Številke deset ne bo na dresu Olimpije nosil nihče več. Foto: www.alesfevzer.com
Številke deset ne bo na dresu Olimpije nosil nihče več. Foto: www.alesfevzer.com

Malo je v Sloveniji športnikov, ki bi v enem klubu pustili takšen pečat, kot ga je Hauptman pri Olimpiji. 16 let je igral v Tivoliju in bil kapetan ter hkrati kar sinonim generacije iz 90. let, ki je bila ob tisti iz 60. najuspešnejša v zgodovini najbolj trofejnega košarkarskega kluba v Sloveniji. Sloviti Dule je s svojim odnosom, značajem in "mehko" roko postal idol generacij, ki so navdušeno romale pod Rožnik in spremljale boje zmajev z evropskimi velikani. Dvignil je lovoriko v Evropskem pokalu leta 1994 v Lozani, tri leta kasneje pa je bil del zasedbe, ki je bila tretja na Final Fouru Evrolige v Rimu.

Sorodna novica Pod strop Stožic veličastno dvignili legendarno desetko Dušana Hauptmana

Izjemnemu športniku so se poklonili številni nekdanji soigralci na čelu s trenerjema Janezom Drvaričem, ki ga je leta 1982 iz Celja pripeljal v Ljubljano, in Zmagom Sagadinom, ki je vodil Olimpijo ob prej omenjenih uspehih. Klub se je zavezal, da bo v prihodnje pod strop, kjer se je desetka pridružila trinajstici Iva Daneua in dvanajstici Marka Milića, dvignil še dres katerega izmed nepozabnih posameznikov, ki so zaznamovali bogato zgodovino kolektiva iz prestolnice. Prejšnji vodstveni ustroj se je tega lotil precej površno in je preskakoval generacije, zdaj pa naj bi vendarle počastili velika imena zmajev. Eden takih je nedvomno Vinko Jelovac, od katerega je številko deset prevzel Hauptman. Zagotovo sta kandidata tudi Jure Zdovc in Peter Vilfan, ki sta bila v nedeljo del Dušanove slovesnosti. Prav tako Aljoša Žorga, že pokojni Borut Bassin

Spektakel za Dušana Hauptmana v Stožicah

Poklona imenitni Hauptmanovi karieri se je udeležilo več kot 5000 gledalcev. Po dolgem času so na košarko prišli tudi Green Dragonsi, ki so pripravili odlično vzdušje, kakršno imajo glavni konkurenti Cedevite Olimpije v Ligi ABA, zmaji pa pač ne. Ljubljanska navijaška skupina je Hauptmanu pripravila posebno koreografijo, njihov nekdanji ljubljenec pa se jim je v nagovoru zahvalil, da so mu dali dodatne moči v težkem boju, ki ga bije zadnji dve leti z rakom na trebušni slinavki. Velikan slovenske košarke je v svojem značilnem vedrem tonu nato Dragonse pozval, naj tudi v prihodnje podpirajo zmaje, da bi ti mogoče nekoč znova zaigrali celo v Evroligi …

Murić: Srce me boli, da Dušanu nismo poklonili zmage

Toda podoba na terenu je bila tokrat svetlobna leta oddaljena od ravni, ki bi bila potrebna za nastope na najvišji evropski ravni. Budućnost je bila na koncu boljša s kar 80:58. "Katastrofalno smo odigrali to tekmo. Žal mi je zaradi vseh ljudi, ki so prišli. Dati bi morali več, predvsem Dušanu Hauptmanu, ki bo vedno del našega kluba. Srce me boli, da mu nismo mogli pokloniti zmage. S tako igro nimamo česa iskati. Res je to šele četrti poraz v Ligi ABA, ampak je bil kar pošten udarec. Treba bo nekaj narediti," je bil jasen zdajšnji kapetan zmajev Edo Murić.

Že vso sezono ima Cedevita Olimpija velike težave v obrambi, tokrat pa je popolnoma zatajil tudi napad. 58 točk je celo najmanj na domačem terenu po ljubljansko-zagrebški združitvi. Prvi polčas so gostitelji še nekako držali korak z Budućnostjo (28:35), v drugem delu pa so Podgoričani začeli izkoriščati znova anemično obrambo slovenskih prvakov in zadevati odprte mete. Posledično je razlika hitro rasla. Pred zadnjo četrtino je znašala 16 točk, nato pa so v zadnjih desetih minutah domači košarkarji zmogli le osem točk, tako da so gostje le še potrdili zanesljivo zmago.

