Krka in Partizan imata enak izkupiček: pet zmag in šest porazov. Foto: Krka/Drago Perko
Krka in Partizan imata enak izkupiček: pet zmag in šest porazov. Foto: Krka/Drago Perko
Sorodna novica Krka s trojkami in trdno obrambo odpihnila Partizan

Košarkarji Krke so s kar 69:50 na domačem parketu nadigrali slovito beograjsko zasedbo in v Ligi ABA dosegli četrto zaporedno zmago. Skupaj so jih na 11 tekmah vpisali pet, s čimer so na sredini lestvice regionalnega tekmovanja. Po Borcu, Primorski in Splitu so Novomeščani zdaj dosegli še prestižno zmago nad najuspešnejšo zasedbo Jadranske lige. "Čestitke fantom. To je njihova zmaga. Morda sem že malce dolgočasen, ampak ritem je res nor. Za nas je bila to šesta tekma v 13 dneh. Smo na robu z močmi, ampak verjamem, da je večina ekip v podobnem položaju, zato kapo dol vsem igralcem," je povedal Krkin trener Anzulović.

Rok Stipčević se je izkazal s 13 točkami, sedmimi skoki in petimi podajami. Foto: Krka/Drago Perko
Rok Stipčević se je izkazal s 13 točkami, sedmimi skoki in petimi podajami. Foto: Krka/Drago Perko

Gostitelji so udarno začeli dvoboj. V napadu je bilo kar nekaj igralcev razpoloženih, hkrati pa so s čvrsto obrambo preprečili, da bi se razigrali Beograjčani, ki so imeli ogromno težav z agresivnimi Novomeščani, ob tem pa jim nikakor ni stekel met. V prvih 12 minutah je domača zasedba zadela sedem trojk, Partizan nobene, prednost pa je znašala že 18 točk. Krka je znova potrdila, da ima dobre strelce z razdalje, saj je po odstotku meta za tri v ligi le za Cedevito Olimpijo in Crveno zvezdo. Anzulovićeva vrsta je ob koncu izza črte metala 12/27, kar znaša 44 odstotkov, odstotek gostov, ki so prvo trojko zadeli šele sredi tretje četrtine, pa je bil le osem (2/24).

Anzulović: Če nismo čvrsti v obrambi, ne moremo igrati

"Naša ekipa ne more igrati, če ni fizično pripravljena. Pri tem imamo sicer še dovolj prostora za napredek. Prav tako ne more igrati, če ni čvrsta v obrambi. Če dobimo 50 točk od Partizana, ne morem reči drugega, kot da sem zadovoljen," je povedal Anzulović. Njegovi varovanci so odlično delo opravili tudi v skoku, ki je bil izenačen. Partizan je namreč ena najboljši skakalnih ekip v regionalni ligi, celo najboljša po ujetih odbitih žogah v napadu, Krka pa v tem elementu spada med slabše.

S petimi zmagami je Krka na dobri poti, da konča precej višje od napovedi, saj cilje, ki jih je postavila pred sezono, za zdaj celo presega. "Normalna napoved bi bila, da se bomo borili za obstanek. Naš cilj je bil jasno in glasno povedan, torej, da skušamo čim bolj brezhibno obstati v ligi. Za nas je vsaka tekma kvalifikacijska. Od začetka imamo ogromno težav s poškodbami, najprej Škifića, potem Milovanovića, za nami sta tudi dve izolaciji ... Lahko rečem, da fantje res garajo. Ne moremo vsake tekme odigrati na tej ravni. Pomembno je, da ustvarjamo nov sistem. Smo še daleč od tega, a smo na pravi poti," je sklenil Anzulović.

Aleksej Nikolić bo odsoten še nekaj časa

Na drugi strani Partizan, ki je bil lani po rednem delu najboljša ekipa v Ligi ABA, blestel pa je tudi v Evropskem pokalu, v katerem se je v drugi del prebil tudi letos, precej zaostaja za cilji, ki so v Beogradu vedno visoki. "Po taki tekmi je težko veliko povedati, razen tega, da me je sram in sem razočaran zaradi razpleta tekme. Jasno je, da je bilo težko. Odprli so nas s trojkami in veliko širino. Poskušali smo se vračati v igro, ampak kaj več kot priti do desetih, 11 točk nam ni uspelo. Bolj smo grešili, bolj so nas puščali, manj smo imeli potrpljenja. Dovolili smo jim, da razbijejo našo koncentracijo in igro. Čestitam Krki, ki je odigrala lepo tekmo. Mi nikakor nismo zmogli zadeti z razdalje. Čeprav smo skušali skakati v napadu in najti razpoloženega igralca, ampak tega nismo imeli. Preprosto smo naleteli na mino," je dejal Sašo Filipovski.

Rod Camphor je bil s 16 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Krka/Drago Perko
Rod Camphor je bil s 16 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Krka/Drago Perko

Po slabem začetku sezone je na vroči črno-beli klopi Vlada Šćepanovića novembra zamenjal slovenski strokovnjak. V Evropskem pokalu je nanizal nekaj lepih zmag, več težav pa ima Partizan v Ligi ABA. Poraz v dvorani Leona Štuklja je eden najhujših v jadranskem tekmovanju, v katerem je beograjski klub le enkrat dosegel manj točk. "Prevzemam odgovornost. Če moram pokazati s prstom na koga, bom naprej nase. Ko se izgubi tekma na tak način, je trener tisti, ki pripravlja igralce, zato sem jaz kriv za ta poraz," je povedal Filipovski, ki pot do rešitve zahtevnega položaja vidi predvsem v delu. "Kar te ne ubije, te okrepi, pravijo. Za nami je naporen ritem potovanj, dneve, ki so pred nami, pa moramo izkoristiti za delo. Verjamem v trdo delo. Sta le dve možnosti, ali se dvigneš ali pa padeš. Dal bom svoj maksimum, da se dvignemo in s treningom dobimo nazaj kakovostno igro, ki smo jo že pokazali."

Kljub že šestemu porazu verjame, da se Partizan še lahko prebije v končnico Lige ABA, v katero vodijo le štiri mesta. Ob tem je še enkrat poudaril, da je za to treba delati. Pred kratkim je v klubu dobil slovensko družbo, saj se je v Beograd vrnil Aleksej Nikolić, ki okreva po operaciji kolka. Sprva je bilo rečeno, da bo Postojnčan, ki je na EuroBasketu 2017 mojstrsko odigral vlogo drugega organizatorja igre, pripravljen decembra, a za zdaj še nič ne kaže, da bo kmalu znova stopil na parket: "Aleksej je prišel v Beograd in poskusil trenirati, vendar poškodba ni lahka. Opravlja rehabilitacijo in ima še dodatne preiskave, saj njegov kolk še ni v redu. Še ne trenira z ekipo, tako da še ne vemo, kakšen je njegov status."