Spet se je razplamtela vojna med Fibo in Ulebom, posredno pa je žrtev tudi Jadranska liga. Foto: MMC RTV SLO
Spet se je razplamtela vojna med Fibo in Ulebom, posredno pa je žrtev tudi Jadranska liga. Foto: MMC RTV SLO

Kaj zdaj to pomeni za ligo: bo sploh še obstajala? Mednarodna košarkarska zveza namreč prek nacionalnih zvez med drugim odloča o registraciji igralcev ter o prestopanju košarkarjev in določa sodnike. Brez skrbi: Jadranska liga bo obstajala še naprej, četudi je Fiba Evropa ne priznava več. Pa saj je bilo enako do leta 2009, šele tedaj je namreč Fiba priznala Jadransko ligo, ki je pred tem osem let normalno delovala brez Fibinega priznanja.

Ta grožnja je brezzobi tiger. Za nameček je fantomski sklep o nepriznavanju Jadranske lige nastal na sestanku, na katerem ni bilo očitno, da bi ob debati sploh sprejeli kakšen sklep – dve uri pozneje pa so ga kar objavili. Vzrok naj bi bil, da vodstvo regionalne lige ne obvešča primerno evropske zveze o svojem tekmovanju. O čem, sploh ni jasno, saj je Jadranska liga povsem zasebno tekmovanje.

Jadranska liga je le talec v vojni med Fiba Evropa ter zasebnim združenjem Uleb, ki je pred desetletjem in pol naredil revolucijo z ustanovitvijo nove, modernejše evrolige in vanjo pritegnil in potegnil najboljše evropske klube. Fiba je težko priznala ta poraz, vojna še kar traja, po vmesnem premirju pa se je spet razplamtela, saj si Fiba odkrito želi nazaj evroligo, kar bi ji prineslo denar in povrnjen vpliv. Poleg tega je kamen spotike koledar: Mednarodna košarkarska zveza je namreč kvalifikacije reprezentanc s poletnih terminov v naslednjih letih prestavila med sezono, evroliga pa pravi, da ne bo dala svojih košarkarjev. Če tega ne bo storila NBA, tudi evroliga ne bo prekinjala svojega tekmovanja zaradi reprezentančih kvalifikacij.

Košarkarska zveza Slovenija je članica Evropske košarkarske zveze in bo seveda izpolnjevala navodila, podobno velja za druge države. Posebno vlogo ima Srbija. Ta je močna v organih Fibe in je proti sedanji Jadranski ligi, saj si želi, da bi imeli Srbi večji vpliv v regionalnem tekmovanju, ki ga vsaj operativno vodijo predvsem Hrvati in Slovenci. Nima pa srbska zveza podpore med klubi, ti pa si želijo nastopati v regionalni ligi, saj prinaša veliko močnih in zanimivih tekem.

Tako je nastala situacija, ko za obstoj Jadranske lige ni pomembno, kaj menijo na Košarkarski zvezi Srbije, Hrvaške, Slovenije, ampak kaj želijo klubi. Odločilno je, kje bodo igrali Partizan, Crvena zvezda, Olimpija, Cibona! Tako kot ni več pretirano pomembno, kaj pravijo na ruski, grški ali španski zvezi, ampak kako se odločijo CSKA, Olympiacos, Panathinaikos, Real, Barcelona. Če se največji klubi odločijo, da bodo igrali v zasebnih ligah, kot sta Jadranska in evroliga, jim ne more nihče nič.

In če se dogaja, da imajo predsedniki držav v mnogočem manj vpliva kot direktorji multinacionalk, pa naj nam je to všeč ali ne, zakaj se temu čudimo v športu.