Pred prihodom k Primorski je Jurica Golemac vodil Šentjur, preizkusil pa se je tudi v vlogi pomočnika pri gruzijski reprezentanci in Ciboni, s katero je tedaj osvojil Ligo ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Pred prihodom k Primorski je Jurica Golemac vodil Šentjur, preizkusil pa se je tudi v vlogi pomočnika pri gruzijski reprezentanci in Ciboni, s katero je tedaj osvojil Ligo ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Nekdanji krilni center je kot mladenič iz rodne Hrvaške prišel k Olimpiji. V Sloveniji je igral še za Slovana in Krko, v tujini pa med drugim za Efes Pilsen, Hapoel Jeruzalem, Virtus Romo in Panathinaikos. Foto: www.alesfevzer.com
Oblekel je tudi dres slovenske reprezentance, s katero je zaigral na evropskem prvenstvu leta 2009 na Poljskem, ko je pod vodstvom Jureta Zdovca zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Kot glavne konkurente v državnem prvenstvu izpostavlja Olimpijo, ki je po njegovih besedah sestavila vrhunsko ekipo z najboljšimi mladimi igralci, in Krko, ko je zadržala skoraj celotno lansko zasedbo, dodala pa je še nekaj izkušenih košarkarjev. Pravi, da bo zanimivo prvenstvo, saj so tudi druge ekipe, kot so Helios, Rogaška, Šentjur in Šenčur, boljše kot lani. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Mark Šiško
Na položaju organizatorja igre se je Danielu Vujasinoviću pridružil Žan Mark Šiško, ki spada med najbolj nadarjene slovenske košarkarje. Foto: www.alesfevzer.com
Ob Šišku se je iz Ilirije pred to sezono preselil tudi ostrostrelec Luka Vončina, ki je bil v tem oknu tudi na pripravah reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
V Kopru se kali veliki up slovenske košarke, Gregor Glas, ki je pri dobrih 17 letih že dočakal priložnost v članski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Ivan Marinković
Ena glavnih okrepitev je srbski košarkar Ivan Marinković, ki ima tudi slovensko državljanstvo, saj je njegov oče iz Kranja. Foto: Crvena zvezda Telekom

Mladi Ljubljančan bo letos prvi 'play' koprskega moštva in okoli njega se bo vrtela igra ambiciozne zasedbe z Obale, ki se bo v novi sezoni osredotočala na Ligo ABA 2, prek katere se želi prebiti na najvišjo raven jadranske košarke. Golemac začenja drugo sezono na klopi Primorske. Ogrodje ekipe so zgradili že predlani, letos pa na vsaki poziciji dodali eno okrepitev, s katero so po besedah 41-letnega trenerja dvignili kakovost moštva.

Poleg druge regionalne lige se bodo primorski tigri seveda merili tudi v državnem prvenstvu, kjer so med glavnimi kandidati za naslov. Prvo lovoriko v klubski zgodovini so sicer osvojili lani, ko so bili najboljši v pokalu. Sezono začenjajo v ponedeljek, ko se bodo v Tivoliju v superpokalu pomerili z državnim prvakom, Petrolom Olimpijo.


Smo tik pred začetkom sezone. Kaj pričakujete od drugega leta na čelu Primorske?
Ekipa je sestavljena tako, da v vseh tekmovanjih, v katerih nastopamo, konkuriramo za vrh. Neumno bi bilo napovedovati, da bomo na primer postali prvaki ali kaj podobnega. Sezona je dolga in marsikaj se lahko zgodi oziroma se veliko stvari lahko spremeni. Vemo, da smo lahko konkurenčni za najvišja mesta in s takšno miselnostjo vstopamo v sezono.

