Cedevita Olimpija je v zadnjih letih edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih, zdaj pa bo tudi v Ligi ABA. Foto: KK Cedevita Olimpija
Cedevita Olimpija je v zadnjih letih edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih, zdaj pa bo tudi v Ligi ABA. Foto: KK Cedevita Olimpija

Najuspešnejši slovenski klub vstopa v četrto sezono po združitvi z zagrebškim kolektivom. V minuli sezoni so Ljubljančani izpolnili enega izmed glavnih ciljev ob začetku projekta – znova napolniti stožensko dvorano. Po več kot desetletju so se tribune največje slovenske hale zapolnile, košarkarska vročica pa je znova zajela Ljubljano, potem ko so varovanci Jurice Golemca v drugi polovici sezone igrali zelo dobro košarko in bili z uspešnimi rezultati torej znova "in" v mestu zmaja.

Sorodna novica Golemac: Prepričan sem, da smo sestavili dobro in konkurenčno ekipo

Toda sezona se še zdaleč ni začela po željah in načrtih. Poletno kadrovanje se ni posrečilo, kar je bila dobra šola za letos. Nato se je s spremembami v moštvu rezultatska krivulja naglo zasukala navzgor in zmaji so v novem koledarskem letu bili s serijo zmag kar nekaj časa hit tako Lige ABA kot Evropskega pokala. "Vemo, da ne bo lahko izpolniti teh ciljev. V Ligi ABA se oba evroligaša močno krepita in sestavljata izjemni zasedbi. Tudi Budućnost, ki je nekoliko pozneje začela s sestavo, s podpisi igralcev dokazuje, da gre znova za resen projekt. V Evropi vemo, kakšen je način tekmovanja. Bodisi greš lahko do finala bodisi izpadeš že zgodaj v izločilnih bojih. Mislim, da imamo širino in kakovost, ki nam omogočata, da naredimo ta korak naprej, ki si ga srčno želimo," je povedal Bečirović.

Proračun podoben lanskemu

Luka Ščuka je sam izrazil željo, da bi šel na posojo. Mi smo bili podobnega mnenja. V dveh letih, kar je z nami, je zelo napredoval in prišel na raven igralca, ki si ga v prihodnje želimo v svojih vrstah. Treba mu je omogočiti minute in omogočiti delanje napak. Z Mornarjem smo hitro našli skupni jezik. Po sestavi ekipe, ki bo zelo mlada, vidite, da letos ne bo igral za najvišja mesta v Ligi ABA. Saša Ciani gre v Zagreb k Cedeviti Junior, kjer bo imel možnost zelo dobrega individualnega treninga. Tam je hrvaški selektor Damir Mulaomerović. Imel bo na voljo ogromno minutaže in upamo, da se oba po enem letu vrneta v našo prvo ekipo.

Sani Bečirović o Luki Ščuki in Saši Cianiju

"Ekipa je sestavljena v okviru proračuna, ki je bil dan pred začetkom. Zelo smo zadovoljni, saj sta nam uspeli dve stvari – zadržali smo jedro lanske ekipe – odšel je le Jaka Blažič –, temu pa smo dodali nekaj igralcev iz regije, ki jih smatramo za domače. Gre za mlade in potentne igralce, ki so željni dokazovanja, so pa v preteklosti že igrali na najvišji ravni, tako da mislim, da vsekakor bodo dodana vrednost," je dodal glede sestave ekipe, za katero je bil namenjen proračun podoben lanskemu. Glavni izziv poletja je bil zadržati igralce, ki so se v minuli sezoni izkazali. Golemac je v rotaciji konkretno minutažo namenjal osmim košarkarjem, vsem pa se je pogodba po sezoni iztekla.

"Mislim, da je bilo letošnje poletje najtežje do zdaj. Če ga primerjamo z začetkom, ko je bilo treba na novo sestaviti ekipo in je bil projekt še v povojih, je bilo težko, a ne kot letos, saj so vsi igralci lani dokazali, da gre za vrhunske košarkarje. Temu primerno je bilo tudi zanimanje zanje na trgu. Še enkrat zahvala celotni upravi, da smo lahko spremljali dogajanje na tržnici in uspešno hrkati izpeljali pogajanja z domačimi igralci ter tudi vsemi, ki so potem prišli k nam. Za nami je res naporno poletje, a poudarjam, da smo veseli in srečni s trenutno ekipo," je nadaljeval nekdanji košarkar Olimpije, ki je največji uspeh v karieri dosegel s Panathinaikosom, s katerim je leta 2007 osvojil Evroligo.

Po dogovor s Ferrellom v ZDA

Od mladih igralcev bosta Luka Ščuka in Saša Ciani posojena, se pa s posode pri Cedeviti Junior vrača Rok Radović. Foto: KK Cedevita Olimpija
Od mladih igralcev bosta Luka Ščuka in Saša Ciani posojena, se pa s posode pri Cedeviti Junior vrača Rok Radović. Foto: KK Cedevita Olimpija

Po nizu slabih rezultatov konec novembra sta v Ljubljano prišla Yogi Ferrell in Alen Omić, januarja pa se je Cedeviti Olimpiji pridružil še Zoran Dragić. Vse tri košarkarje so poleti zadržali v zmajevem gnezdu, od omenjenih osmih igralcev v stalni Golemčevi rotaciji pa je ostal tudi Edo Murić, ki je bil pred tremi leti sploh prvi košarkar, s katerim je novonastali klub v Ljubljani podpisal pogodbo: "Vsi te trije slovenski igralci so imeli dobre ponudbe na mizi. Kot poudarjam, smo dobro izpeljali poletje in smo se uspeli dogovoriti z vsemi tremi. To pomeni, da smo držali obljubo, ki smo jo dali navijačem, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da zadržimo jedro ekipe."

