Cedevita Olimpija je Simoneja Pianigianija zamenjala z Zoranom Martićem, ki je v ljubljanskem klubu zdaj v različnih funkcijah že četrtič. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je Simoneja Pianigianija zamenjala z Zoranom Martićem, ki je v ljubljanskem klubu zdaj v različnih funkcijah že četrtič. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski košarkarji so v novo leto stopili z novim trenerjem. Po koncu lanske sezone je vodstvo Cedevite Olimpije naznanilo nov triletni cikel, nosilec ambicioznega projekta pa naj bi bil Simone Pianigiani, zveneče trenersko ime s hvalevrednim življenjepisom. Toda načrt se stoženski zasedbi ni izšel. Že po dobrih treh mesecih sezone je za krmilom slovenskih prvakov novo ime, stari znanec zmajevega gnezda Zoran Martić, ki bo skušal popraviti napake in podobo, ustvarjeno z neprepričljivimi igrami in rezultati v dozdajšnjem delu.

Sorodna novica Z Zoranom Martićem se je v zmajevo gnezdo vrnil tudi Zoran Dragić

Glavni razlog za prekinitev sodelovanja so Pianigianijeve zdravstvene težave, povod pa vseeno rezultati zmajev. Najbolj v oči bode 13 porazov brez zmage v Evropskem pokalu, kjer so Ljubljančani že ostali brez možnosti za končnico, hkrati pa so podrli vse negativne evropske klubske rekorde. Niz porazov je močno škodil ugledu kluba, Ljubljani in vodstvu, ki se je z delom in organizacijo izkazalo že v Zagrebu. Obenem podobi znamki Olimpija Pianigiani ni usluge delal s svojimi nastopi pred javnostjo, ko je neutrudno ves čas našteval in ponavljal izgovore za slabe predstave, brez kakršne koli samokritike in tudi taktičnih razlag. Težko se marsikdo znebi občutka, da je italijanski strokovnjak imel precej podcenjevalen odnos do okolja, v katerem je deloval.

Prve pogovore s Pianigianijem opravil še Bečirović

Veseli nas, da smo hitro našli kakovostno domačo rešitev za novega trenerja. Zoranu Martiću želimo uspeha in sreče, da nas vodi v sezoni do izpolnitve zastavljenih ciljev. Žal se nam želja, da se v Evropskem pokalu borimo za drugi del, ni izpolnila. Borili se bomo naprej, da izboljšamo podobo kluba in naredimo čim boljši rezultat. V Ligi ABA bomo naredili vse, da ponovimo rezultat zadnjih sezon in smo med najboljšimi štirimi v regiji.

Davor Užbinec

"Za prekinitev smo se dogovorili zaradi zdravstvenega stanja. Že predtem je imel med sezono zdravstvene težave. Rezultati so seveda vplivali na odločitev. Tudi na njegovo zdravstveno stanje, stres, kot na našo odločitev," je povedal direktor kluba Davor Užbinec in nadaljeval: "Prepričani smo bili, da bomo s Simonejem vodili ta projekt. Za tri leta smo ga zastavili zaradi proračuna, nekaterih dogovorov s pokrovitelji in igralci, ki jih imamo pod pogodbo. To delo bomo nadaljevali, a žal ne s trenerjem, s katerim smo načrtovali. Videli bomo, kaj je treba še spremeniti. Še naprej je cilj, da promoviramo naše mlajše igralci, ki bi morali v naslednjih sezonah voditi ekipo. V tej sezoni je še vedno cilj, da se finančno popolnoma stabiliziramo, da bi se v naslednji vrnili k proračunu, ki smo ga imeli predtem."

Pianigiani je s klubom sklenil triletno pogodbo. Kot je razkril Užbinec, se še dogovarjajo o podrobnostih prekinitve: "Verjamemo, da bo tako, kot smo računali, ko smo se odločili za to potezo. Vsaka prekinitev s trenerjem, igralcem ali komer koli nosi določene dodatne stroške. Mislim pa, da ne bi smelo imeti vpliva na proračun prihodnje sezone. Več bomo o tem lahko povedali, ko bomo sklenili končen dogovor." Zanj so se sicer odločili že med lansko sezono, predlagal pa ga je nekdanji športni direktor Sani Bečirović: "Imamo jasno postavljeno strukturo – športni direktor, direktor in upravni odbor, ki je nad vsemi. Na koncu ima upravni odbor končno odločitev glede trenerja. Športni direktor opravi prve razgovore. V primeru Simoneja jih je še Sani. Pred letom smo začeli razmišljati, ali bomo z Jurico Golemcem vstopili v četrto sezono. Iskali smo določene rešitve. Spomladi smo opravili veliko razgovorov s potencialnimi trenerji. Odločili smo se za Simoneja, ga predlagali upravnemu odboru, ki se je s tem strinjal. Prepričani smo bili, da smo našli večletno rešitev, ki bo klubu pomagala, da gre naprej."

Martić prepričan, da lahko izpolni velika pričakovanja javnosti

"Ko smo se odločili, da ne bomo nadaljevali s Simonejem, je bil Vlado Ilievski tisti, ki je iskal možnosti in predlagal Zorana Martića. Po analizi smo dali predlog upravnemu odboru, ki se je z njim strinjal. Zdaj je Vlado naš športni direktor in nosi odgovornost glede tega. Funkcijo je prevzel ob koncu lanske sezone, tako na odločitev za prejšnjega trenerja ni mogel vplivati, saj ni bil takrat še z nami. Zdaj pa je predlagal Martića, isto kot bo glede igralcev in vsega, kar se tiče športnega programa," je hierarhijo odločanja razložil Užbinec, ki ne izključuje možnosti, da Martić po koncu sezone podaljša pogodbo, če bo s svojim delom izpolnil cilje: "V tem trenutku smo se dogovorili do konca sezone. Če bo vse dobro, zakaj ne bi podaljšali. Za nas je vedno prva izbira trener, ki je z nami."