Je vendarle prioriteta Liga ABA 2, kjer se vam je lani za las izmuznil naslov in napredovanje v prvi rang jadranskega tekmovanja?
Tako je, to je glavni cilj, kajti realno je to edino tekmovanje, ki nam nekaj prinaša. Recimo, če osvojiš državno prvenstvo ali pokal, ne dobiš nič. Prejmeš lovoriko, in to je to. Če osvojimo ABA 2, gremo naprej, in tako imaš neki športni motiv oziroma cilj. Žal so nacionalna prvenstva to izgubila, saj ob zmagi ne napreduješ. Tako bo glavni fokus na ABA 2, ki bo letos precej močnejša kot lani. Borac, MZT, Split, Sutjeska in tako naprej, to bodo vsi na prvi pogled zelo močni. Seveda je treba še počakati, ampak mislim, da bodo letos nekatere ekipe močnejše kot tiste v prvi Ligi ABA.

Primorska je ambiciozno okolje, v kratkem času se je precej vložilo v klub in naredila se je močna ekipa. Ste zadovoljni z delovnimi razmerami, ki jih imate v Kopru?
Zelo sem zadovoljen. Vsi skupaj se veliko trudimo v organizacijskem delu. Mislim, da smo pri tem med najboljšimi. Deloval sem v številnih moštvih v tujini in v tej regiji. Lahko rečem, da smo, kar se organizacije tiče, na vrhunski evropski ravni. Med najboljšimi, kot pravim. V Bonifiki so možnosti izjemne. Blizu je bolnišnica v Izoli, kar se tiče transporta, treningov, vse je vrhunsko. Mi smo lahko le osredotočeni na košarko.

Kako poteka sodelovanje z mlajšimi selekcijami kluba, kjer deluje Miro Alilović, ki je v Sloveniji, kar se dela z mladimi tiče, dokazano in priznano ime?
Vrhunsko sodelujeva in komunicirava. V članski ekipi je Gregor Glas, zdaj pa je prišel še Andrej Stavrov, ki spada med najbolj obetavne v Sloveniji. Trenirala bosta s člani, še naprej pa igrala tudi z mladinci. Tako skušamo mladince priključiti članom, da se spoznajo, kako je s košarko na višji ravni. Letos smo, kar se tiče kakovosti, naredili še korak naprej, da mladi fantje vidijo, kako je, ko pridejo višji, močnejši in hitrejši igralci. Sodelovanje je vrhunsko, in kar se tega tiče, je prihodnost svetla.

Pred sezono ste se okrepili praktično na vseh položajih. Ste pripeljali okrepitve, ki ste si jih želeli?
Na ta način smo razmišljali, ja. Prejšnjo sezono smo pripeljali praktično 11 ali 12 igralcev, letos pa v bistvu pet. Cilj je, da v naslednjem obdobju vsako sezono menjaš le dva ali tri. To je edina prava pot. Preprosto je treba počakati in biti potrpežljiv. Rezultat ne pride čez noč. Treba je narediti ekipo in potem menjaš le dva ali tri, kot sem rekel, da dvigneš kakovost, in to je to. Mislim, da smo na vseh položajih močnejši. Pridobili smo tudi izkušnje in pripeljali igralce, ki so vajeni zmagovati. Dobili smo tudi slovenske reprezentante, prav tako mlade igralce. Zadovoljen sem s temi prihodi.

Gregor Glas je z dobrimi 17 leti dober vtis pustil tudi v članski reprezentanci. Kako vidite njegov napredek in kaj pričakujete od mladeniča v tej sezoni?
Gregor je že celo leto v programu in osredotočeni smo na njegov razvoj. Veliko smo delali z njim in res je trdo delal lansko sezono. Kapa dol, saj ni izpustil niti enega treninga. Obenem je igral še za mladince. Po vsaki tekmi je v dvorani ostal po dve ali tri ure. Razumljivo je, da tako napreduje in dela korake naprej. Tudi od mladinskega evropskega prvenstva, ko se je Slovenija vrnila v A-divizijo, on pa je bil glavni igralec, je veliko odnesel. Velika nagrada je bil vpoklic v člansko reprezentanco. Mora se zavedati, da sicer njegovo mesto povsem še ni tu, toda zaradi svojega dela je dobil priložnost. Veliko se pogovarjamo. Pomembno je, da ne preskakuje stopničk in gre korak za korakom. Tako bo prišel na mesto, kamor spada in si ga zasluži. Z nadaljnjim pridnim delom bo zagotovo v prihodnosti eden najboljših košarkarjev v Sloveniji. Seveda moramo biti previdni z njim. Kontinuiteta je v športu bistvena. Ena tekma te ne naredi Michaela Jordana, hkrati pa te tudi ne vrže iz tira. Nasploh moramo biti z mladimi previdni. Za Gregorja načrtujemo, da začne letos še več sodelovati v prvem moštvu, seveda pa je vse odvisno od njegovega dela.

