Cedevita Olimpija vstopa v četrto sezono po združitvi zagrebškega in ljubljanskega kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija vstopa v četrto sezono po združitvi zagrebškega in ljubljanskega kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so sicer novo sezono uradno že odprli s superpokalom, na katerem so v petek v Škofji Loki nadigrali Helios (112:85). Četudi so zdajšnji državni in pokalni prvaki zaigrali oslabljeni, saj imajo nekaj težav s poškodbami, ob tem pa so za tekmo pod okriljem KZS-ja lahko prijavili le štiri tujce, so z lani drugo najuspešnejši slovensko ekipo opravili zlahka in na parketu pokazali tudi za začetek sezone dobro uigranost. "Kot sem rekel takoj po tekmi, sem pričakoval precej težje delo. Josh Adams je na primer igral na položaju ena, česar na treningih ni veliko, le tu pa tam. Bistveno je, da so igrali košarkarji, ki so šli z nami čez priprave. Torej teh devet plus Edo Murić, ki je v tem sistemu igral že lani. Videli so se plodovi dela, zdaj pa moramo čim prej druge vklopiti v ekipo, da dobimo širino, ki bi jo radi," je ob vstopu v zadnji teden priprav pred začetkom jadranske lige povedal Jurica Golemac.

Sorodna novica Golemac zavrnil vabilo za vodenje hrvaške izbrane vrste

Po minuli sezoni, ko je v obeh mednarodnih tekmovanjih njegova zasedba naredila korak naprej, toda predvsem v Evropskem pokalu zapravila lepo priložnost za rezultatski presežek, je bil eden izmed ciljev sestaviti ekipo, ki bo imela večjo širino, potem ko je bilo v stalni Golemčevi rotaciji lani osem igralcev: "Daljša klop je bila glavna želja. Da v tekmi ta energija traja dlje. Lani je bilo nekaj situacij, ko so se zgodili očitni padci ravni energije. Želimo igrati z veliko energije, veliko teči in igrati fizično košarko. Letos je bil cilj, da pripeljemo še enega ali dva kakovostna igralca, kar bi nam omogočilo, da v tem odboju, ko hočemo spočiti nosilce, zadržimo visok ritem."

Dragić in Matković z EP-ja prišla poškodovana

V moštvu je sedem novincev, med katerimi je tudi Jan Kosi, s katerim je Golemac že sodeloval v Kopru pri Primorski, poleg teh pa se je v zmajevo gnezdo vrnil Rok Radović, ki je minulo sezono preživel v Zagrebu, kjer je bil posojen Cedeviti Junior. Od nosilcev so ostali Yogi Ferrell, Alen Omić, Edo Murić, ki je po odhodu Jake Blažiča prevzel kapetanski trak, in Zoran Dragić, ki pa se je z EuroBasketa vrnil poškodovan. Rehabilitacija izkušenega Ljubljančana poteka po načrtih, prognoza njegove vrnitve pa ostaja enaka, kot je bila že po sami poškodbi v Berlinu, torej od šestih do osmih tednov. Nekaj časa bo Olimpija igrala tudi še brez izjemno obetavnega centra Karla Matkovića, ki je prav tako z reprezentančne akcije prišel poškodovan. S še enim stoženskim novincem Lovrom Gnjidićem sta namreč na minulem evropskem prvenstvu branila hrvaške barve.

"Zelo smo zadovoljni s sestavo ekipe. Na vsakem položaju imamo različne tipe igralcev. Imamo kakovost na položaju organizatorja igre, strelcev in visokih igralcev. Pod košem imamo Omića in Matkovića, ki sta različna tipa igralcev. Tu je Amar Alibegović, ki ima veliko pokazati. Zdaj lahko tudi z Murićem poskusimo na položaju krila. Dosti je tudi igralcev iz regije, ki jih je lažje vklopiti v sistem. Po drugi strani je težava, ker še vedno nismo trenirali v popolni postavi. Dragić in Matković sta se vrnila poškodovana. Na koncu koncev je to šport. Poškodbe so sestavni del in je treba improvizirati. Zadnja leta nismo imeli veliko težav z njimi, bomo pa dali vse od sebe, da ta čas prebrodimo in mogoče nekateri igralci, ki jih ne pričakujete, dajo nekaj več, ker so šli čez celotne priprave," je dodal prvi mož ljubljanske stroke.

