James Harden je le dočakal lovoriko za MVP-ja. Foto: Reuters
James Harden je le dočakal lovoriko za MVP-ja. Foto: Reuters
Ben Simmons je prepričljivo premagal Donovana Mitchlla. Foto: Reuters

"Brada" je nagrado dobil na prireditvi, ki jo je vodstvo lige organiziralo drugič. Dobil je več glasov od LeBrona Jamesa (Cleveland) in Anthonyja Davisa (New Orleans).

Harden je bil s povprečjem 30,4 točke na tekmo prvi strelec lige. Ob tem je dosegal še 8,8 podaje in 5,4 skoka na tekmo. Več kot 30 točk na sezono so v zadnjem desetletju dosegali James, Kevin Durant, Curry, Westbrook in Wade.

Houston je imel v rednem delu najboljši izkupiček v ligi (65:17). V konferenčnem finalu ga je zaustavil Golden State (4:3).

Harden je prvi MVP Houstona po Hakeemu Olajuwonu leta 1995. Od 101 glasovalca je bil Harden 86-krat uvrščen na prvo mesto, preostalih 15 prvih mest je dobil James.

"V zadnjih štirih letih sem se počutil, kot da trkam na vrata. Zdaj je končno napočil ta trenutek," je povedal Harden, ki ni imel pripravljenega govora. "Če povem pošteno, sem mislil, da bom MVP že prejšnje leto. Letos nisem videl nobene razlike, zato si nisem napisal govora. Rekel sem si, če zmagam, bom šel za mikrofon in izkazal hvaležnost vsem, ki so mi pomagali na tej poti," je povedal Harden.

Novinec sezone je Ben Simmons (Philadelphia), ki je dobil več glasov od Donovana Mitchella (Utah) in Jaysona Tatuma (Boston). Simmonsa so glasovalci 90-krat postavili na prvo mesto, Mitchella 11-krat. Simmons, ki je izpustil celotno prvo sezono zaradi poškodbe, je v povprečju dosegal 15,8 točke, 8,2 podaje, 8,1 skoka in 1,7 ukradene žoge na tekmo.

Za igralca, ki je v prejšnji sezoni najbolj napredoval, je bil izbran Victor Oladipo (Indiana). Najboljši obrambni igralec je Rudy Gobert (Utah), najboljši šesti igralec pa Lou Williams (LA Clippers). Za trenerja leta je bil izglasovan trener Toronta Dwane Casey, ki so ga po sezoni odpustili in je zdaj že na klopi Detroita.