Ivo Daneu in direktor evropskega prvenstva v Sloveniji Aleš Križnar. Foto: MMC RTVSLO/KZS
Ivo Daneu in direktor evropskega prvenstva v Sloveniji Aleš Križnar. Foto: MMC RTVSLO/KZS

Daneu se bo tako pri promociji največjega športnega dogodka v Sloveniji pridružil še dvema nekdanjima košarkarjema, Petru Vilfanu in Raši Nesteroviću.

Daneu: Želim si, da bi dihali kot eno
"Počaščen sem, da so me organizatorji izbrali za ambasadorja EuroBasketa 2013 in da sem pri tem v družbi Raše Nesterovića in Petra Vilfana. Vesel sem, da bom tudi na tak način zraven, v vsakem primeru bi bil kot gledalec. Če se spomnim na svetovno prvenstvo leta 1970, lahko rečem, da so takrat Ljubljana, Slovenija in cela Jugoslavija s tem dogodkom skupaj dihali kot eno, in želim si, da bo tudi prihodnje leto tako. Ne želim, da bi bili priča razdvajanjem, in upam, da bodo vsi pozabili na kakšne stare zadeve in naredili največ, kar lahko za uspeh dogodka. Čeprav smo od leta 1970 že organizirali kar nekaj prvenstev mlajših kategorij, pa bo to nedvomno največje tekmovanje doslej," je dejal Daneu.

Daneu član Fibine hiše slavnih
75-letni Daneu, najtrofejnejši slovenski košarkar z jugoslovansko reprezentanco, je v svoji karieri igral le za dva kluba, mariborski Branik in ljubljansko Olimpijo, s katero je osvojil vseh njenih šest naslovov jugoslovanskega državnega prvaka. Za jugoslovansko reprezentanco je nastopil na 209 tekmah, bil njen kapetan in z njo osvojil osem medalj. Leta 1967 je postal najboljši športnik Jugoslavije, leta 1991 eden izmed 50 najboljših košarkarjev vseh časov, leta 2007 pa kot prvi in še vedno edini Slovenec tudi član Fibine hiše slavnih.

Žreb skupin za prvi del evropskega prvenstva bo v nedeljo, 18. novembra, v Postojnski jami.