Jacob Pullen je izmed tujcev pokazal največ. Na nekaj tekmah je potrdil svojo kakovost, a je tudi v njegovi igri precej nihanj. Foto: Mega Mozzart/Dragana Stjepanović
Jacob Pullen je izmed tujcev pokazal največ. Na nekaj tekmah je potrdil svojo kakovost, a je tudi v njegovi igri precej nihanj. Foto: Mega Mozzart/Dragana Stjepanović

Trener Cedevite Olimpije je v Beogradu nemočno opazoval, kako so se v 9. krogu Lige ABA z njegovimi popolnoma brezvoljnimi varovanci poigravali borbeni in živahni mladeniči Mege. Razlika je med tekmo narasla prek 30, končni rezultat pa je bil 104:75. Zmaji so sicer s petimi zmagami in štirimi porazi še vedno na petem mestu, ki letos prinaša celo končnico regionalnega tekmovanja, toda podoba na parketu je v zadnjem času skrb vzbujajoča. Namreč pred blamažo proti Megi so doživeli še en zelo visok poraz, saj jih je v sredo v Podgorici Budućnost, prav tako jadranski tekmec, v Evropskem pokalu nadigrala s kar 91:60. V izjavi po tekmi v Morači je Edo Murić napovedal, da morajo na naslednji odigrati najboljšo tekmo sezone. Namesto tega je sledila prava blamaža.

Sorodna novica Golemac po hudem porazu proti Megi: Počutim se ponižanega, sram me je

Golemac je pred slabima dvema tednoma, ko so zmaji zelo slabo začeli domači dvoboj z nemškim Ulmom, proti kateremu so se sicer vrnili v igro, a po dveh podaljških izgubili, na novinarski konferenci dejal, da ne more verjeti, kako lahko take neumnosti na igrišču delajo profesionalni košarkarji. Tedaj so Ljubljančani v drugem polčasu pokazali boljšo igro, zdaj pa je bilo dvakrat zapored 40 minut začetniških napak, nepozornosti in preprosto rečeno – z besedami Golemca – neumnosti. In to s strani ekipe, ki je precej vrednejša od Megine, ima ogromno izkušenj, nekaj košarkarjev, ki so igrali tudi v najmočnejših evropskih klubih in imajo ne nazadnje tudi visoke ambicije. Popoln razpad sistema.

"Nič ni šlo, v prvi vrsti pa je bil slab pristop. Ne vem, kaj se dogaja v glavah teh igralcev. Ničesar, kar smo se dogovorili, se nismo držali. Bili smo kot majhne ovce, grešili proste mete, odprte mete, "zicerje" … Dogovorimo se za akcijo, ki jo bomo odigrali na začetku tekme, pa izgubimo žogo. Mislim, da to veliko pove, s kakšnim fokusom smo šli v tekmo. Ne znam razložiti. Tega v svoji karieri nisem videl nikoli. Da po 30 točkah razlike ni reakcije …" je dodal ljubljanski trener.

Tekma v Beogradu je spominjala na igro mačke z mišjo. Foto: Mega Mozzart/Dragana Stjepanović
Tekma v Beogradu je spominjala na igro mačke z mišjo. Foto: Mega Mozzart/Dragana Stjepanović

Težave že vso sezono, napredka pa ni

Ob združitvi klubov je vodstvo ob že tako visokih ambicijah napovedovalo rast iz sezone v sezono. Letošnja ekipa naj bi bila tako kakovostnejša od lanske, predvsem pa dražja, in naj bi izpolnila, kar v pretekli sezoni ni uspelo. Toda za zdaj kljub na papirju dobrim igralcem tega ni potrdila. Od vsega začetka imajo Ljubljančani velike težave, napredka pa v tem času ni. Ogromno je nihanj, slabosti v igri pa – na čelu z obrambnim skokom in zapiranjem, nasploh z igro v obrambi in brezidejnim napadom – kar nekaj. V zadnjih dveh tekmah so vse te pomanjkljivosti prišle še posebej do izraza in nakopičile so se neumnosti, vsota vsega skupaj pa sta dva zares visoka poraza.

Trenutno je v kadru Olimpije pet tujcev, od katerih se je pričakovalo bistveno več. Od vseh. Še z dvema so v Stožicah podpisali pogodbo, toda s Haydnom Daltonom so jo razdrli že poleti, pred kratkim pa z Marcusom Keenom, ki naj bi bil prvi organizator ljubljanske igre. Že ob podpisu pogodb se je vzbudil pomislek, da bi imela Olimpija lahko s tremi košarkarji, ki so nižji od 185 centimetrov, z višjimi branilci težave v obrambi, na koncu pa so bili problemi tudi v napadu, saj Keene, ki je bil največje razočaranje uvoda sezone, sploh ni klasičen organizator igre.

Bečirović: Vsekakor je potrebna sprememba

Sorodna novica Kakšen bo odziv po pošteni podgoriški zaušnici?

