Z Yogijem Ferrellom na parketu je bila Cedevita Olimpija za 17 točk boljša od FMP-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Z Yogijem Ferrellom na parketu je bila Cedevita Olimpija za 17 točk boljša od FMP-ja. Foto: www.alesfevzer.com

"Začetek je bil kar precej nervozen, kar sem tudi pričakoval. Videlo se je pri izvajanju prostih metov. Prisotna sta bila pritisk in stres. Vendar smo celo tekmo kontrolirali rezultat. Nismo sicer vodili s takšno razliko, da bi lahko bili mirni. V drugi četrtini je bila obramba malce slabša. Predvsem na individualna ena na ena, a smo se potem dobro prilagodili. Da smo dobili tekmo, sta bila zaslužena skok in obramba. Zlasti v zadnji četrtini smo bili v tem pogledu zame na zadovoljivi ravni," je tekmo opisal ljubljanski trener Miro Alilović.

Sorodna novica Cedevita Olimpija boj za polfinale začela z zmago

Beograjska zasedba, ki jo vodi eden izmed najbolj obetavnih trenerjev v regiji Nenad Stefanović, je redni del končala na petem mestu tik za zmaji. V letošnji Ligi ABA je v povprečju dosegala 90 točk na tekmo – več jih je le prvi Partizan –, v Stožicah pa so jih slovenski prvaki spustili na 77, pa še to so tik ob koncu gostje dosegli dve odprti trojki, ko je bil dvoboj že odločen. Tudi pri metu izza črte znajo biti košarkarji, ki v srbski prestolnici domujejo v Železniku, nevarni, saj so do zdaj metali več kot 40-odstotno – tudi tu so med jadransko druščino uspešnejši le varovanci Željka Obradovića –, tokrat pa je bila FMP-jeva trojka 23-odstotna.

Uspešna vrnitev Yogija Ferrella

Olimpija je zasluženo zmagala, saj je vodila večji del tekme in jo kontrolirala. Drago nas je stala slaba druga četrtina. Z dokaj dobro obrambo smo imeli nekaj možnosti v tretji četrtini. Ni to izgovor, a Olimpija je bolj izkušena ekipa. Naša Američana sta praktično novinca. Manjka nam rutine v takih tekmah. V nekaj situacijah smo bili malce preplašeni, bi lahko rekel. Upam, da bomo v Beogradu bolj odločni in osredotočeni in se hkrati zavedali, da se v končnici vsaka napaka kaznuje.

Nenad Stefanović, trener FMP-ja

Več težav so panterji gostiteljem v prvem polčasu povzročali pod košem. Kar nekajkrat so lepo izigrali domačo obrambo in potem dosegali lahke koše, toda Ljubljančani so v nadaljevanju ujeli defenzivni ritem, posledično pa tudi prevzeli pobudo in z redkimi izjemami imeli praktično ves čas nadzor nad potekom obračuna. "Lahko smo zadovoljni z obrambo. V prvem polčasu smo sicer dobili preveč košev iz rakete, toda v drugem smo to popravili. Zasluge gredo našim visokim košarkarjem, ki so zaustavljali in preprečevali njihovim branilcem, da bi prihajali pod obroč in tam dosegali lahke koše ali pa iskali strelce z razdalje. Začeli smo sicer malce zadržano, a smo potem dvignili ritem. V drugem delu je žoga bolje zaokrožila, začeli smo tudi zadevati in si priigrali prednost," je dejal Yogi Ferrell.

Ameriški košarkar se je na parketu uspešno vrnil po več kot tritedenski odsotnosti zaradi poškodbe. Organizacija ljubljanske igre je bila z njim takoj seveda na višji ravni, saj zmaji nimajo dovolj kakovostne zamenjave zanj. Hkrati je Yogi tudi prvi strelec Olimpije. In tudi tokrat je bilo tako. Ob metu iz igre 8/13 je prispeval 20 točk. Dve četrtini je zaključil s 'floaterjem' ob sireni, zadel pa tudi dve pomembni trojki: "Izmučen sem (smeh, op. a.). Sem kar utrjen, čeprav sem že stoodstotno pripravljen. Hotel sem odigrati agresivno. Lepo se je vrniti na taki tekmi. Malce sem še iskal tekmovalni ritem, kar je normalno, ko ne igraš skoraj mesec dni."

Sizifovo delo, če igralci na treningih niso osredotočeni

Alen Omić je vpisal dvojni dvojček – 15 točk in 10 skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić je vpisal dvojni dvojček – 15 točk in 10 skokov. Foto: www.alesfevzer.com

"Iskreno nisem pričakoval, da bo po takšnem premoru odgovoril v taki meri. Enako nisem pričakoval, da bo recimo Rok Radović (pet točk v ključnih trenutkih, op. a.) izpadel nekakšen joker. To je končnica in veliko je odvisno od dnevne forme. Eden je ta dan razpoložen, drugi ne, treba je le najti prave," je dodal Alilović, ki je po ponedeljkovem porazu proti Crveni zvezdi poudaril, da bodo morali na obračunu s FMP-jem bolje odreagirati na agresivno obrambo tekmeca. V tem pogledu je bil tokrat lahko zadovoljen: "Razen ene napake, ko smo zapravili žogo, smo dobro odreagirali proti "pressingu". To se tudi vidi pri izgubljenih žogah, ki jih nismo imeli veliko (12 op. a.). Lahko rečem, da je bil odgovor dober. Smo se pripravili na te stvari, se pa zavedamo, da nas v Beogradu čaka še večji boj in še bolj agresiven FMP."

Povratno srečanje bo v Srbiji šele čez teden dni. Zmaji so že nekaj časa v takem ritmu. Kmalu se bo sicer začela končnica tudi v državnem prvenstvu, vseeno pa je zdaj ob le tekmi tedensko dovolj časa za treninge. "Ko ponavljaš stvari, zagotovo lahko pride do avtomatizacij. Treba je dnevno ponavljati, a brez fokusa in koncentracije igralcev ne gre. Potem se vrneš nazaj. Kot Sizifovo delo. Misliš, da si naredil nek napredek in bo steklo, pa dobiš to skalo v glavo, vstaneš in greš naprej," je povedal ljubljanski trener, ki bo ob morebitni zmagi na drugem srečanju z varovanci lahko še kar nekaj časa čakal na polfinale Lige ABA, saj se dvoboj Partizana in Studenstkega centra zaradi tekem črno-belih v Evroligi še ni začel: "Zdaj imamo toliko časa do tekem, da jih res komaj čakamo. Zadnje čase se kdaj kar malo veleče, po drugi strani pa imamo dovolj časa za pripravo in treninge."