Krka v Ligi Nova KBM vodi, več težav pa ima v Ligi ABA, kjer jo znova čaka boj za obstanek. Foto: KK Krka/Drago Perko
Krka v Ligi Nova KBM vodi, več težav pa ima v Ligi ABA, kjer jo znova čaka boj za obstanek. Foto: KK Krka/Drago Perko

Novomeški košarkarji so si pred sezono ob vrnitvi med jadransko elito želeli mirne poti k zanesljivemu obstanku, toda s tremi zmagi po 16. krogih so na 13. mestu in znova se jim obeta krčevit boj. FMP, ki je 12., kar še zagotavlja neposredno vstopnico za Ligo ABA tudi v prihodnji sezoni, ima dve zmagi več, po uspehu nad Zadrom konec tedna pa za vrat diha Mornar. Zasedba iz Bara je dobila medsebojno tekmo v Črni gori, ključno pa bo gostovanje vrste Mihaila Pavićevića čez dva tedna v dvorani Leona Štuklja.

Sorodna novica Žakelj: Budućnost priložnost, da vidim, ali sem iz pravega testa

"Položaj je čisto jasen. Glede na lestvico ni najboljši. Zdaj je še Mornar zmagal. Toda tako pač je. Mislim, da smo si predvsem sami krivi zaradi nekaj tekem, na katerih smo bili zelo blizu, a smo zmago izpustili iz rok. Po novem letu bomo zdaj iskali priložnost na tistih tekmah, ki se predtem niso izšle v našo korist. Nekaj se moramo iz tega naučiti in skušati obrniti rezultatsko krivuljo. To niso tekme z Budućnostjo in Partizanom, ampak zdaj prihaja Zadar, predvsem pa potem Mornar, in to so tisti obračuni, ki jih ne smemo več izgubljati glede na položaj na lestvici. Jasno je, da ves čas spremljamo konkurenco in lestvico. Smo, kjer smo, ampak ne glede na vse, mislim, da se dvigujemo v igri. Manjka zelo malo. Recimo ena zmaga, ki bi obrnila trend v našo smer. Naša naloga je, da se še naprej trudimo in vztrajamo do konca," je dejal Špan.

Kolaps v igri zdaj že kar tipičen

Z Gašperjem Okornom se zelo dobro poznava in veva, kaj lahko pričakujeva eden od drugega. Imava super odnos in upam, da bo tako tudi šlo naprej. On je zmagovalec, tudi sam vedno, ko stopim na teren, želim zmagati, a včasih ne gre. Smo pač v takšni situaciji. Vsi smo v istem čolnu. Tudi midva se veliko pogovarjava, kje bi lahko oziroma na kakšen način bi se dalo kakšne stvari popraviti. Zavedamo se, da ne gre čez noč. V ekipi ni nobenih trenj ali česar koli.

Jan Špan

Krka je v gosteh premagala FMP in Mego, doma pa Borac. Kapetan je omenil nekaj tekem, na katerih je zapravila lepo priložnost za zmago. Predvsem sta to obračuna s sosednjima ekipama na lestvici. Ob koncu leta je na domačem parketu proti FMP-ju imela pobudo vso zadnjo četrtino, še 20 sekund pred koncem vodila za štiri, potem pa klonila po podaljšku. V Baru pa je konec oktobra v zadnji četrtin zapravila dvomesten naskok. "Ne vem, kaj manjka. Lahko je to en skok, ena žoga, ki v tistem trenutku ni nikogaršnja, ali pa pač ena podaja, ki je ali pa ni dana. Težko je reči. Šport je nepredvidljiv. Predvsem moramo biti precej bolj zbrani. Nekako moramo spremeniti miselnost in preiti na zmagovalno, kar pa je najtežji del," je dodal 31-letni Litijan, ki drugo sezono nosi dres sedemkratnih slovenskih prvakov.

V Ligi ABA so v nedeljo gostili Budućnost (75:86), ki jim je zadala tretji zaporedni poraz. Predtem jih je na kolena spravila Partizan. Medtem ko je podgoriška ekipa v le nekaj minutah naredila veliko razliko v drugi četrtini, je beograjskemu velikanu to uspelo že na začetku srečanja. Potem je Novomeščanom le uspelo vzpostaviti ravnotežje na parketu, toda padcev niso izkoristile samo najkakovostnejše regionalne zasedbe: "Proti Budućnosti smo, recimo, do 16. minute imeli aktiven rezultat, bili enakovredni, potem pa v štirih minutah popoln kolaps, ki je zdaj že kar tipičen. Treba je analizirati in počasi odpraviti. Žal se take stvari ne bodo odpravile čez noč. Traja, ampak upam, da dobimo kak voljni trenutek, neko tekmo, kjer se bo prelomilo in se začnejo stvari odvijati v našo smer. Mogoče se nam kakšna žoga skotali noter, drugemu pa ne."