Zakaj omenjamo tujce? Ker so ti bili poletne okrepitve. Vse bolj se torej zdi sestava ekipe neposrečena, kar razumljivo jezi navijače. Vendarle je proračun nadgradnja lanskega, ob tem pa so se z zmajevim gnezdom povezovali številni domači košarkarji, kot so Zoran Dragić, Gregor Glas, Aleksej Nikolić in Alen Omić, ki predstavljajo dodaten magnet za gledalce. Toda nova imena so bili le tujci, od katerih se, kot večkrat slišimo in preberemo, pričakuje, da so boljši od domačih. Zgled sta lahko Zvezda in Partizan, ki sta bila v zadnjih sezonah deležna kritik, da imata preveliko število tujih igralcev. Letos sta se odločila za drugačen pristop. Res je, da imata precej zajetnejša proračuna, toda zgled ostaja – peščica zares kakovostnih tujcev, ki delajo razliko, hrkati pa tudi investicija v kakovosten domač kader. Kot je lep primer Jaka Blažič, ki mu pravega pristopa ne more nihče očitati.

Med premorom za reprezentančne akcije bo torej v zmajevem gnezdu živahno. Ekipo čaka ogromno dela – slovensko jedro bo sicer večinoma odsotno zaradi kvalifikacij izbrane vrste –, zaposleni pa bodo tudi v pisarnah, saj bo prišlo do novih kadrovskih sprememb. V Ljubljani se zavedajo, da je stanje alarmantno, ni pa sezona še izgubljena. "Že pred tednom, ki je za nami, smo želeli v času, ki ga prinašajo reprezentančne akcije, napraviti določene korekcije, ki bi prinesle osvežitev, in najti rešitev, ki bi nam prinesla tisto, kar nam ta trenutek manjka. Ob tem si seveda niti nismo predstavljali, da se bo na zadnjih dveh tekmah zgodilo to, kar se je zgodilo, saj se na obeh gostovanjih na parketu nismo niti pokazali. Ne moremo govoriti o slabem vtisu, ker je to, kar se je dogajalo v Podgorici in Beogradu, pod vsako kritiko vseh nas. Odgovorni smo vsi, ki smo del naše članske ekipe, od prvega, do zadnjega. Vsekakor bomo v prihajajočem tekmovalnem premoru napravili še podrobnejšo analizo in našli rešitve, ki nam bodo pomagale doseči cilj, ki si ga vsi srčno želimo. Sezona je še dolga, nič še ni izgubljenega, če pa bomo želeli preobrniti potek sezone, je vsekakor potrebna reakcija in sprememba," je povedal športni direktor Olimpije Sani Bečirović, ki je skupaj s trenerjem sestavljal moštvo.

Pri Krki še vedno poškodovana peterica

Sorodna novica Borac prvi v tej sezoni slavil v Novem mestu

V preteklem krogu Lige ABA je bila neuspešna tudi Krka, ki je prvič klonila na domačem parketu. Borac je v Novem mestu slavil s 97:90. Zdaj je pri izkupičku treh zmag in šestih porazov na 11. mestu, je pa v jadranski ligi klonila že tretjič zapored. "V svoji dvorani smo prejeli 97 točk. Dogovor pred tekmo je bil, da moramo dobro pokriti Hunterja Hala, ki pa nam je dal 27 točk. V zadnji četrtini nismo bili v bonusu, nismo delali malih osebnih napak, nismo se držali generalnega dogovora in kazen je prišla. Izpadlo je, da je bil nezaustavljiv. Prvi polčas smo igrali solidno, potem pa smo začeli igrati preveč po svoje. Res pa je, da zdaj začenjamo pravzaprav od ničle, saj smo pripeljali novega igralca, igrali pa so tokrat tisti, ki lahko igrajo na tej ravni. Ne bom se več ponavljal glede rotacije in organizatorja igre," je povedal Dalibor Damjanović.

Na Dolenjskem so dobili novega košarkarja. Adonis Thomas je na prvi tekmi pustil dober vtis, prihajajoči premor pa bodo pri Krki izkoristili predvsem za počitek, saj Novomeščani igrajo z majhno rotacijo, ki je posledica poškodb. Trenutno je na "bolniškem" seznamu pet imen, Andrej Stavrov, Marko Arapović, Hasahn French, Leon Stergar in Jure Špan. "Med premorom bomo brez treh reprezentantov, pet igralcev pa je poškodovanih. V zadnjem času nam mladinci pomagajo, da sploh lahko treniramo pet na pet. Se bodo pa ostali igralci zdaj lahko vsaj malo spočili. Vsak igralec, ki se mu bo uspelo vrniti, nam bo še kako prav prišel in bomo lažje igrali. Ritem tekem je naporen in potrošnja je velika, kar je vidno, saj so igralci utrujeni in zaradi tega tudi pada koncentracija," je pristavil trener Krke.