Chris Lofton je nerešljiva uganka za obrambo zmajev. Foto: www.alesfevzer.com
Chris Lofton je nerešljiva uganka za obrambo zmajev. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić
Alen Omić, ki se je prebudil v drugem polčasu, je dosegel 16 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Green Dragons
V Stožicah je tokrat zelo glasno, saj so na tribunah tudi Green Dragonsi. Foto: www.alesfevzer.com
Bešiktaš visoko premagal Union Olimpijo

Bešiktaš je po porazu v uvodnem krogu na domačem parketu nanizal že pet zmag zapored in je na vrhu skupine D. Neustavljiv je bil organizator igre Chris Lofton, ki je zadel kar šest trojk. Ko so se zeleno-beli približali v tretji četrtini, je vedno imel pravi odgovor. S 27 točkami je bil razred zase v Stožicah.
Union Olimpija je nastopila močno oslabljena in ni imela nobenih možnosti za novo zmago. Poleg Sasuja Salina, ki se bo ekipi po poškodbi gležnja predvidoma pridružil prihodnji teden, ter že dlje časa odsotnih Dina Murića in Jake Brodnika, je bil poškodovan še Luka Rupnik. Zaradi udarca v ramo so mu zdravniki svetovali mirovanje. Mirza Begić se je preselil v Španijo, kjer je podpisal pogodbo z Laboral Kutxo.

Odličen začetek Turkov
Turki so začeli odločno, že v 3. minuti so imeli osem točk naskoka po trojki Engina Atsurja (1:9). Marko Marinović in Hristo Nikolov sta hitro odgovorila s trojkama in Olimpija je prevzela vodstvo (10:9). Gostje so nato znova hitro prevzeli pobudo, blestel je Chris Lofton, ki je bil dvakrat natančen izza črte, v uvodni četrtini je dosegel osem točk (14:24).
Olimpija se ni uspela približati
Sredi druge četrtine je Dogan Senli povišal na 17:31. Halil Kanacević in Marinović sta uspela znižati (29:36), a so imeli Turki vedno pravi odgovor. V prvem polčasu so zadeli sedem trojk in na odmor odšli z 12 točkami naskoka (30:42).
Sredi tretje četrtine le strnili obrambo
6.000 gledalcev v Stožicah je pričakovalo odločen začetek gostiteljev, a Olimpija kar tri minute ni dosegla niti točke. Lofton, Atsur in John Holland so z delnim izidom 0:11 ušli že za 23 točk (30:53). Olimpija je nato strnila obrambo, v zadnjih petih minutah tretje četrtine je prejela le še točko. Po košu Alena Omića se je približala na 42:56.
Lofton v ključnih trenutkih zadel tri trojke
Tudi v zadnjo četrtino so zmaji začeli zelo dobro, dvakrat je bil natančen Omić, Marinović pa je zadel trojko in v 33. minuti je imel Bešiktaš le še devet točk prednosti (49:58). V ključnih trenutkih srečanja je odgovornost v svoje roke prevzel Lofton. Zadel je tri trojke iz težkega položaja (eno iz devetih metrov) in povišal na 51:67. Ljubljančani niso imeli več energije za povratek in vodstvo motiviranih Turkov je do konca tekme narastlo kar na 23 točk.
Pipan: To je bila naša najslabša tekma v sezoni
"Najbolj žal mi je gledalcev, ki so tokrat prišli v velikem številu. Videli so našo najslabšo tekmo v letošnji sezoni. Odigrali smo točno tako, kot se nismo dogovorili. Namesto, da bi pritisnili v obrambi in odigrali agresivno na njihovih najboljših strelcih, smo jih puščali. Ne vem zakaj takšna reakcija mojih igralcev. Nisem pričakoval takšne tekme. Izkušeni gostje so to dobro izkoristili in se razigrali. Ko je igralec vroč, mu ni težko zadeti potem tudi preko rok in nemogoče mete. Slabo smo pritisnili na igralca z žogo in odigrali katastrofalno obrambo. V obrambi nismo bili pravi in potem tudi v napadu nismo imeli razpoloženega igralca. Izkušeni gostje so to izkoristili," je bil razočaran trener Aleš Pipan.

Trener gostov Ahmet Kandemir je dodal: "Union Olimpija je edina ekipa, ki nas je premagala v Evropskem pokalu. Igrali so brez Begića in Salina. Gre za dva pomembna igralca za to ekipo. Naša naslednja tekma je zelo pomembna v domačem prvenstvu in želeli smo odigrati dobro tekmo. Kontrolirali smo celotno srečanje, le v tretji četrtini so postali agresivni v obrambi. V tem trenutku je Lofton zadel nekaj pomembnih metov in so nekoliko popustili. Vesel sem, da smo zmagali, saj je smo tako obdržali prvo mesto v skupini. V Ljubljani je dobro košarkarsko vzdušje in imate dobre navijače. Rad bi še čestital in pohvalil Union Olimpijo, odlično dvorano ter njihove navijače."
Sledita dve težki gostovanji
Najboljša strelca pri Unionu Olimpiji sta bila Omić s 16 točkami in Marinović, ki jih je dosegel 12. Ljubljančani imajo zahteven razpored. V naslednjem krogu Lige Aba jih v soboto čaka gostovanje pri drugouvrščeni Budućnosti, v sedmem krogu Evropskega pokala pa se bodo pomerili s Himkijem v Moskvi.

SKUPINA D, 6. krog:
UNION OLIMPIJA - BEŠIKTAŠ
57:80 (14:24, 16:18, 12:14, 15:24)
6.000; Omić 16, Marinović 12, Nikolov 9, Kanacević 6, Hrovat in Mahkovic po 4, Marinelli in Prepelič po 3; Lofton 27 (3/3 za dve in 6/10 za tri), Atsur 13, Bajramović in Senli po 7, Johnson, Holland in Broekhoff po 6, Armstrong 4, Tunceri in Güler po 2.




ZENIT - SZOLNOKI
81:61 (17:18, 28:10, 23:17, 13:18)

VEF RIGA - HIMKI MOSKVA
79:86 (14:23, 22:31, 18:12, 25:20)

Lestvica:                          
BEŠIKTAŠ             6  5 1  +47 11
HIMKI MOSKVA         6  4 2  +48 10
UNION OLIMPIJA       6  4 2   -4 10
ZENIT ST. PETERSBURG 6  3 3  +26  9
-----------------------------------
SZOLNOKI             6  1 5  -51  7
VEF RIGA             6  1 5  -66  7
Bešiktaš visoko premagal Union Olimpijo