Kobe Bryant je bil nezaustavljiva sila, na katero razglašeni Orlando ni imel pravega odgovora. Foto: Reuters
Kobe Bryant je bil nezaustavljiva sila, na katero razglašeni Orlando ni imel pravega odgovora. Foto: Reuters
Dwight Howard (Orlando Magic)
Razočarani pogled Dwighta Howarda, ki pove vse o nemoči Orlanda v 2. polčasu tekme v Staples Centru. Foto: Reuters
Prekršek Gasola nad Howardom
Levji delež pri zaustavljanju Howarda je opravil Pau Gasol, ki občasno ni izbiral sredstev pri ustavljanju 'supermana'. Foto: Reuters
Mickael Pietrus
Rezervist Mickael Pietrus je bil s 14 točkami še najučinkovitejši med gosti. Foto: Reuters
Marcin Gortat
Poljski center Marcin Gortat je bil takole zaustavljen pri poskusu zabijanja. Foto: Reuters
Igralski kotiček
Ob robu parketa se je zbral pravcati igralski krožek: Leonardo DiCaprio, Kevin Connolly, Sophia Bush in Tobey Maguire. Foto: Reuters
Bryant in Gasol
30-letni igralec iz Philadelphie je odločen, da osvoji četrti šampionski prstan. Foto: Reuters
Kobe sanjsko začel finale

Že na začetku tekme je imel najboljši igralec gostiteljev tekmovalni izraz na obrazu. Komaj je čakal, da se srečanje začne. Razigral se je v drugi četrtini, samo v tretji pa je Magicom natresel 18 točk in z dih jemajočimi akcijami smešil raztresene varovance Stana Van Gundya, ki so iz igre metali le 29,9-odstotno.

Njihov glavni zvezdnik Dwight Howard je dosegel le en koš iz igre (1/6), skupaj pa je prispeval 12 točk. Popolnoma so odpovedali tudi Rashard Lewis, Rafer Alston in Hedo Turkoglu (skupaj samo 27 točk). Pritisk prve tekme finala jih je očitno strl, a že na drugi tekmi v nedeljo zna biti vse drugače.

Prva četrtina pripadla Magicom
Finale se je začel z zgrešenim metom Howarda, Andrew Bynum pa je zabil po podaji Pauja Gasola. Nobena ekipa ni začela z obrambno igro, veliko košev je bilo doseženih na lahek način. Presenetljivo dobro je začel Bynum (6 točk po polovici prve četrtine), na drugi strani je bil uvodom razigran Turkoglu (7 točk), in po sedmih minutah je bilo 14:14. Dve minuti in pol pred koncem četrtine je Howard naredil osebno napako v napadu in Van Gundy ga je po dveh prekrških poklical na klop. Nadomestil ga je poljski center Marcin Gortat, ki je bil zelo dober v obrambi in po polaganju Alstona so Magici dobili prvo četrtino (22:24).

Bryant silovito odgovoril Nelsonu
Na začetku druge četrtine je vstopil Jameer Nelson, ki zaradi poškodbe ramena ni igral vse od 3. februarja. V prvi akciji je lepo našel Gortata, ki je brez težav zabil. Igra Orlanda se je začela povsem vrteti okrog Nelsona, ki je bil prehiter za branilce Lakersov. Podal je za trojko Lewisa in zaposlil Cournteyja Leeja (28:33). Phil Jackson je moral vzeti minuto odmora. Luke Walton je hitro izkoristil prednost v višini proti Leeju in dal dva koša. Po dveh točkah Bryanta za 34:33 je Van Gundy vzel svoj "time out". Kobe je dvakrat šel mimo Mickaela Pietrusa in sledil je nov kratek odmor za Magice po seriji 10:0 za gostitelje.

Gledalci v Staples Centru so vstali, ko je trojko zadel veteran Derek Fisher (41:34). Odgovoril je Pietrus, a Kobe je bil vse bolj vroč. V zadnji akciji prvega dela je švignil mimo Gortata za 53:43. Jezerniki so drugo četrtino dobili z 29:17, Bryant je dosegel 18 točk. Magici so iz igre metali le 35-odstotno.

