7 5