Phil Jackson je najbolj priznani trener Lige NBA. Zaradi velikih težav s kolkom se je odločil, da ne bo več veliko potoval, zato ne more biti trener. Večino leta bo preživel v pisarni v New Yorku. Foto: EPA
Phil Jackson je najbolj priznani trener Lige NBA. Zaradi velikih težav s kolkom se je odločil, da ne bo več veliko potoval, zato ne more biti trener. Večino leta bo preživel v pisarni v New Yorku. Foto: EPA
Spike Lee
Eden največjih navijačev Knicksov Spike Lee se je razveselil prihoda Jacksona. Foto: EPA

"Zen Master" je bil leta 1973 član šampionske ekipe, zdaj pa je postal novi predsednik slavnega kluba, ki že dolga leta močno zaostaja za velikimi pričakovanji. 68-letni Jackson je najuspešnejši trener v zgodovini Lige NBA, osvojil je kar enajst prstanov, šest s Chicagom (1991-93 in 1996-98) in pet z LA Lakersi (2000-02, 2009 in 2010).

"V New Yorku je vedno najlepše zmagovati. V karieri ne bi mogel imeti lepših priložnosti, deloval sem v treh največjih košarkarskih franšizah sveta. V Chicagu, v Los Angelesu, zdaj pa se vračam v New York, kjer se je vse skupaj začelo. To je res poseben občutek," je uvodoma povedal Jackson, ki je dobil 70,4 odstotka tekem v legendarni trenerski karieri.
"Kariero sem začel pri Knicksih in zelo dobro vem, kako nepozabno je bilo, ko smo osvojili naslov v tem izjemnem mestu. Zvestim navijačem obljubljam, da bomo zgradili močno ekipo, ki se bo borila za naslov," je še dodal Jackson, ki je poskrbel za pravo evforijo v Madison Square Gardnu. V pisarni kluba nenehno zvonijo telefoni, navijači že naročajo vstopnice za prihodnjo sezono.

Imel bo popoln nadzor nad vsemi "košarkarskimi operacijami"
Podpisal je petletno pogodbo, na sezono bo prejemal okoli 12 milijonov ameriških dolarjev. Generalni menedžer New Yorka Steve Mills bo prepustil vse glavne odločitve Jacksonu, lastnik Jim Dolan pa se veseli, da je ujel "veliko ribo", ki ima ogromno znanja in izkušenj v Ligi NBA.

New York je šele na devetem mestu Vzhoda (27 zmag in 40 porazov), Knicksi so nanizali šest zmag zapored, a vseeno bodo zelo težko ujeli Atlanto (30-35) na osmem mestu, ki še vodi v končnico.

Ekipo si želi zgraditi okoli Anthonyja
Jackson seveda ni odgovoren za slabe igre izbrancev Mika Woodsona v letošnji sezoni, njegova naloga je sestaviti močno ekipo za prihodnjo sezono. Glavni zvezdnik je Carmelo Anthony, ki bo poleti prost igralec.

"Carmelo je eden najboljših strelcev v ligi, verjetno je najboljši igralec na svetu, če se mu izprazni del igrišča in odigra ena na ena. Vsekakor imam načrt, da bomo gradili ekipo okoli njega," je pojasnil Jackson. "C-Melo" je večkrat izrazil nezadovoljstvo nad stanjem v ekipi, a s prihodom Jacksona se je vse spremenilo. Zdaj si želi ostati in komaj čaka na sestanek z novim predsednikom kluba.

Prihodnjo sezono nov trener
Woodson ni v načrtih Jacksona za prihodnjo sezono. Steve Kerr (nekdanji košarkar Chicaga v zlatih devetdesetih letih in zdajšnji strokovni komentator na televizijski postaji TNT), Brian Shaw (trener Denverja in nekdanji pomočnik Jacksona pri Lakersih) in Kurt Rambis (nekdanji pomočnik Jacksona pri Lakersih) so glavni kandidati za novega trenerja Knicksov.