Golemac se je opravičil gledalcem

"Budućnost je celo tekmo kontrolirala, igrala bolj fizično in pametneje od nas. Mi smo bili brez energije, brez intenzitete, nespametni … Na tak način nismo mogli parirati. Opravičil bi se gledalcem, ker je bilo vzdušje res enkratno. Tudi zaradi Dušana bi se opravičil. Mislili smo, da nam bo občinstvo dalo dodatne energije, ampak je bilo ravno nasprotno. Žal ni uspelo. Kot pravim, zelo mi je žal zaradi vseh, ki so prišli na tekmo," je bil vidno razočaran trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac in dodal: "Moramo vztrajati. Stvari se ne spreminjajo na bolje. Slačilnica se ne polni. Igralci, ki so tu, nimajo pritiska klopi. Za igralca je pomembno, da ve, da bo moral, če bo slabo igral, na klop. Nimam širine in moči, da bi ga kaznoval na tak način. V bistvu je najtežje za trenerja, ko ne more tako reagirati."

Ni košarkarja Cedevite Olimpije, ki bi si za igro proti Budućnosti zaslužil visoko oceno. Foto: www.alesfevzer.com
Ni košarkarja Cedevite Olimpije, ki bi si za igro proti Budućnosti zaslužil visoko oceno. Foto: www.alesfevzer.com

Res je, da toliko zdravstvenih težav, kot jih imajo letos v Stožicah, težko pomni kateri koli košarkarski klub. Tokrat sta sicer v kadru že bila Zoran Dragić in Karlo Matković, toda kdaj bosta lahko zaigrala, Golemac še ne ve. Izkušeni slovenski reprezentant morda v desetih ali štirinajstih dneh, več negotovosti pa je glede hrvaškega centra. Ni še zdrav, čeprav se njegovo stanje, na katero sicer po besedah Golemca nimajo vpliva, izboljšuje.

Vendar pa bi kljub vsem boleznim in poškodbam podoba na igrišču vseeno morala biti drugačna. Na trenutke se zdi, da so zmaji že kar vdani v usodo neuspešne sezone. Znašli so se v začaranem krogu. Še naprej jih pestijo zdravstvene težave, napake pa se pojavljajo iz tekme v tekmo. Namesto napredka, je napak vse več oziroma ekipa v igri celo nazaduje. V Evropskem pokalu, kjer jo v sredo čaka domače srečanje z Venezio, je prikovana na dno lestvice in ima že priprta vrata v drugi del. V Ligi ABA je sicer pri le štirih porazih, toda potem ko je štela zaporedne zmage nad ekipami iz druge polovice lestvice, je zdaj klonila drugič v nizu, sicer pa četrtič v vseh tekmovanjih.

Murić: To ni dovolj za dres Olimpije

Sorodna novica Hauptman: Čustva se hitro naberejo, sploh pa zdaj, ko sem ranljiv

Lani tak čas je Olimpija začela zmagoviti pohod, ko je navduševala v drugem delu sezone tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu. Tedaj je bila sposobna do polčasa doseči toliko točk, kot jih je proti Budućnosti v celem dvoboju. Črnogorski prvaki so predtem že v lanski sezoni odčitali zmajem konkretno lekcijo. Sredi novembra 2021 je bilo v sklopu Evropskega pokala v Morači 91:60. Kasneje so sledile kadrovske spremembe v ljubljanskem mozaiku, ki so obrodile sadove. Letos teh ne bo, je bilo jasno vodstvo kluba. Četudi je Golemac večkrat na novinarskih konferencah ob kadrovski in kakovostni podhranjenosti izrazil želje po okrepitvah, so te naletele na gluha ušesa.

"Manjkalo nam je koncentracije in moči. Budućnost je bila boljša v vsakem segmentu – igrala je lepše, bolje je krožila žoga in bila je boljša v obrambi. Pogledati si moramo v oči in priznati, da to ni dovolj za dres Olimpije," je še povedal Murić, Golemac pa je o ponavljajočih se napakah dodal: "Zelo frustrirajoče je vse skupaj. Vsaka tekma, vsak trening … Zelo težko je v tem trenutku na mestu, kjer sem. Ampak nikoli nisem odnehal in tudi zdaj ne bom. Moramo nadaljevati treninge. Skušati analizirati in biti boljši na naslednji tekmi ter upati, da se kdo vrne."

Številni legendarni košarkarji na dvigu številke 10 v čast Hauptmana