Kobeju se je "utrgalo"
Bryant je tudi drugi polčas začel z dvema košema. Priključek sta s trojkama obdržala Lewis in Lee (59:50), nato pa so Lakersi naredili ključno serijo 9:0.Bryant je zadel ob prekršku Pietrusa, pod košem pa sta bila natančna še Odom in Gasol (68:50). Minuta odmora Orlandu ni prav nič pomagala. Kobe je polagal v zadnji sekundi napada, po novem zgrešenem metu obupnega Lewisa je ujel žogo, jo popeljal prek sredine in zadel za 72:52. Turkoglu je izgubil žogo, Kobe pa je ob četrti osebni napaki Pietrusa zadel senzacionalen met od table in dodal še prosti met (75:52). Vstal je tudi Jack Nicholson. Magici so delovali kot razbita vojska, Trevor Ariza je zadel izza črte. Tretjo četrtino so Lakersi dobili z 29:15 in po 36 minutah vodili z 82:58.

Zadnja četrtina le še formalnost
Bryant je s 36 točkami na začetku zadnje četrtine počival, razglašeni Magici pa so nadaljevali z zelo slabo igro. Po košu odoma in prostem metu Gortata je bilo devet minut pred koncem že 88:60. Na koncu so priložnost dobili rezervisti. Zaigral je celo center iz Konga D. J. Mbenga, Josh Powell pa je s trojko postavil celo stotico.

Vsi statistični podatki so seveda močno na strani Lakersov, ki so imeli precej več skokov (55:41) in podaj (18:10). Saša Vujačič je v petih minutah zgrešil en met, imel je en skok in podajo.

Kobe: Orlando bo še zelo nevaren
"Od začetka smo imeli pravo energijo. V drugem polčasu smo še bolj pritisnili. Bili smo zelo agresivni, zelo dobro nam je uspelo ustaviti Howarda. Druga tekma bo povsem drugačna zgodba. Orlando vedno odgovori silovito in bo v nedeljo zelo nevaren. Dolgo že čakam na prstan, motivacija je ogromna. Zadnje tri tekme smo odigrali odlično, lahko pa smo še boljši,'' je povedal Bryant, ki je iz igre metal 16/34, v 38 minutah pa je zbral tudi osem skokov in osem podaj. Njegove vragolije so od blizu opazovali tudi teniška legenda Billie Jean King, Leonardo DiCaprio, Kanye West in Lisa Leslie, ki bo z košarkaricami LA Sparks letos odigrala svojo zadnjo sezono v bogati karieri. WNBA se začne v soboto popoldne.

Van Gundy bo pripravil nov načrt
''Tudi Boston je leta 1985 razbil Lakerse na prvi tekmi finala, pa na koncu klonil. To je bile le ena tekma. Nelson je v drugi četrtini igral sijajno, potem pa se je v drugem polčasu izgubil, a on ni kriv za poraz. Alston je zgrešil preveč odprtih metov. Kobe je bil izjemen, nismo ga pravilno pokrili. Vrnili se bomo, tako slabo ne bomo več igrali,'' je popolnoma drug obraz Orlanda v nedeljo napovedal trener Van Gundy.

Howard: Vse je bilo slabo
''Popolnoma smo odpovedali. Že dolgo časa nismo tako slabo igrali, prav nihče ni imel svojega večera. Sploh nismo skakali, vsaka žoga je bila njihova, Kobe se je sprehajal mimo naše slabe obrambe. Že nocoj bomo pogledali videoposnetek. V slačilnici nihče nima spuščene glave, saj se je serija šele začela,'' je dejal Howard, ki ga čaka precej težje delo kot proti Clevelandu.

Gasol opozarja na nedeljo
''Pričakoval sem zmago, a ne tako gladko. Po porazu na četrti tekmi v Denverju smo stopili skupaj in zadnje tri tekme smo blesteli. Zdaj ni čas za sprostitev, saj je v nedeljo na sporedu še težja tekma,'' ostaja na trdnih tleh Gasol.

Druga tekma finalne serije bo v noči z nedelje na ponedeljek, vsi pa pričakujejo precej bolj izenačeno srečanje.

FINALE, 1. tekma:
LA LAKERS
- ORLANDO
100:75 (22:24, 31:19, 29:15, 18:17)
Bryant 40 (16/34), 8 podaj in 8 skokov, Gasol 16 in 8 skokov, Odom 11 in 14 skokov, Vujačič 0 (0/1) v 5 minutah; Pietrus 14, Turkoglu 13, Howard 12 (1/6) in 15 skokov.

A. G.

Kobe sanjsko začel finale