Po podatkih športnega statistika Vladimirja Nikolića je bil to že 130. dvoboj Partizana in Olimpije, ki je zmagala 57-krat. Foto: www.alesfevzer.com
Po podatkih športnega statistika Vladimirja Nikolića je bil to že 130. dvoboj Partizana in Olimpije, ki je zmagala 57-krat. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so bili na prvem dejanju polfinalne serije videti popolnoma nemočni proti beograjskemu velikanu, ki je letos navdušil z igrami v Evroligi, redni del Lige ABA pa končal na prvem mestu. Toda manj kot 48 ur kasneje je Alilović z varovanci našel formulo in podobno prepričljivo, kot je to uspelo Partizanu na prvem obračunu, slavil v Ljubljani (95:83). Po združitvi najuspešnejšega slovenskega kluba s Cedevito parni valjak v slovenski prestolnici še ni slavil. "Končno smo pokazali predstavo, kakršno si naši navijači. Verjamem, da so uživali," je bil po veličastni zmagi nasmejan Alilović. V Stožicah se je zbralo več kot 9000 gledalcev. Čeprav so bili zelo glasni privrženci črno-belih, ki jih je bilo na tribunah znova zavidljivo število, pa so jih z dobro predstavo zmaji utišali.

Najboljša ljubljanska predstava v sezoni

Sorodna novica Cedevita Olimpija pred deset tisoč gledalci nadigrala Partizan

"Če govorimo o tej tekmi, se moram najprej navezati na prvo. V teh dveh dneh je bila res velika razlika. Kot dan in noč. Večkrat sem že rekel, da je bila kakšna tekma naša najboljša v sezoni. Ta tokrat je bila pa zares. Tudi iz te plati, da so igralci prihajali s klopi in dali dodano vrednost. Koncentracija v obrambi in v napadu je bila maksimalna. Po prvi tekmi smo imeli en sestanek in sem govoril samo o dveh detajlih v obrambi in dveh v napadu. Rekel sem, da moramo biti osredotočeni, in če to lahko spremenimo, bo naša igra bistveno boljša. Že sama statistika govori, da je bila igra ekipna. Žoga je lepo krožila. Vsak je delal tisto, v čemer je najboljši. O tem pričajo visoki odstotki meta tako za dve, tri kot tudi prosti meti, podaje … Takih številk mi do zdaj nismo imeli. Po drugi strani se zavedamo, da je 1:1 in rekel sem igralcem, da moramo ostati skromni. Pred nami je res naporen ritem," je dejal prvi mož ljubljanske stroke.

Veselje Zorana Dragića po zadeti trojki, s čimer je bilo jasno, da je Cedevita Olimpija na kolena spravila Partizan, ki ga je Željko Obradović letos vrnil v evropski vrh. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje Zorana Dragića po zadeti trojki, s čimer je bilo jasno, da je Cedevita Olimpija na kolena spravila Partizan, ki ga je Željko Obradović letos vrnil v evropski vrh. Foto: www.alesfevzer.com

Želel bi čestitati Cedeviti Olimpiji. Gostitelji so igrali bistveno bolje od nas. Boljši so bili v vseh elementih. Kar se tiče energije, želje in same košarkarske igre. Treba je poudariti prelepo atmosfero, ki so jo pripravili navijači Olimpije in Partizana.

Željko Obradović

Po prvi tekmi, ki jo je Partizan gladko dobil, so slovenski prvaki poudarili, da je bila energija prava, toda toliko elementov je bilo slabih – od neprepričljive obrambe do nepretočnega in neorganiziranega napada. Pristop je bil tokrat že od prve minute pravi, posledica pa praktično vseh 40 minut dobra izvedba ključnih stvari. Četrtfinalisti Evrolige so v uvodni četrtini povedli za osem, toda z enakim orožjem so odgovorili zmaji in že po prvih desetih minutah vodili. Ko je na začetku druge četrtine Yogi Ferrell zapustil parket, je ofenzivni ritem padel. Matic Rebec se po prihodu na parket sprva ni znašel in je v treh minutah zapravil tri žoge, je pa zato odlično reagiral, ko je drugič vstopil v igro, takrat uspešno dirigiral napadu in zadel dve pomembni trojki. Predtem je do odmora ob vrnitvi Ferrella Olimpija znova prevzela pobudo in si z odličnim zaključkom polčasa priigrala dvomestno prednost.

Dobra analiza prve tekme

Na začetku drugega dela je Partizan hitro praktično popolnoma izbrisal zaostanek, toda sledil je silovit odgovor in kmalu je bila razlika znova dvomestna. Odlično tretjo četrtino sta ob koncu s trojkama kronala Rebec in Mirko Mulalić, sicer eden vodij ljubljanske garderobe, ki je svoje minute izkoristil izvrstno: "Dobro smo analizirali prvo tekmo, na kateri je bilo res ogromno napak. Popravili smo pretok žoge v napadu in spremenili določene nianse. Igra je stekla. Energija in obramba sta bili solidni že na prvi tekmi. Prenesli smo to na drugo, izjemni navijači pa so nas pripeljali do zmage. Težko je to opisati, če nisi na igrišču. Ko si utrujen in misliš, da nimaš več energije, začutiš množico in te ponese."

V zadnji četrtini so domači košarkarji večino časa suvereno nadzirali razliko. Ko so malce stopili s plina, je Partizan z nekaj zaporednimi uspešnimi napadi malce ogrozil vodstvo in prišel na -8, toda hitro so se strnile vrste zmajev, Zoran Dragić pa je minuto in pol pred koncem s trojko dokončno potopil beograjsko barko. Izkušeni slovenski reprezentant je bil z 12 točkami drugi strelec Olimpije. Z 21 je blestel Ferrell (9/9 prosti meti), ki je za indeks 36 statistiko napolnil z osmimi skoki in sedmimi podajami. Kot je poudaril Alilović, je vsak izmed njegovih varovancev, pristavil svoj delež.