Verjamete, da lahko že odigra pomembno vlogo v prvem moštvu?
Seveda. Je v rotaciji in veliko več bo igral, kot je. Je polnopravni član prve ekipe. Lani se je privadil na fizični kontakt in delal na telesu. V reprezentanci se je videlo, da lahko fizično konkurira starejšim igralcem in da zaradi mladega košarkarja na ta način ne trpiš, sploh v obrambi je to zelo pomembno.

V reprezentanco sta bila vpoklicana tudi novinca v vašem moštvu Luka Vončina in Žan Mark Šiško, ki je veliko prahu dvignil z odpovedjo. Kako je bilo s tem?
Veliko pomeni, da imamo toliko igralcev, ki so reprezentančni kandidati. Poskušali jih bomo imeti čim več. Če je slovenska reprezentanca močna, so močni tudi klubi in okolje se bolj zanima za košarko. Vsi moramo delati v tej smeri, da je reprezentanca čim boljša, potem pa bo več ljudi prihajalo na tekme. V tem pogledu moramo skupaj pomagati košarki, bi lahko rekel. To je bila Žanova odločitev, da se prilagodi ekipi. Oziroma smo nekako skupaj z reprezentanco, klubom in njim sklenili, da je mogoče v tem trenutku bolje, da je z ekipo in se ji prilagodi. Je prvi 'play' in je star šele 21 let. 17 dni odsotnosti bi bilo preveč. Na koncu smo prišli do sklepa, da je bolje, da v tem oknu ostane v klubu. Dogovorili smo se in prišli do prave odločitve.

Glede na to, da bo prvi organizator igre, okoli katerega se vrti igra moštva, ste zadovoljni z njegovo adaptacijo?
Ja, zelo sem zadovoljen. To je 21 let star fant. Karakterno je bistveno močnejši. Delal sem z njim v Ciboni, ko je bil star 18 let, in je to popolnoma druga oseba. Povsem je posvečen košarki. To je njegov edini cilj, kar je zelo pomembno. Še enkrat poudarjam, da ima le 21 let in igra na položaju enke. To je v bistvu še dojenček. Če vprašate trenerje po Evropi, ne želi nihče kupiti organizatorja igre, ki je mlajši od 25 let. Zagotovo bo veliko nihanj, mi pa smo tu, da mu pomagamo in ga pripeljemo na pravo pot, da potencial, ki ga ima, izkoristi in odskoči. Ima dovolj kakovosti, da igra na najvišji evropski ravni.

Zanimiva okrepitev je tudi Ivan Marinković, visok igralec, ki ima slovensko državljanstvo.
Res je. Tudi on je še mlad košarkar. Že dolgo je tu na trgu, ko se je predstavil v dresu Zadra in Skopja. Še vedno je mlad in ima veliko prostora za napredek. Je visok igralec, ki praktično lahko teče kot branilec. Lani v Turčiji ni veliko igral, saj je bil šesti ali sedmi tujec. Potrebovali bomo čas, da pride v tekmovalni sistem, a prostora za napredovanje je veliko. Tu je treba razmišljati, če bi se ga lahko izkoristilo tudi v slovenski reprezentanci.