Zakaj se Dragić ni ekipi pridružil že prej?

Glede na slabe rezultate je marsikdo pričakoval, da se bodo za menjavo odločili že prej: "Rezultati v Evropskem pokalu seveda niso bili dobri in smo o tem razmišljali že pred časom. So pa neke stvari, na katere je treba računati. Na primer finančne obveznosti. Tudi rešitev, kdo bo novi trener. Takih odločitev ne želimo sprejemati čez noč, saj niso enostavne in imajo dolgoročne posledice. Mogoče bi res lahko reagirali prej, toda morda še nismo imeli kakovostne rešitve glede novega trenerja. Zdaj ali bi lahko bilo dva tedna prej … Sem povedal na novinarski konferenci, ki smo jo imeli, da razmišljamo in opravljamo razgovore."

Davor Užbinec je že od začetka skupne poti Cedevite Olimpije direktor kluba, predtem pa je bil v tej funkciji že v Zagrebu. Foto: www.alesfevzer.com
Davor Užbinec je že od začetka skupne poti Cedevite Olimpije direktor kluba, predtem pa je bil v tej funkciji že v Zagrebu. Foto: www.alesfevzer.com

Sočasno se je z novim trenerjem treningom pridružil tudi Zoran Dragić, ki mu je konec lanske sezone klub dal proste roke, naj poišče novo sredino. Slovenski reprezentant je imel še vedno veljavno pogodbo, ki jo je podpisal pred lansko sezono, toda na Ljubljančana Cedevita Olimpija ni več računala. Odločitev, da se tako hitro odreče domačemu igralcu, je bil nenavadna. Čeprav je bilo večkrat poudarjeno zmanjšanje proračuna, Pianigiani pa je izpostavljal kadrovske težave in pomanjkanje igralcev, pa je klub vseeno plačeval člana prve peterke izbrane vrste, da ni igral. Trener je kot razlog navedel mlade igralce, ki bi jim Dragić jemal minute, Užbinec pa je še enkrat pojasnil odločitev: "Če bi vedeli, kako se bodo odvijale stvari, bi bil v ekipi že od začetka. Odločitev je bila klubske in ne trenerjeva. Glede Dragića in Omića smo iz finančnih razlogov skušali najti rešitev."

"Splet okoliščin je tak, da se je vrnil ob menjavi trenerja, ampak tudi, če bi ostal prejšnji trener, bi bil Zoran zdaj v ekipi. Pred tednom smo ga registrirali, ko smo se z njim začeli pogovarjati, da najdemo rešitev, ki bi odgovarjala nam in njemu, s tem pa bi se lahko vrnil v moštvo. Predtem ni bilo vprašanje njegove kakovosti, da nam ne bi odgovarjala, ampak je bil prevelika finančna obveza. Če bi vse to vedeli pred tremi meseci, bi prej sprejeli to odločitev. Žal nismo, zdaj pa izpada drugače. To je še vedno čuden splet okoliščin. Toliko časa smo čakali, saj so se novembra začele prve menjave po klubih. Ideja je bila, da se bo našla nova sredina zanj. Ko se ni, so decembra stekli pogovori. Potem je prišlo do teh poškodb … Bi nam prav prišel že prej? Seveda bi, a ponavljam, da sem zdaj lahko pameten, kaj bi lahko naredili. Pričakovali smo, da bo drugače," je pojasnil direktor in dodal, da ima Dragić pogodbo še do konca sezone, so jo pa malce finančno spremenili tako, da sta obe strani zadovoljni.

Ekipa dovolj kakovostna za boljše rezultate

Martić ne bo Zorana Dragića takoj vrgel v ogenj

Da so prvi trije meseci sezone razočaranje, v klubu ne skrivajo. Ilievski verjame, da je kljub težavam igralski mozaik dovolj kakovosten, da izpolni ostale zastavljene cilje: "Spremembe se ne obetajo. Za zdaj ostajamo z istim kadrom. Mislim, da smo s finančnimi sredstvi, ki smo jih imeli na voljo, sestavili dobro ekipo s kakovostnimi igralci. Kot sem dejal pred sezono, je mešanica starejših in mlajših. Še vedno trdim, da moštvo premore dovolj kakovosti, da bi morali biti rezultati boljši. Zakaj niso bili, je razlogov več. Seveda je treba poudariti tudi poškodbe, ki so nas pestile v tem obdobju. Stojim za igralci, ki igrajo za Cedevito Olimpijo. Upam, da imamo zdaj, ko je prišel še Dragić, dovolj kakovosti in širine, da se dobro zoperstavimo v drugem delu sezone."

"Velika škoda je, da bo do konca sezone manjkal Sow, ki je bil pripeljan kot nosilec. Moram pa reči, da je med igralci delovno in pozitivno vzdušje. Vsi imajo pozitiven značaj. Zanje ne morem reči ničesar negativnega. Upam, da dobijo z novim letom tudi nek nov zalet in pričakujem, da bomo na višji ravni, kot smo bili do zdaj," je še povedal nekdanji odlično organizator igre, o izbiri trenerja pa pristavil: "Imeli smo več opcij, ampak v tem trenutku mislim, da najbolj odgovarja Zoran, ker pozna ekipa. Je domač strokovnjak, za katerega mislim, da se bo v tako kratkem času najbolje prilagodil in izvlekel maksimum. Vrsto let je že na tej ravni in verjamemo, da bo dal od sebe vse, posledično pa tudi naša ekipa."