Cedevita Olimpija je imela velike težave z Adonisom Thomasom. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je imela velike težave z Adonisom Thomasom. Foto: www.alesfevzer.com

"Čestitke igralcem za pristop, borbenost in vse, kar so pokazali na tej tekmi. Dokler smo imeli moči in dovolj igralcev za rotacijo, smo igrali košarko. Potem je padla zbranost in kakovost igralcev, ki so bili v danem trenutku na terenu in je slabša od nosilcev igre. Še vedno nam manjka pet igralcev, in mislim, da smo kar čarovniki v tem, kar delamo. Čestitke tudi Olimpiji za zasluženo zmago," je po tekmi povedal trener Krke Dalibor Damjanović.

Sorodna novica Zmaji do večje stabilnosti le z več podajami in medsebojnim zaupanjem

Novomeščani so se odločno uprli favoriziranim zmajem. Predvsem v drugi četrtini so bili učinkoviti v napadu, z agresivno obrambo pa onemogočili gostujočo ofenzivo. Razigrana sta bila Rok Stipčević, ki je v prvem delu zadel tri trojke in prispeval 13 od svojih 20 točk, in Adonis Thomas, ki je srečanje končal z 21 točkami, v prvem polčasu pa jih je prav tako dal 13. Američan, ki je Olimpiji ogromno težav povzročal s svojo močjo, je v Novo mesto prišel pred mesecem in pol. Hitro je pokazal, da, čeprav ni fizično v najboljši formi, in kar nekaj časa ni bil v pravem igralnem ritmu, pomeni za Krko veliko okrepitev. Potem se je poškodoval, po vrnitvi pa znova predstavlja zelo velikega Damjanovićevega aduta.

Thomasa je Damjanović želel pripeljati že vsaj mesec prej

"Vidi se mu, da je v svoji karieri že nekaj odigral in da predstavlja višjo raven. Prišel je, lahko rečem, nepripravljen, ni treniral pet na pet, delal je le v fitnesu. Povedla je korektno, da je nekaj še delal avgusta, potem pa ne. Povedal sem mu, da ga želim imeti na položaju štiri, čeprav je bil prej položaj tri. Pripeljati sem ga želel oziroma je bil tak moj predlog že mesec ali še več prej, preden je dejansko prišel. Nismo ga mogli pripeljati iz raznih razlogov. Mislim, da je prišel malce prepozno za našo ekipo, ker bi nam bil v veliko pomoč proti Splitu in Borcu, ki sta, lahko rečem, trenutno ekipi tako po igralskem kadru kot individualni kakovosti na naši ravni. Seveda govorim, če smo mi kompletni," je dodal Kranjčan na klopi slovenskih pokalnih prvakov.

Naredili smo nekaj neumnih napak. Nismo bili več ekipa, kakršna smo bili v prvem polčasu in velikem delu tretje četrtine. Nehali smo igrati agresivno v obrambi in nadzorovati skok. Naredili smo, vključno z mano, nekaj brezveznih osebnih napak. Vse to moramo popraviti. Agresivni moramo biti vseh 40 minut, ne pa le 30. Pozna se, da nismo kompletni. Igralci se počasi vračajo. Če bi jih imeli deset v rotaciji, je zgodba že drugačna.

Jurij Macura

Novomeščani so v drugi četrtini povedli za 12, v tretji pa razliko povišali na 14. V tretji četrtini, ko so se Ljubljančani približali na -5, so še znali odgovoriti in pred zadnjimi desetimi minutami še vodili za osem (69:61), potem pa so popolnoma popustili. Zmaji so se razigrali in v dobrih štirih minutah zadnje četrtine naredili serijo 21:2 ter ekspresno odločili tekmo. Krki se je poznala precej omejena rotacija. Ko sta imela težave z osebnimi napakami edini center Jurij Macura in Thomas, je Olimpija prevzela nadzor nad skokom, potem pa so med to serijo gostitelji ostali še brez Luke Lapornika, ki je bil izključen zaradi burne reakcije, ko nad njim sodniki niso dosodili domnevne osebne napake Yogija Ferrella pri metu izza črte.

Olimpija je šestič zapored premagala Krko. Odkar sta se združila ljubljanski in zagrebški klub, so zmaji dobili tudi vse medsebojne dvoboje v Novem mestu, kar je bil zanje sicer v preteklosti vedno težak teren. Tudi tokrat so se mučili, Krka pa v slogu predstav v tej sezoni igra doma bistveno bolje kot v gosteh. V Stožicah je na primer v uvodnem krogu klonila s kar 88:56. Na domači tekmi z Ljubljančani ji je podobno kot pred slabim mesecem proti Crveni zvezdi, ko je celo vodila že za 18, zmanjkalo moči in posledično je zapravila še eno veliko priložnost za odmeven skalp. Padla sta koncentracija in agresivnost v obrambi, in nasprotnik je s serijo preobrnil rezultat.

Olimpija v zadnji četrtini našla odgovor na agresivno igro Krke

Kot bi bilo nekaj zakleto ...

Sezono so Novomeščani začeli s polovičnim jadranskim izkupičkom 3:3. Tedaj so imeli praktično na voljo popoln kader, potem pa so se začele težave s poškodbami, ki jim ni in ni videti konca. Proti Olimpiji sta bila sicer v ekipi že Leon Stergar in Hasahn French, ki se počasi vračata v pogon, a še nista pripravljena za igro. Marko Arapović je tako ali tako izgubljen do pomladi. Andrej Stavrov, ki je odlično začel sezono, se je po vrnitvi na parket hitro poškodoval, saj si je proti Zlatorogu na zadnji tekmi leta 2021 zvil gleženj, Jan Kosi pa je zbolel. "Kot bi bilo nekaj zakleto. Celo sezono imamo težave. Dokler smo bili kompletni in smo tudi dobili tiste tri tekme, smo še lahko igrali. Mi smo delavna ekipa. Nimamo izjemne individualne kakovosti na vsakem položaju. Nimamo 12 ali 15 enakovrednih igralcev. Že na začetku sezone sem povedal, da če ne treniraš in nimaš igralskega kadra, pač ne moreč delati. Razne stvari kompenziraš, poskušaš s čarobno palico, ki pa vedno ne deluje," je o težavah razlagal Damjanović.

"Igralcem sem za novo leto zaželel veliko zdravja. Če bodo oni zdravi, bom zdrav tudi jaz. Če bodo zdravi, bomo tudi uspešni. Res je težko delati. Od Zvezde naprej, ko smo izgubili v končnici, sem tri tedne hodil naokoli kot zombi. Veš, da te potem čaka še Budućnost v gosteh, prihajata pa še Igokea in Olimpija, trenirati pa ne moreš normalno. Med prazniki smo poskusili stisniti. Praznikov praktično nismo imeli, saj smo trenirali ves čas, poskusili smo tudi z mladinci. Potem delaš in čaraš, kot jaz temu pravim. Stergar je odsoten od tekme s Studentskim centrom, Špan je manjkal dva meseca, Stavrov od Partizana dalje, French od Splita … To ni videoigrica. Ko je nekdo toliko časa odsoten, potrebuje čas, da pride nazaj, dobi samozavest in občutek za vse skupaj. Umetnost je vklapljati igralce nazaj, saj se spremeni hierarhija in se minutaža drugače deli. Če ne drugega, sem se letos naučil neverjetne potrpežljivosti. Tudi jaz sem človek in včasih tudi jaz slabo prenesem določene napake kogar koli, ker to je res velika potrošnja," je s cmokom v grlu še dodal Krkin trener.