Janis Andetokumbo z reprezentanco še ni dosegel odmevnega rezultata. Foto: EPA
Janis Andetokumbo z reprezentanco še ni dosegel odmevnega rezultata. Foto: EPA

Grčija je do zdaj le štirikrat zaigrala na olimpijskih igrah, nazadnje leta 2008 v Pekingu. Trikrat je pod petimi krogi zasedla peto mesto. Letos poleti bo gostila enega izmed štirih turnirjev, na katerih se bodo delile vstopnice za Pariz. V skupinskem delu turnirja v dvorani Miru in prijateljstva se bodo gostitelji pomerili z Egiptom in Dominikansko republiko, v drugi skupini pa so Nova Zelandija, Hrvaška in Slovenija.

The Athletic je poročal, da mora Thanasis na operacijo. Ni znano, koliko časa bo trajalo okrevanje po neugodni poškodbi, jasno je le, da ne bo mogel pomagati Grčiji na domačem turnirju, na katerem se bo podelila ena vozovnica za Pariz. 31-letni krilni košarkar je letos za Milwaukee igral le dobre štiri minute na tekmo, priložnost pa je dočakal na 34 obračunih. V povprečju je dajal manj kot točko.

Thanasis Andetokumbo je nosilec obrambe grške reprezentance. Foto: EPA
Thanasis Andetokumbo je nosilec obrambe grške reprezentance. Foto: EPA

Zadnjih pet let je član Bucksov, s katerimi je pred tremi leti osvojil šampionski prstan. Thanasis v Ligi NBA igra malo, je pa v reprezentanci pomemben člen zaradi vpliva v garderobi in agresivnosti ter energije, ki ju prinaša na parket. V obrambi je ključni mož izbrane vrste, za katero je nastopal na zadnjih dveh evropskih in zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. Grški dres je oblekel tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu leta 2016. Turnir je bil takrat v Torinu.

Še več skrbi Grkom povzroča Janisovo zdravstveno stanje. Dvakratni MVP Lige NBA je zaradi poškodbe mečne mišice predčasno končal sezono. Izpustil je zadnje tri tekme rednega dela in celotno serijo prvega kroga proti Indiani, ki je bila v prvem krogu boljša s 4:2 v zmagah. Milwaukee se je drugo sezono zapored poslovil po uvodnem krogu, obakrat pa so prvega zvezdnika zasedbe iz Wisconsina pestile poškodbe. Kot je povedal 29-letni Janis, ki je bil za Luko Dončićem letos drugi strelec lige, postal pa je prvi v zgodovini NBA-ja, ki je več kot 30 točk dosegal z več kot 60-odstotnim metom iz igre, bo čez dva ali tri tedne šele lahko razkril, kakšno bo njegovo poletje.

Večkrat je izrazil željo po nastopu v Parizu, toda že pred poškodbo ni nikoli potrdil sodelovanja v Pireju, po težavah z mišico pa je jasno vse skupaj pod velikim vprašanjem. Greek Freak je za reprezentanco igral na evropskih prvenstvih leta 2015 in 2022, na katerem je bil prvi strelec prvenstva, in na svetovnih prvenstvih 2014 in 2019. Zaradi poškodbe je izpustil tudi lansko svetovno prvenstvo. V kvalifikacijah za olimpijske igre je nastopil v Torinu leta 2016, leta 2021 pa je turnir v Victorii za sodelovanje v Tokiu izpustil, saj je tedaj z Milwaukeejem nastopal še v končnici NBA-ja. Na tistem turnirju v Kanadi je igral mlajši brat Kostas Andetokumbo.