Željo Olimpija nadgradila s pametno igro

Selimo se na vroče gostovanje, kjer je Partizan druga ekipa. Ne smemo ponoviti napak s prve tekme, prenesti pa dobre s te druge. Borili se bomo do konca in skušali presenetiti.

Mirko Mulalić

Vsi so se vpisali med strelce. Največji +/-, 19, je imel Rok Radović, ki je bil zelo koristen. Za 18 je bila Olimpija od Partizana boljša v času, ko je na parketu prebil Amar Alibegović, za 17 pa s Karlom Matkovićem v peterki. Marko Jeremić je bil trikrat natančen izza črte, Alen Omić in Edo Murić pa sta k zmagi sezone dodala po deset točk. "Na prvi tekmi smo pokazali veliko željo, kar dokazuje 50 skokov, ampak preprosto žoga ni hotela v koš, poleg tega pa je bilo tudi preveč odločitev, ki niso bile dobre. Tako je težko konkurirati za zmago. Rekli smo si, da mora biti energija podobna, le pametneje moramo igrati. Trener nam je pokazal, kaj smo narobe delali na prvi tekmi. Uspelo nam je popraviti te napake in upam, da bomo tako igrali naprej. Pokazali smo, da če igramo na tak način, se lahko kosamo z vsakim," je dodal ljubljanski kapetan.

Cedevita Olimpija se je pred tekmo zahvalila dozdajšnjemu športnemu direktorju Saniju Bečiroviću. Zdaj je tudi klub uradno potrdil njegov odhod. Nekdanji odlični branilec bo odslej to funkcijo opravljal pri Panathinaikosu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija se je pred tekmo zahvalila dozdajšnjemu športnemu direktorju Saniju Bečiroviću. Zdaj je tudi klub uradno potrdil njegov odhod. Nekdanji odlični branilec bo odslej to funkcijo opravljal pri Panathinaikosu. Foto: www.alesfevzer.com

Na prvem obračunu je Olimpija premočno dobila skok, a bila vseeno brez realne možnosti za zmago. Letos je imela večkrat težave v boju za odbite žoge, tokrat pa je bila na obeh tekmah z evroligaško zasedbo v tem elementu boljša. V Stožicah je bilo razmerje 39:23. "Na prvi tekmi smo celo postavili rekord, a me to ne zanima, če izgubiš. Dobljeni skok je pokazal veliko željo. Rekel sem fantom, željo imamo, a je treba še pametno igrati. Tokrat smo te dve stvari povezali in videti je bilo fantastično," je bil zadovoljen Alilović. Njegova zasedba je dobro izkoristila 12 napadalnih skokov in iz t. i. drugih priložnosti dala 26 točk. Ob tem je zbrala tudi osem podaj več od tekmecev. Za dve je metala dobrih 71-odstotkov, 12 trojk pa z več kot 37-odstotno uspešnostjo. Izgubila je sicer 12 žog, v tretji, ko je po približanju gostov naredila ključno razliko, le eno. Partizan jih je skupaj vsega pet, a bil vseeno tokrat v domovanju zmajev nemočen. Proti več obrambnim različicam Olimpije se ni znašel.

Na odločilni tekmi morajo zmaji verjeti in ostati disciplinirani

Conska obramba ključna za zmago Cedevite Olimpije nad Partizanom

Odločilna tretja tekma bo v torek v Štark Areni. Kot je povedal Željko Obradović, bodo imeli pri srbskem velikanu dovolj časa za pravo pripravo na srečanje. Popolnoma drugačna zgodba je z Ljubljančani, saj jih že v četrtek čaka začetek finala Lige Nova KBM. Državno prvenstvo se pač ne ozira na mednarodno tekmovanje in slovenskim prvakom ne gre na roko. Srečanja si sledijo v napornem ritmu, saj bo drugi dvoboj finala potem že v soboto, nato pa le trije dnevi – vmes jih čaka še pot v Srbijo – do velikega obračuna v Beogradu. Ko so imeli pred kratkim zmaji le tekmo na teden, je Alilović dejal, da bi si želeli ostrejšega ritma, toda tak, ki je pred njimi, pa je, kot je zdaj pristavil, vendarle prehud.

"Ne bi si želeli, da gre tako hitro. Recimo vsaj na tri ali štiri dni. Da je malce razmika in mogoče imamo lahko kakšen prost dan. Ampak smo v tej situaciji. Ritem je težak, toda nimamo se kaj pritoževati. Zavedamo se, kako je in moramo čez to. Zavedamo se, da nas v četrtek čaka zelo težka tekma. Vse gre proti koncu. V sedmih dneh imamo torej tri zahtevne preizkušnje. Igralci morajo poskrbeti za svojo regeneracijo, da se bodo dobro spočili. S tekmami bo energija padala, ko nimaš energije, pa moraš biti izredno pameten, na kakšen način igrati," je še povedal Alilović, za torkov dvoboj pa dodal: "Prva stvar je, da moramo verjeti. Če ne verjameš, vse ostalo ne pije vode. Druga stvar pa je, da so igralci disciplinirani. Ne smejo pustiti, kar se nam je že zgodilo, da jih neke zunanje stvari zmotijo, da nanje odreagirajo ali se razjezijo. S tem se izgubi fokus. Moramo ostati mirni in ves čas osredotočeni na svoje naloge."