Jurica Golemac je prepričan, da so v Stožicah sestavili ekipo, ki bo konkurenčna v obeh mednarodnih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je prepričan, da so v Stožicah sestavili ekipo, ki bo konkurenčna v obeh mednarodnih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com

Lani poleti se najuspešnejšemu slovenskemu klubu sestava ekipe ni posrečila, a je med sezono potegnil prave in pravočasne kadrovske poteze. Kot pravijo, so se iz te izkušnje nekaj naučili, poleg večje širine pa je bila želja tudi sestaviti ekipo, ki bo fizično močnejša, kot je bila v minuli sezoni: "Res je bil tudi to cilj. Z Alibegovićem smo dobili to fizično igro na visokih pozicijah. Adams je košarkar, ki igra zelo fizično na položaju branilca. Lahko igra agresivno obrambo. Tu je tudi Marko Jeremić, ki ga poznamo iz regije in lahko v obrambi vsakega "zadavi". Videli smo na evropskem prvenstvu, da, če fizično odgovoriš, tudi talent ni najbolj pomemben. Če lahko fizično odgovoriš, lahko igraš z vsemi. Glede na lansko izkušnjo smo pripeljali igralce, ki vedo, kaj pomeni Cedevita Olimpija. Da ne pridejo le sem in bodo že sami od sebe nekaj odigrali. Da se torej zavedajo, da je pritisk ves čas prisoten in da na vsakem treningu in tekmi zahtevamo, da so stoodstotni. Na koncu koncev, da zmagujemo. Da ni le besed, da damo vse od sebe, igramo in kar bo, bo. Moramo zmagovati. Pritisk ustvarjamo že ves čas in smo iskali igralce, ki ta pritisk zdržijo."

Harrison boljša verzija Pullena

Golemac, ki se je kot igralec uveljavil v Ljubljani, zmaje vodi od konca januarja 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Golemac, ki se je kot igralec uveljavil v Ljubljani, zmaje vodi od konca januarja 2020. Foto: www.alesfevzer.com

Ko se je Dragić poškodoval v osmini finala EuroBasketa, so v Ljubljani nemudoma reagirali in pripeljali Aarona Harrisona, ki ima izkušnje tudi iz Lige NBA in Evrolige. 27-letni Američan, ki je v Evropi že dokazal svojo kakovost, je za zdaj podpisan le za časa Zoranovega okrevanja, na vprašanje, če je možnost, da bi ostal do konca sezone, pa se je Golemac le nasmehnil: "Dobili smo res kakovostnega igralca. Bil je prost. Lani je imel neko poškodbo, zaradi česar je ostal na trgu. Rekel bi, da gre za boljšo verzijo Jacoba Pullena. Zelo talentiran igralec, ki ima dober met. Lahko bere igro tudi po "pick and rollu". Vsi veste, v kakšnem stanju po navadi pridejo Američani. Ni prišel ravno v vrhunski formi za tekme. Časa ni dovolj, a je dobro, da ni prišel z odvečnimi kilogrami. S treningom bo vse boljši in prepričan sem, da nam bo zelo pomagal. Na treningih se takoj opazita talent in kakovost."

V nedeljo prvi preizkus v regionalnem tekmovanju

Redni del Lige ABA so zmaji lani zaključili na četrtem mestu, sezono pa končali v polfinalu, kjer jih je z 2:1 v zmagah izločila Crvena zvezda, ki je na koncu osvojila naslov. V nedeljo ob 21.00 bodo Ljubljančani vstopili v novo jadransko epizodo, ko bodo gostili Borac iz Čačka: "Borac je vedno neugoden. Ekipa, ki nima česa izgubiti. V pripravljalnem obdobju je premagal Partizan, kar pove, da je ekipa, ki se nikogar ne boji. Zagotovo ne bo lahka tekma. Smo se že začeli pripravljati, imamo pa dovolj časa, tako da bomo šli v tekmo samozavestno."

Čez dva tedna se bo začel še Evropski pokal, kjer je Olimpija lani končala v četrtfinalu, letos pa sodi med glavne favorite za končno slavje. "Na začetku se zdi, da tekmovanje ni tako močno kot lani. Tri ekipe so šle v Evroligo. Vseeno bo zelo kakovostno tekmovanje. Iskreno povem, da se sestavam ekip še nisem posebej posvečal. Ko bodo prišle na vrsto, bomo gledali in se dobro pripravili. Zdaj pred tremi dnevi sem spremljal Joventut in videl, da ima močno ekipo z veliko igralci. Prepričan sem, da bomo tudi v tem tekmovanju konkurenčni. Če bo pozitivna atmosfera, kot je bila v drugi polovici lanske sezone, nas bo v Stožicah težko premagati."

Golemac: Imamo dovolj visok proračun, da se kosamo tudi z beograjskima velikanoma