Zelo pomemben je tudi podpis s Ferrellom, ki se je prav tako izkazal za odlično okrepitev. Američan je hitro postal motor ekipe. Potem ko so imeli predtem slovenski prvaki ogromno težav z najpomembnejšim položajem na parketu, organizatorjem igre, pa so torej med sezono imeli srečno roko pri izbiri. "Yogija je bilo težko zadržati. On je malce poseben s to svojo komunikacijo. Potrebna je bila pot v ZDA z Jurico, da smo našli skupni jezik. Predstavili smo mu celoten program letošnje sezone in da nanj računamo kot nosilca. To je bilo ključno pri dogovoru," je razkril 41-letni Bistričan.

Blažiču so vrata Cedevite Olimpije vedno odprta

Josh Adams je tip igralca, ki je na naši listi praktično vsa leta, odkar delujem v klubu. Vsako leto je bil izziv finančne narave, kajti vedno so prihajale ponudbe, ki so bile realno dosti boljše od naše. Letos se je zgodba malce spremenila. Največja potrditev delovanja našega kluba je ravno to, da so se začele širiti govorice o naši organizaciji, dvorani, publiki … Zdaj tudi Američani razumejo, da gre za klub, ki ti da možnost, da se, kot v primeru Adamsa, vrneš na raven Evrolige, ali v primeru mlajših igralcev, da dobiš priložnost in se izstreliš med elito evropske košarke. Adams je razmišljal naj ostane v Avstraliji, ali naj se vrne v Evropo in na koncu je tehtnico na našo stran prevesil ravno ta dober glas, ki se širi po Evropi.

Sani Bečirović o Joshu Adamsu

Kvartet pomembnih mož prejšnje sezone je Cedeviti Olimpiji uspelo zdržati, je pa po treh sezonah odšel kapetan Jaka Blažič, ki je dobil zelo donosno ponudbo turškega Bahčešehirja: "Ne glede na ves naš trud in napor, ki smo ga vložili, da bi ga zadržali, je Jaka dobil ponudbo, ki se je ne odbije. Dejansko smo srečni zaradi tega. V teh treh letih je bil ključni igralec naše ekipe. Dokazal je, da gre za izven serijskega igralca, temu primerno pa je dobil ponudbo, ki si jo je absolutno zaslužil. Vse, kar lahko rečem, je, da mu želimo srečo v novem okolju, vsi, na čelu z njim, pa vemo, da so mu vrata v Cedevito Olimpijo vedno odprta."

Želja kluba je bila tudi zadržati Jacoba Pullena, ki je bil pomemben adut s klopi, toda zahteve Američana so bile previsoke, zato so se po besedah Bečirovića pogajanja hitro končala. Igralski mozaik je torej v Stožicah že skoraj končan. Manjka še kakšen kamenček, toda pri izbiri v zmajevem gnezdu ne bodo hiteli: "V proračunu je še nekaj prostora. Ekipa, ki bo začela priprave, je sestavljena, smo pa konstantno na trgu in iščemo, kaj bi lahko še dodatno okrepilo našo ekipo ali nam dalo večjo širino. Za zdaj bomo pripravljalno obdobje začeli v tej sestavi, bomo pa videli, kako se bodo stvari dogajale na trgu in ali bo sploh treba dodati novega igralca ali ne."

Ideja, da bi dodali še kakšnega Slovenca

"Mislim, da se bomo vsi strinjali, da iščemo še enega zunanjega igralca oziroma se poigravamo s to idejo. To je bolj konkreten opis tega," je dodal Bečirović, glede stikov s slovenskimi košarkarji – na novo so pripeljali le Jana Kosija iz Krke – pa je pristavil: "Tudi na tem delamo. Je pa dejstvo, da primanjkuje Slovencev, igralcev, ki bi nam dali tisto širino, ki si jo želimo bodisi za treninge bodisi na igrišču. Poleti smo se pogovarjali tudi z nekaterimi reprezentanti. Nekateri so nam jasno dali vedeti, da jih Cedevita Olimpija ne zanima. Z nekaterimi na koncu iz različnih razlogov nismo našli skupnega jezika, ampak ideja je vsekakor ta, da dodamo enega ali dva Slovenca."

Od pomembnejših členov slovenske reprezentance je igralec, ki še nima rešenega klubskega statusa in bi bil lahko državnim prvakom zanimiv, Aleksej Nikolić. "Letos nismo bili v kontaktu s preprostega razloga, ker je bil lani eden tistih, ki je izrecno rekel, da ga Cedevita Olimpija ne zanima in da hoče svojo kariero, dokler se da, nadaljevati v tujini," je še povedal športni direktor zmajev.