Jan Špan je nase opozoril že kot najstnik pri Olimpiji. Potem je do vrnitve med zmaje igral v Mariboru, Slovanu, Portorožu, Šenčurju in Zlatorogu. Vmes se je preizkusil v Estoniji, pred prihodom h Krki pa je igral v prvih ligah v Nemčiji, Španiji in Grčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Špan je nase opozoril že kot najstnik pri Olimpiji. Potem je do vrnitve med zmaje igral v Mariboru, Slovanu, Portorožu, Šenčurju in Zlatorogu. Vmes se je preizkusil v Estoniji, pred prihodom h Krki pa je igral v prvih ligah v Nemčiji, Španiji in Grčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica:                              
CRVENA ZVEZDA            16 14  2  30  
PARTIZAN                 16 12  4  28  
BUDUĆNOST                16 11  5  27  
CEDEVITA OLIMPIJA        16 11  5  27  
IGOKEA                   16 10  6  26  
MEGA                     16  9  7  25  
ZADAR                    16  8  8  24  
SC DERBY                 16  7  9  23  
SPLIT                    16  7  9  23  
BORAC                    16  7  9  23  
CIBONA                   16  6 10  22  
FMP                      16  5 11  21  
KRKA                     16  3 13  19  
MORNAR                   16  2 14  18  

Na Dolenjskem nimajo sreče niti z zdravjem. Oba Američana sta na nekaterih tekmah pokazala, da sta pravi okrepitvi. Jairus Hamilton je dobro začel sezono, toda potem se je poškodoval, zdaj pa počasi išče tisti ritem. Isaiah Cousins je trenutno na prisilnem počitku, v Novem mestu pa upajo, da bo izkušeni branilec lahko pomagal proti Mornarju. Ogrodje ekipe sicer sestavljajo slovenski igralci, ki so bili v klubu že lani, ko se je z osvojitvijo Lige ABA 2 vrnil med najboljše v regiji, zdaj pa se večina prvič srečuje s takšno ravnjo košarke oziroma vsaj prvič igra v takšni vlogi: "Zagotovo nam manjka izkušenj, pa tudi samozavesti. Hkrati tudi igralcev. Proti Budućnosti smo igrali brez prvega tujca na branilskih položajih, ki bi moral biti nosilec. Brez Macure (bolezen, op. a.), ki je slovenski reprezentant. Ves čas krpamo. Ne vem, koliko tekem smo bili kompletni. Celo treningov ni bilo veliko. Ta liga je izredno močna. Pa ne govorim samo o vrhu, ki je sploh, ampak že sredina lestvice. To so vsi kakovostni igralci, ki so že nekaj časa na tej ravni, pri nas pa pač manjka teh izkušenj. Kot pravim, trenutno pa mislim, da manjka predvsem samozavesti pri tistih, ki še niso bili v takšnem položaju. Ni lahko, ampak naša naloga je, da obrnemo ta trend."

Skuša voditi z zgledom

V naslednjem krogu Lige ABA bo Krka priložnost iskala na gostovanju v Zadru. Pri dalmatinski ekipi se je na zadnji tekmi poškodoval najboljši igralec Luka Božić. Zatem v Novo mesto prihaja Mornar. Zmaga na tem obračunu bo za Novomeščane nujna. Foto: www.alesfevzer.com
V naslednjem krogu Lige ABA bo Krka priložnost iskala na gostovanju v Zadru. Pri dalmatinski ekipi se je na zadnji tekmi poškodoval najboljši igralec Luka Božić. Zatem v Novo mesto prihaja Mornar. Zmaga na tem obračunu bo za Novomeščane nujna. Foto: www.alesfevzer.com

Do prihoda zadnje okrepitve Darka Planinića je bil Špan z 31 let najstarejši v moštvu. Ob koncu lanske sezone je kariero končal Rok Stipčević, od katerega je Litijan prevzel kapetanski trak, s tem pa postal tudi vodja garderobe: "Jaz nisem ravno najbolj vokalen vodja, ampak poskušam voditi z zgledom. Pokazati neko neustrašnost in zbranost v trenutkih, ko je mogoče drugim malo težje. V takšnih situacijah se dobro počutim in upam, da sem primer, kako bi bilo treba v določenem položaju reagirati. Hkrati skušam bodriti soigralce in pomagati z nekimi nasveti v določenih trenutkih. Ko se takole izgublja in prideš v niz porazov, je tudi težko dajati neke nasvete, ker vsak v svoji glavi vidi stvari malce po svoje. So pa zmage nekako balzam potem za vse, tako da res upam, da bodo prišle."

Z nekaj manj kot 12 točkami na tekmo je prvi Krkin strelec v Ligi ABA, z dobrimi šestimi asistencami pa tudi najboljši podajalec moštva. Trener Gašper Okorn je že pred časom dejal, da je Špan kot prvi organizator igre ves čas pod visokim pritiskom, saj se tekmeci zavedajo, da se igra vrti okoli njega, in če ga omejijo, je opravljen pomemben korak k uspehu: "Dokler sta energija in zbranost, se da igrati tudi pod agresivnim pritiskom. Ves čas je treba biti stoodstoten, ko pride do trenutkov, ko prihaja utrujenost, pa skušam, recimo, žogo dati Stergarju ali Bačviću, če sta v igri, oziroma Cousinsu, kadar je zdrav, da me razbremenijo vsaj pri prenosu žoge, da ne izgubljam energije po celem terenu. Mislim, da v karieri še nikoli nisem imel toliko asistenc, kot jih imam letos. Verjetno prav zaradi tega razloga, ker se obrambe osredotočajo name in je zaradi tega več prostora na igrišču, potem pa poskušam najti tisto pravo potezo. Čeprav sem bil osebno vedno bolj strelec oziroma naravnan k doseganju košev, pa vsaj zdaj, ko je veliko prostora, poskušam na tak način reševati, ni pa preprosto."